Reprezentanti ai autoproclamatei Republici Populare Lugansk din estul Ucrainei au pus in circulatie un material video care, sustin ele, ar contine dovezi ca SUA au livrat armament armatei ucrainene, scrie site-ul independent de stiri Meduza.io. Aceeasi sursa citeaza, insa, bloggeri rusi care au observat in clipul respectiv detalii ce ar dovedi ca armele prezentate ar fi false, unele fiind copiate dupa cele din jocul video "Battlefield 3".

Secventa din clipul separatistilor din LuganskFoto: Captura YouTube

Potrivit Meduza.io, seful Departamentului de Investigatii a "Republicii" Lugansk (LNR) a anuntat ca pe aeroportul local a fost descoperit un depozit in care se aflau arme de fabricatie americana, inclusiv lansatoare de rachete. Respectivul oficial a sustinut ca aceasta ar dovedi ca SUA au livrat arme Ucrainei, in pofida insistentelor Washingtonului ca nu a acordat un astfel de ajutor Kievului.

"Dovezile" au fost sustinute cu un clip o postat pe site-ul lnr.today, in care arata trupe LNR inspectand un depozit de arme. Sunt filmate inclusiv detalii ale armelor si ale cutiilor in care se afla acestea, toate inscriptionate cu texte in limba engleza.

Or, Meduza.io il citeaza pe Anton Logvinov, un specialist care scrie despre industria jocurilor si care a observat asemanari intre armele ce apar in clipul LNR si cele din jocul "Battlefield 3". Astfel, una dintre cele ce apar in imaginile LNR are inscriptionat textul "Tracking Rainer", formula corecta fiind "Tracking Trainer". In "Battlefield 3" este folosita aceeasi formula gresita, "Tracking Rainer".

Bloggeri rusi citati de site-ul mentionat au mai observat ca pe armele din imaginile LNR apar semne de sudura si ca multe etichete sunt scrise gresit in limba engleza. Pe una dintre cutiile ce apar in clip scrie "RE USABLE" in loc de "REUSABLE", "DATE LOADED" este scris "DATE LOUDED", iar pe o cutie scrie "US APMY" in loc de "US ARMY", fiind inlocuita litera "r" cu echivalentul chirilic "p".

Imaginile publicate pe lnr.today: