Romania si Polonia "devin automat tinte potentiale" pentru Rusia prin gazduirea elementelor scutului anti-racheta, sustine Consiliul de Securitate al Rusiei (echivalentul CSAT), citat de Interfax. Consiliul de Securitate sustine ca scutul anti-racheta ar fi indreptat impotriva arsenalului strategic rus, desi atat SUA, cat si NATO si tarile gazda ale scutului american anti-racheta (Romania si Polonia) au dat asigurari ca scutul nu e indreptat impotriva capabilitatilor militare ale Rusiei.

Fotografie generata pe computer a bazei DeveseluFoto: MAE

"Daca ei doresc sa fie tintele noastre, asta e alegerea lor", a spus despre Polonia si Romania secretarul Consiliului de Securitate Evgheni Lukianov, citat de Interfax.

Amenintarea din partea Consiliului de Securitate al Rusiei vine la o zi dupa ce secretarul american al Apararii a anuntat ca Romania, Polonia si alte patru state din flancul estic al NATO si-au dat acceptul pentru gazduirea de armament greu american. Tancurile si bateriile americane de infanterie vor fi prepozitionate in aceste sase tari pentru asigurarea securitatii lor in fata politicii agresive a Rusiei in imediata ei vecinatate.

Reamintim ca Romania va gazdui elemente ale scutului american anti-racheta la Deveselu (sudul Romaniei). In baza militara de aici, care urmeaza sa intre in functiune pina la finalul acestui an, vor fi pozitionati interceptori balistici care sa intercepteze rachete lansate din Orientul Mijlociu.

Romania, NATO si SUA au dat asigurari ca acesti interceptori balistici (nu sint purtatori de munitie, distrug rachetele doar in urma impactului) nu pot pune in pericol arsenalul strategic rus.