Recentul val de stiri ce privesc majorarea prezentei militare ruse in Siria a deturnat atentia internationala de la conflictul din Ucraina in ceea ce analistii spun ca este un plan intentionat al Moscovei, scrie de The Moscow Times.

Luna aceasta, pentru prima data in 2013, subiectul Rusia-Siria l-a depasit pe cel Rusia-Ucraina in Google Trends si pe Twitter.

De cand Rusia a anexat Crimeea in martie 2014 dupa protestele ce a dus la o schimbare a guvernului de la Kiev, relatiile dintre Occident si Kremlin au fost dominate de o criza politica in Ucraina si a conflictului armat din est.

Tarile vestice au impus sanctiuni impotriva Rusiei si au acuzat Moscova de sustinerea separatistilor in lupta contra armatei guvernamentale din estul Ucrainei.

Rusia insista ca acest conflict poate fi oprit doar in cazul in care autoritatile ucrainene vor incerca sa discute cu reprezentatii auto-intitulatei republici.

Cu toate astea, criza refugiatilor ce a lovit Europa si faptul ca Rusia si-a stabilit o baza operationala in Latakia, o fortareata siriana, a pus criza ucraineana pe planul doi.

"Siria este o problema mai mare pentru Vest, asa ca Rusia poate folosi momentul pentru a camufla ceea ce se intampla in Ucraina" a declarat Dmitry Oreshkin, analist politic independent.

"Este clar ca pentru Kremlin nu exista o strategie buna pentru conflictul din Ucraina. Siria este o modalitate eficienta de a distrage atentia, iar intre timp situatia din Ucraina a inghetat" a mai spus Oreshkin intr-un interviu telefonic acordat publicatiei citate.

Luni, 16.227 de tweeturi au fost postate despre Rusia si Siria si doar 1.074 despre rolul Rusiei in criza din Ucraina. In ultimele luni, situatia a fost de fiecare data invers, Ucraina depasind problema siriana, conform Tipsy Twitter Search.

Google Trends arata o miscare asemanatoare, interesul in situatia din Ucraina fiind mai mic decat de situatia din Siria.

De asemenea, media pro-Kremlin si-a mutat atentia spre criza refugiatilor.

"Stim unde rusii si-au ascuns armele, artileria si tancurile. Acum, ordinul este de a incetare a focului, dar pentru cat timp?" a declarat Petro Poroshenko pentru ziarul The Independent.

Intre timp, doi oficiali ai SUA au spus pentru Reuters ca Rusia si-a pozitionat o parte din tancuri intr-un aerodrom din Siria.

"Am vazut miscari de oameni si lucruri ce ar putea arata ca ei planuiesc sa foloseasca baza din Latakia ca pe una aeriana"a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului Jeff Davis.

Rusia insista ca nimic nu s-a schimbat in asistenta militara din Siria, fiind vitala lupta impotriva Statului Islamic si a altor grupuri extremiste. "Sprijinim guvernul din Siria in lupta impotriva terorismului, noi vom continua sa oferim asistenta tehnico-militara necesara" a spus Putin intr-un discurs tinut in cadrul Organizatiei Tratatului pentru Securitate Colectiva.

"Fara participarea activa a autoritatiilor siriene si a militarilor, ar fi imposibil sa expulzam teroristii din tara si din regiune. Nu am putea proteja poporul sirian multi-etnic de distrugere" a mai adaugat presedintele rus.