NATO a aparat miercuri numeroasele exercitii militare pe care le desfasoara in Europa, contestand analiza potrivit careia acestea "cresc posibilitatea unui razboi" si reamintind ca ele sunt un "raspuns la agresivitatea in crestere a Rusiei", dupa anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, scrie AFP.

Militari NATO intr-un exercitiu in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Exercitiile militare ale NATO nu cresc probabilitatea unui razboi in Europa", a declarat un purtator de cuvant al Aliantei, Carmen Romero, reactionand la un studiu in care autorii se arata ingrijorati de "dinamica periculoasa" a actiunilor de pe flancul estic a Aliantei Nord-Atlantice.

"Rusia se pregateste pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregateste pentru o posibila confruntare cu Rusia", scrie think tank-ul European Network Leadership, cu sediul la Londra, intr-un studiu publicat miercuri.

Raportul da exemplul a doua exercitii de amploare, unul dintre ele realizat in martie 2015 in nordul Rusiei, cu mobilizarea a 80.000 de oameni in decurs de cateva zile si care "nu se poate simula altceva decat un razboi cu NATO", potrivit autorilor raportului, iar al doilea un exercitiu NATO din iunie desfasurat in tarile baltice, in Polonia si Suedia, si care a mobilizat 15.000 de oameni.

"Fiecare parte se antreneaza tinand cont de capacitatile celeilalte parti si avand, probabil, proiecte de razboi in minte", se arata in analiza. "Nu sugeram ca liderii celor doua parti au decis sa mearga la razboi sau ca un conflict militar intre cele doua parti este inevitabil, dar este o realitate faptul ca profilul acestor exercitii s-a schimbat si acest lucru joaca un rol in mentinerea climatul actual de tensiune din Europa."

NATO a intensificat exercitiile in tarile est-europene membre ale Aliantei pentru a le asigura de "cresterea securitatii si stabilitatii in Europa ca raspuns la agresiunea crescanda a Rusiei" a recunoscut reprezentanta NATO, aratand totusi ca aceste activitati sunt "proportionale, defensive."

"NATO nu cauta o confruntare cu Rusia (...), dar Rusia a schimbat granitele cu forta (in Crimeea, in februarie 2014 - n.red.), sustine amenintarea separatist din Ucraina si a amplasat rachete balistice la granitele Aliantei", a subliniat Carmen Romero, referindu-se la planurile Moscovei de a desfasura rachete nucleare in Kaliningrad, in apropiere de granita poloneza, si amenintarea de a stationa bombardiere nucleare in Crimeea.

Cu peste 4.000 de operatiuni anuntate in 2015, "amploarea si sfera de aplicare a exercitiilor in Rusia merg bine dincolo de orice face Alianta si cresc tensiunile in intreaga regiune", a continuat reprezentanta NATO,manifestandu-si regretul pentru numeroasele exercitii organiate de Moscova. Romero a mai aratat ca NATO anunta exercitiile sale de mai multe luni in avans si invit sistematic observatori, inclusiv din Rusia.