Atitudinea cetatenilor rusi fata de Statele Unite si fata de Uniunea Europeana s-a schimbat considerabil in ultimul an si jumatate, dupa cum arata sondajele realizate de centrul rus de cercetare a opiniei publice Levada. In conditiile in care, potrivit acelorasi sondaje, in Rusia televiziunea este mediul cu cea mai puternica influenta in randul populatiei, iar acest mediu este controlat aproape total de Kremlin, opiniile rusilor referitoare la Occident au devenit profund negative.

Deutsche Welle citeaza un recent sondaj realizat de institutul independent de cercetare Levada, din Moscova, potrivit caruia jumatate dintre rusi considera ca televiziunea le ofera informatii "utile si obiective". Unul din cinci rusi cred, de asemenea, ca ceea ce vad la televizor este o "prezentare completa si obiectiva a evenimentelor".

  • Sondaje mai vechi realizate de acelasi institut confirma ca televiziunea este mediul cu cel mai mare impact asupra populatiei, ca posturile independente precum TV Dojd, care mai emite doar pe Internet, sunt ca si inexistente pentru majoritatea covarsitoare a rusilor, la fel si presa online, in timp ce Internetul, extrem de "aglomerat", nu ofera nici pe departe gradul de incredere pe care il are TV-ul (rezultatele sondajului extins, realizat in vara anului trecut, sunt disponibile in limba rusa aici).

In conditiile in care propaganda antioccidentala a Kremlinului a pus stapanire pe televiziunile ruse, fenomen ce s-a acutizat in ultimul an si jumatate, cum a evoluat perceptia rusilor fata de Occident? Levada a publicat, recent, o serie de tabele in care sunt comparate opiniile rusilor fata de SUA, UE, Ucraina pe parcursul ultimului an si jumatate, conform sondajelor realizate de acest centru de-a lungul timpului. Potrivit analizei Levada:

  • Daca, in ianuarie 2014, 41% dintre rusi aveau o atitudine "preponderent pozitiva" fata de SUA, numarul acestora a scazut la 16% in iulie 2015. Intre timp, numarul celor care aveau o parere "preponderent negativa" fata de America a crescut de la 36% la 29%, in timp ce numarul rusilor cu o atitudine "foarte negativa" in privinta SUA a crescut de aproape 4 ori, de la 8% la 31%. Numarul total al celor cu atitudini negative ("preponderent" si "foarte") privind Statele Unite a crescut astfel de la 44% (deci mai putin de jumatate) la 70%.
  • In privinta Uniunii Europene, evolutia este similara. In ianuarie 2014, jumatate dintre rusi (50%) aveau o parere "preponderent pozitiva" fata de UE. In iulie 2015, doar 23% mai aveau aceasta atitudine. In schimb, daca in ianuarie 2014 unul din trei rusi aveau atitutini negative fata de UE (30% preponderent negative, 4% foarte negative), numarul acestora aproape s-a dublat pana in iulie 2015: 41% au pareri preponderent negative, 21% foarte negative fata de Uniunea Europeana.
  • In privinta Ucrainei, doi din trei rusi aveau, in ianuarie 2014, pareri "foarte pozitive" (6%) sau "preponderent pozitive" (60%) fata de aceasta tara. Numarul acestora s-a prabusit in iulie 2015: doar 28% mai au astfel de opinii. In acelasi timp, daca in urma cu un an si jumatate doar un sfert dintre rusi aveau pareri "preponderent negative" (22%) sau "foarte negative" (4%) fata de Ucraina, 60% dintre ei au acum astfel de atitudini (39% "preponderent negative", 21% "foarte negative").

Mai multe detalii - pe site-ul Levada.ru