Noua Strategie de securitate nationala a Ucrainei pana in 2020 este indreptata spre o confruntare pe termen lung cu Rusia, a declarat, marti, secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrushev, informeaza agentiile de presa ruse Tass si Interfax, citate de Agerpres.

Comentand documentul, Patrushev a subliniat: "Potrivit specialistilor nostri, Strategia pentru securitate nationala a Ucrainei este indreptata spre o confruntare pe termen lung cu Rusia, ceea ce nu poate sa nu ne ingrijoreze".

Secretarul Consiliului de Securitate rus a tinut sa precizeze ca "intr-una una dintre prevederile Strategiei, Rusia este declarata agresor si principala amenintare externa la adresa Ucrainei", iar in alta "este proclamata o deviere de la caracterul multivectorial al politicii si singurul partener strategic este Washingtonul".

"Documentul traseaza sarcina de renuntare la un statut in afara blocurilor politice, de trecere a fortelor armate si industriei militare la standarde NATO. Este subliniat scopul educarii tineretului ucrainean in spiritul urii fata de Rusia", potrivit lui Patrushev.

In opinia sa, aceasta Strategie este indreptata spre o militarizare a Ucrainei si escaladarea conflictului din sud-estul acestei tari. "Este evident ca documentul (Strategia) serveste drept baza pentru desfasurarea in continuare a politicii de militarizare, nu tine cont de necesitatile si aspiratiile populatiei ucrainene, ofera SUA si NATO posibilitatea de a utiliza baza de resurse a Ucrainei si provoaca o escaladare a conflictului din sud-estul tarii", a spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a promulgat in luna mai noua Strategie de securitate nationala a statului, document ale carui principale obiective vizeaza aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana (UE) si crearea conditiilor optime pentru alaturarea tarii la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).