Sute de mii de persoane, inclusiv trupe rusesti de mentinere a pacii, au fost blocate in regiunea separatista Transnistria, dupa ce Ucraina a adoptat o lege care impune o "blocada totala" acestei regiuni separatiste din Republica Moldova, relateaza postul militar rus Zvezda (Stea).

HotNews.roFoto: Hotnews

Kievul isi coordoneaza actiunile cu Chisinaul, iar trupele rusesti de mentinerea pacii nu mai pot intra sau iesi cu mijloace de transport terestre sau aeriene in sau din regiunea separatista moldoveana, subliniaza postul militar, citat de portalul rus de propaganda Sputnik, transmite Mediafax.

Transnistria, care nu este recunoscuta de catre Moscova si nici de catre comunitatea internationala, si-a declarat independenta fata de Republica Moldova in urma unui razboi care a inceput in 1990 si s-a incheiat cu un armistitiu pe 21 iulie 1992.

Armistitiul a instituit un contingent rusesc de mentinerea pacii 1.200 de militari, metinut pe teritoriul moldovean pana in prezent.

Principalul obiectiv al contingentului rusesc este mentinerea pacii si protejarea armamentului si securitatii regiunii separatiste moldovene, in contextul in care in zona in care este mentinut nu au avut loc incidente armate de la armistitiul din 1992.

In total 1.500 de militari rusi sunt stationati pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operational al Fortelor rusesti in aceasta fosta republica sovietica. Activitatea restului "pacificatorilor" este reglementata prin Comisia Comuna de Control, din care fac reprezentanti ai Chisinaului, Tiraspolului si Moscovei.

Contingetul rusesc, "desi mic, reprezinta un factor de descurajare puternic in garantarea securitatii republicii transnistrene, deoarece orice atac din exterior ar fi interpretat ca un atac asupra Rusiei", subliniaza postul armatei ruse.

Ucraina a decis luna trecuta sa blocheze intrarea "pacificatorilor" rusi in Transnistria, incalcand astfel armistitiul din 1992 si subminand totodata statutul Kievului, unul dintre garantii procesului de pace cu privire la acest conflict inghetat, comenteaza aceeasi sursa.

De asemenea, Ucraina a inceput sa mobilizeze trupe si armament greu la frontiera cu Transnistria, sub pretextul ca regiunea separatista moldoveana ar putea lansa o campanie militara impotriva Ucrainei, adauga postul.

"Situatia aici este foarte proasta... Productia economica scade, comertul extern se reduce, situatia securitatii este la fel de alarmanta, avand vedere ca partenerii nostri moldoveni efectueaza exercitii militare impreuna cu NATO, iar presiunea ucraineana creste zilnic", este citat Vitali Ignatiev, adjunctul sefei diplomatiei transnistrene.

Noul guvernator al regiunii ucrainene Odesa, fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, a anuntat anterior planuri in vederea unei consolidari a frontierei cu regiunea separatista moldoveana.