Un tribunal rus i-a acordat despagubiri simbolice in valoare de o rubla (0,01 dolari) unei foste femei troll a Kremlinului care si-a dat in judecata fostul angajator si a cerut inchiderea firmei, in opinia sa o "fabrica" de propaganda online in favoarea lui Vladimir Putin, relateaza Mediafax citand Associated Press.

Liudmila Savciuk declara in aprilie, intr-un interviu pentru Associated Press, ca a avut sute de colegi, la Sankt Petersburg, care administrau fiecare mai multe conturi pe retele de socializare, inundand Internetul cu comentarii favorabile lui Putin si trucand imagini, dintre care unele au ajuns pe site-uri de stiri rusesti si occidentale.

Fosta sa activitate, asa cum a descris-o Savciuk, seamana cu activitatile altor fosti trolli care au vorbit in mod public. Insa ea este una dintre putinii care au fost de acord sa-si dezvaluie identitatea. Tanara a demisionat dupa doua luni, decizand ca nu mai suporta sa faca parte din masina de propaganda a Kremlinului. Cei mai multi dintre fostii ei colegi sunt tineri atrasi de salarii lunare relativ mari, de 40.000-50.000 de ruble (600-700 de dolari), sublinia ea.

Un tribunal din sectorul Petrogradski i-a acordat reclamantei, marti, despagubiri in valoare de o rubla, dar nu a dispus inchiderea "fabricii", asa cum cerea tanara.

Savciuk s-a declarat multumita de hotarare si a apreciat ca si-a indeplinit misiunea.

Ea a cerut despagubiri morale, compensatii pentru salarii neplatite si inchiderea firmei - Internet Research -, pe care o acuza ca nu a incheiat contracte de munca obisnuite.

Internet Research nu a fost disponibila imediat sa comenteze cu privire la hotarare, precizeaza AP.