Multe dovezi s-au strans din surse independente despre prezenta militarilor rusi in estul Ucrainei. Pentru prima data insa, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa raporteaza o intalnire directa cu luptatori, care afirma ca fac parte din Armata Federatiei Ruse.

Trupele rusesti participa la luptele din Ucraina, sub privirile neputincioase ale OccidentuluiFoto: Captura YouTube

In contextul crizei ucrainene, o veste vine si din partea NATO: misiunile de patrulare aeriana din tarile baltice vor fi reduse la jumatate incepand cu luna septembrie. Numai anul acesta a fost nevoie de 240 de decolari ale avioanelor NATO pentru a intercepta aeronave rusesti in spatiul european.

In Rusia exista cimitire pentru soldatii care si-au pierdut viata in estul Ucrainei. Cei intorsi de pe front au povestit despre misiunea lor jurnalistilor independenti. Armata ucraineana a luat prizonieri de razboi din randul militarilor rusi, iar in Federatie sporeste numarul dezertorilor care nu vor sa fie trimisi in Ucraina. Cu toate astea Vladimir Putin neaga in continuare prezenta soldatilor rusi in estul Ucrainei, scrie ziarul elvetian Neue Zurcher Zeitung.

Acum insa, pentru prima data de la inceperea conflictului ucrainean, OSCE anunta ca a intalnit soldati ai Armatei ruse. In cadrul unei misiuni de controlare a unor depozite de armament de pe partea separatista, observatorii OSCE au stat de vorba cu mai multi combatanti care, desi nu preentau insemne pe uniforme, au relatat ca fac parte din a 16-a brigada aeropurtata a Rusiei.

Daca observatorii OSCE au inteles gresit va fi o lovitura puternica la adresa credibilitatii acestei misiuni de monitorizare. Daca insa afirmatiile observatorilor sunt corecte, atunci se mai adauga o dovada in contul imixtiunii lui Vladimir Putin in afacerile interne ale unui stat suveran.

NATO reduce la jumatate patrulele aeriene din tarile baltice

In ciuda manevrelor rusesti din vecinatatea granitelor NATO, Alianta a decis ca, incepand cu luna septembrie, sa reduca la jumatate numarul aeronavelor disponibile pentru supravegherea spatiului aerian al tarilor baltice. In prezent, 16 avioane militare NATO asigura paza acestui spatiu aerian. Din septembrie vor fi numai opt. Patru vor fi puse la dispozitie de Germania, patru de Ungaria.

Un purtator de cuvant al NATO a anuntat la Bruxelles ca, din punct de vedere militar, operatiunea nu este pusa in pericol si ca opt aeronave ar fi suficiente, relateaza ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. In interiorul Aliantei exista insa si critici ai acestei decizii, care afirma ca reducerea acestei misiuni transmite „un mesaj politic gresit catre Moscova”.

Anul trecut, avioane ale NATO au decolat de urgenta de 442 de ori pentru a intercepta avioane militare rusesti in spatiul aerian euroepan. Anul acesta au avut loc 240 de astfel de misiuni.