Activitatile serviciilor ruse de informatii sunt comparate, intr-un raport anual al serviciului ceh de informatii BIS, cu strategia Internationalei Comuniste aplicate de URSS in anii '90. Raportul descrie modul cum se desfasoara aceste activitati pe teritoriul Republice Cehe si tintele acestora. BIS arata, intre altele, ca in aceasta tara propaganda rusa nu actioneaza direct, intrucat nu este credibila in ochii publicului larg, dar foloseste multi factori de influenta cehi pentru a produce curente de opinie favorabile Moscovei in disputele sale cu UE, SUA si Ucraina.

Potrivit raportului citat, prin actiunile lor in Cehia, serviciile ruse de informatii si-au concentrat atentia asupra industriei energetice si tehnologiei. Pe de alta parte, insa, Rusia si-a continuat incercarile de a influenta comunitatea rusa din Republica Ceha si de a stabili organizatii pro-Kremlin, de a desemna reprezentanti ai comunitatii ruse responsabili pentru comunicarea cu institutiile si organismele din Cehia.

Acelasi document meentioneaza si cauzele interesului rus fata de domeniul energetic din Cehia: tehnologia nucleara este vazuta in contextul Europei Centrale si al interesului de a stabili, admnistra si stabiliza retele de exploatare care sa intareasca influenta Rusiei in regiune.

  • In acelasi timp, arata raportul, Rusia este foarte interesata de participarea Cehiei in proiecte internationale de stiinta si tehnologie ce urmaresc obtinerea de bani din fonduri cehe si europene - activitati intermediate de cetateni cehi care lucreaza pentru Rusia.

In privinta propagandei, raportul BIS arata ca Rusia foloseste structuri construite de mult timp, nu doar dupa declansarea crizei din Ucraina, rolul lor fiind de a promova si proteja interesele economice si politice ruse in detrimentul intereselor cehe, ale NATO si UE.

Constienta de rezistenta cehilor in fata mesajelor provenite direct din Rusia, propaganda Moscovei nu foloseste canale ruse in Republica Ceha, preferand sa actioneze prin organizatii si persoane de cetatenie ceha, care sa prezinte propriile lor "interpretari" ale pozitiilor ruse. Si aceasta, in ideea ca cetatenii cehi sa creada ca au de-a face cu opinii ale unor concetateni, nu ale propagandei ruse.

  • Un exemplu dat in acest sens: o parte a publicului ceh este dispus sa protesteze la adresa unui monument in memoria ocupantilor sovietici, dar apara ocupatia rusa din Crimeea si prezenta fortelor ruse in Ucraina de Est.

Serviciul mentionat vorbeste despre o structura similara Comintern-ului si bazata ideologic pe neo-eurasianismul promovat de ideologul Kremlinului Aleksandr Dughin. BIS explica aceasta comparatie explicand activitatile Comintern - instrumentul prin care URSS urmarea sa exporte "revolutia" in tarile vecine, slabindu-i pe posibilii rivali prin dispute interne si producand o zona-tampon de tari-prietene: a devenit un mijloc de control al partidelor comuniste din alte tari, un mijloc de propaganda si de finantare a unor partide din strainatate, dar si o platforma de spionaj. Iar recrutilor nu li se cerea sa-si spioneze propria tara, ci sa ajute in lupta contra fascismului etc. Aceasta este "o chestiune relevanta si astazi, in masura in care fascismului, nazismului si imperialismului s-au alaturat sentimentele antiamericane, anti-NATO si anti-UE", arata raportul citat.

Acelasi document apreciaza ca, nefiind o copie totala a Comintern-ului de odinioara, "noua reincarnare a Comintern", mai liberala si orientata spre activism, este atractiv nu doar pentru occidentalii "cu atitudini proruse, ci si pentru cei care lupta contra sistemului - SUA, UE, NATO, globalizare, multiculturalism, liberalism, capitalism etc."