Fostul redactor-sef adjunct al canalelor Rossiya 24 si Rossiya 2, Alexandr Orlov a relatat ce se intampla in sedintele cu angajatii holdingului media VGTRK (ce include, printre altele, canalele mentionate) si cum posturile TV s-au transformat in instrumente ale masinariei de propaganda, scrie Colta.ru, citata dedeschide.md.

KremlinFoto: Agerpres

Orlov a fost concediat in iulie 2013 din cauza comentariilor in retelele sociale in sprijinul politicianului de opozitie Alexei Navalnii,

Potrivit fostului jurnalist VGTRK, totul a inceput cu sedinta din februarie 2014, cand la Kiev, in EuroMaidan, mureau primii protestatari.

Toti angajatii au fost adunati si li s-a spus ca a inceput "razboiul rece.

Orlov sustine ca li s-a spus ca "a sosit o era, in comparatie cu care anii 70-80 au fost tril de pasari si ca cei care nu doresc sa participe isi pot gasi un alt domeniu de activitate in afara canalului de stiri".

In zilele de vineri, sefii televiziunilor erau convocati pentru sedinta de informare la Kremlin, unde li se inmanau planurile editoriale pentru o saptamana.

Era obligatoriu sa se faca cate un reportaj pe zi despre Crimeea, Donetk si Kiev.

La inceput, sedintele erau conduse de Alexei Gromov, primul adjunct al secretarului Administratiei Prezidentiale, iar mai tarziu de secretarul de presa al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, dezvaluie Orlov.

"Totul era controlat in regim personal. Cand au avut loc primele negocieri la Minsk si se vorbea ca ar putea sa se incheie un fel de pace, a aparut interdictia privind utilizarea cuvintelor , . Apoi situatia s-a tensionat din nou si totul a fost reluat" spune fostul redactor sef adjunct din canalele rusesti.

Totul se facea in conformitate cu instructiunile de la Kremlin, spune sursa citata.

"Regimul de control personal a cuprins pana si stirile meteo. Iata, trebuia sa-l invitam neaparat pe Vilfand, ca el sa ne spuna ca in Ucraina va fi o iarna ingrozitoare. Exista o tendinta generala de escaladare, exagerare... ei depind de noi - noi nu le vom mai da gaze, iar ei vor ingheta fara gazele noastre (...) La sedinte chiar asa spuneau: Mult mai mult iad pe ecrane", a povestit Orlov.