Misiunea de monitorizare OSCE in Ucraina relateaza, intr-un raport recent bazat pe informatii trimise de monitori in data de 2 august, ca depozitele de armament din zonele separatiste nu au fost evacuate, asa cum impuneau conditiile armistitiului de la Minsk incheiat cu autoritatile de la Kiev. Mai mult decat atat, un gardian inarmat de la unul din depozitele din Donetsk le-a spus observatoriilor OSCE ca atat el cat si ceilalti prezenti la fata locului fac parte din Brigada 16 Aeropurtata din Orenburg, Federatia Rusa. OSCE precizeaza ca barbatii nu purtau insemne militare care sa le indice apartenenta.

Agentia de stiri rusa Sputnik sustine ca nu exista nicio Brigada 16 Aeropurtata in cadrul fortelor armate ruse, ba mai mult decat, nu exista brigazi aeropurtate rusesti stationate in regiunea rusa Orenburg.

"Veridicitatea acestor declaratii trebuie verificata", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, chestionat in legatura cu afirmatii "omuletului verde" prezentate de raportul de monitorizare OSCE.

Misiunea de monitorizare OSCE a revizitat cinci depozite de arme greele ale Republicii autoproclamate Donetsk si 4 ale Fortelor Armata Ucrainene care respecta armistitiul de la Minsk, in sensul ca nu mai existau arme in ele.

Totusi, observatorii OSCE au gasit si 3 depozite separatiste la Donetsk unde toate armele care fusesera inregistrate anterior se gaseau in continuare la fata locului.

La un alt depozit separatist, doua piese de artilerie lipseau, iar la o alta baza separatista, dupa ce au asteptat 15 minute pana sa poata intra, observatorii au constatat ca doua arme de artilerie lipseau.

Echipa OSCE a revizitat si 6 baze ale Fortelor Armate Ucrainene, dintre care doua erau, in continuare, abandonate; unul avea mai multe arme decat fusesera inregistrate anterior de catre misiunea de monitorizare; de la altul lipsea un sistem de rachete sol-aer 9K35 (SA-13 Gopher) Strela-10; de la un alt depozit lipseau o parte din arme iar de la un altul , lipseau toate armele inregistrate anterior de OSCE.

Misiunea OSCE a observat miscari de armament in diferite zone ce incalca liniile de retragere stabilite de armistitiu. Astfel, in orasul Donetsk - controlat de separatisti -, OSCE a vazut transportul unei arme antiaeriene (ZU-23).

Echipa OSCE a continuat sa monitorizeze situatia din Harkov, Dnepropetrovsk, Odesa, Kherson, Cernauti, Ivano-Frankivsk, Liov si Kiev.

Patru vehicule blindate ale Misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa au fost distruse in noaptea de sambata spre duminica in regiunea separatista ucraineana Donetsk.