Rusia a publicat o Carte Alba despre "crimele comise in estul Ucrainei", dar pe coperta cartii apare o fotografie trucata cu orasul Donetsk in flacari, scrie AFP.

Fotografie trucata cu DonetskulFoto: The Moscow Times

Coperta acestui raport, intitulat "Tragedia din sud-estul ucrainean" si condus de presedintele Comitetului rus de ancheta, Alexandr Bastrykin, arata o vedere aeriana a orasului Donetsk in flacari.

Dar internautii rusi si ucraineni au aratat ca aceasta fotografie, utilizata deja de un site local de stiri in mai 2014, este un trucaj, incendiile fiind adaugate peste imaginea orasului.

"Acest fals este cunoscut de mult timp. Sunt surprins ca autoritatile au lasat sa scape o greseala atat de flagranta", a scris pe blogul lui ziaristul rus Ilia Barabanov.

Intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al Comitetului de ancheta, Vladimir Markin, apreciaza ca documentul aduce "dovezi ale crimelor de razboi" comise de soldati si luptatori nationalisti ucraineni in estul Ucrainei.

"Oamenii trebuie sa stie adevarul despre acest razboi fratricid declansat de regimul nationalist ucrainean", a sustinut Markin.

Comitetul de ancheta nu a putut fi contactat pentru a comenta aceasta fotografie.

Peste 6.800 de oameni, in principal civili, au murit in estul Ucrainei din aprilie 2014. Un nou armistitiu a fost incheiat in 15 februarie, dar schimburi de focuri se inregistreaza practic zilnic.