Ucraina continua sa maseze trupe si armament greu la granita cu Transnistria, sub pretextul ca regiunea separatista moldoveana ar putea lansa o campanie militara impotriva ucrainenilor, relateaza presa rusa, citata de Sputnik in pagina electronica.

"Se pare ca autoritatile de la Kiev vor sa arate ca sunt incercuite de inamici, gata sa atace", a declarat un reprezentant al KGB din Transnistria pentru postul de televiziune rus Zvezda TV.

"Este greu de spus ca vom avea un razboi aici maine, dar nu excludem o provocare ucraineana. Ei ar putea folosi in acest scop una dintre numeroasele armate private care refuza sa primeasca ordine de la Kiev", a adaugat oficialul.

Adjunctul ministrului transnistrean de externe Vitali Ignatiev a declarat la 22 iunie ca Ucraina isi muta trupele catre frontiera regiunii separatiste moldovene.

"Situatia de aici este foarte grava. Productia economica scade, comertul extern se reduce, situatia securitatii este la fel de alarmanta cu partenerii nostri moldoveni, care efectueaza exercitii militare cu NATO, iar presiunea ucraineana creste in fiecare zi", a precizat Ignatiev.

El a mentionat de asemenea blocajul impus de Kiev tranzitului cetatenilor transnistreni si rusi, dintre care aproximativ 200.000 traiesc in Transnistria.

"Ei nu pot calatori din Rusia via Ucraina de mai mult de un an. Ei trebuie sa treaca prin Moldova, dar Chisinaul creeaza de asemenea probleme, pe langa sanctiunile economice", a adaugat acesta.

Noul guvernator al regiunii ucrainene Odesa, Mihail Saakasvili, a anuntat anterior planuri de consolidare a frontierei Ucrainei cu Transnistria.

"Avem doua sarcini majore: sa consolidam frontiera si sa combatem coruptia. Traficul de droguri si arme peste frontiera nu este bun", a declarat Saakasvili intr-o conferinta de presa la Odesa.

El a acuzat de asemenea autoritatile transnistrene ca destabilizeaza situatia din Ucraina.