Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marti ca Romania si SUA continua lucrarile la scutul antiracheta de la Deveselu, care va fi finalizat pana la sfarsitul anului. Aurescu a spus ca "sustinerile Rusiei conform carora sistemul antiracheta nu mai este necesar nu au temei", si a explicat ca acordul SUA-Iran privind stoparea programului nuclear al Teheranului nu se aplica si programului iranian privind rachetele conventionale.

Bogdan AurescuFoto: Hotnews

"Apreciem foarte mult rezultatele pozitive ale negocierilor care au dus la incheierea Planului Comun si Cuprinzator de Actiune care solutioneaza dosarul nuclear iranian (acordul SUA-Iran, n.red.), dar trebuie sa fim constienti ca aceasta solutie nu se refera si la programul balistic iranian, care continua sa se dezvolte. Aceasta este ratiunea pentru care sanctiunile ONU privind programul balistic al Iranului se mentin in continuare. Prin urmare sustinerile Rusiei conform carora sistemul antiracheta nu mai este necesar nu au temei", a declarat Aurescu in Spania.

"In plus, exista in continuare actori statali si non-statali interesati in a obtine sau dezvolta tehnologie balistica", a mai spus oficialul roman la conferinta "2015 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition¬, organizata in Sevilla de Agentia pentru Aparare Antiracheta a SUA.

"La Summit-ul de la Varsovia, din iulie 2016, asteptam rezultate concrete in avansarea proiectului NATO, la care Romania, prin sistemul pe care il gazduieste la Baza de la Deveselu, contribuie semnificativ. Cred ca este important ca, la Summit-ul din 2016, Alianta sa decida declararea capacitatii initiale a sistemului NATO, pe baza realizarii fazei a II-a a sistemului american antiracheta din Europa (European Phased Adaptive Approach) prin operationalizarea bazei Deveselu si desfasurarea navelor Aegis la portul Rota din Spania", a mai spus Aurescu.