​Polonia va coopera cu Olanda pentru a infiinta un post TV de limba rusa, insotit de alte instrumente media - radio, website-uri - menit sa combata propaganda rusa, au anuntat reprezentantii celor doua tari, citati de Radio Polonia si EUObserver. Ministrul polonez de Externe, Grzegorz Schetyna, este citat spunand ca "va fi ceva ce va impune informatia corecta si echilibrata, in locul limbajului propagandei si agresiunii".

Potrivit Radio Polonia, canalul TV ar urma sa fie pe deplin functional intr-un an si se va adresa in special rusilor si minoritatilor de limba rusa din tarile est-europene.

  • Aceeasi sursa arata ca, fiind un proiect polonezo-olandez, el este prezentat ca atare la Bruxelles, dar ca cele doua tari se bazeaza pe implicarea altor state membre UE.

Pe de alta parte, EUObserver il citeaza pe ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, potrivit caruia proiectul va oferi media si social media de limba rusa instrumentele necesare pentru a lucra "pe baza unei informari obiective, cu prezentarea diferitelor puncte de vedere".

Potrivit ministrului polonez, citat de aceeasi sursa, Varsovia va gazdui o conferinta a donatorilor, in septembrie, pentru a strange fondurile necesare, iar Haga va gazdui ulterior o alta reuniune pe aceasta tema.

EUObserver noteaza ca proiectul s-a nascut in urma unui studiu finantat de Olanda si realizat de institutul European Endowment for Democracy, pe tema combaterii propagandei ruse. Un reprezentant EED citat de acest site descrie proiectul drept "o fabrica de continut (...) un soi de BBC european".

  • Olanda a comandat studiul EED in urma dezastrului MH17 de anul trecut. De atunci, liderii europeni au decis infiintarea unei celule de comunicatii, numita East StratComTeam, ce reuneste experti din Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Letonia si Marea Britanie si care urmeaza sa identifice si sa corecteze informatiile false propagate de media ruse. Grupul de experti nu si-a inceput inca activitatea, dupa cum noteaza EUObserver.