​Un grup de lucru format pentru inceput din doar opt persoane, care are drept scop sa se implice in eforturile de combatere a imensului aparat propagandistic al Rusiei, va deveni activ, incepand cu 1 septembrie, in cadrul Serviciului European de Actiune Externa, potrivit Euractiv.com. Sursa precizeaza, citand-o pe Catherine Ray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, ca acest grup se va ocupa de propaganda indreptata de Kremlin atat catre audientele din Rusia, cat si la nivel international.

Cei opt vor incepe lucrul fara sa aiba un buget propriu, iar mai multi dintre ei sunt experti detasati de guvernele lor sa faca parte din aceasta echipa si sunt platiti de tarile de provenienta.

Grupul a fost infiintat dupa ce, in martie, liderii UE i-au dat Inaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, trei luni pentru a pune la punct un mecanism prin care libertatea presei si valorile europene sa fie sprijinite in Rusia, aminteste sursa citata. Inaltii oficiali europeni aratau, atunci, ca acest mecanism este necesar pentru a contracara campaniile de dezinformare ale Moscovei, iar infiintarea unei echipe de comunicare dedicata acestui obiectiv a fost mentionat printre concluziile summitului european din 19-20 martie.

  • Potrivit unor oficialitati citate de Euractiv.com, motivul pentru efortul foarte redus angajat de UE in combatarea masinariei propagandiste ruse este ca Uniunea nu doreste sa se angajeze intr-o confruntare cu Rusia dupa modelul razboiului rece. Initial, europenii au luat in considerare inclusiv infiintarea unei televiziuni europene in limba rusa, dar institutiile comunitare s-au distantat, pe parcurs, de aceasta idee, lasand la dispozitia statelor membre decizia de a infiinta astfel de organe de presa.

Sursa citata noteaza ca reactia slaba a institutiilor europene nu a impiedicat Rusia sa acuze UE si SUA ca planuiesc "sa cheltuiasca foarte multi bani pentru razboaie informationale in limba rusa". De fapt, UE nu a dat niciun ban, pana acum, pentru vreo campanie de acest fel, iar noul grup de lucru a fost infiintat fara a avea vreun buget, arata Euractiv.com.

Oficialitatile citate arata ca noul grup va analiza propaganda rusa si va identifica nevoile jurnalistilor din fostele republici sovietice care fac parte din Parteneriatul Estic, membrii sai urmand sa fie disponibili sa ofere sprijin si pregatire jurnalistica partilor interesate.