Apropierea dintre compania austriaca OMV si gigantul rus Gazprom prinde tot mai mult contur. OMV, compania care detine pachetul majoritar al Petrom, a semnat astazi un memorandum cu Gazprom prin care evalueaza posibilitatea de a deveni partener cu compania rusa in dezvoltarea unui zacamant de petrol si gaze din Rusia. Ce ar putea primi Gazprom? Un posibil schimb de asseturi, fara ca acestea sa fie precizate, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al OMV.

Gazprom - OMVFoto: Colaj foto

In plus, OMV si Gazprom vor examina o posibila constructie a doua conducte de gaze care sa completeze fluxul de gaze din Rusia spre Europa care se desfasoara in acest moment prin gazoductul Nord Stream.

Memorandumul a fost semnat joi, 18 iunie, la Sankt Petersburg, intre seful Gazprom Alexei Miller, si un membru al conducerii OMV, Manfred Leitner.

  • UPDATE Gazprom sustine prin purtatorul sau de cuvant Serghei Kuprianov ca in afara de OMV se vor alatura realizarii etapei a patra a proiectului Nord Stream si companiile Shell si E.ON, informeaza Reuters. Este o incercare a Gazprom de a gasi noi modalitati de furnizare a gazelor rusesti in Europa. Serghei Kuprianov a spus in cadrul unui forum economic international de la St Petersburg ca participatia Gazprom in cadrul proiectului Nord Stream, in etapele 3 si 4, va fi de 51%, iar capacitatea de transport de 55 de miliarde metri cubi de gaze pe an.

Memorandumul intareste informatiile tot mai persistente din ultimele luni privind apropierea dintre OMV si Gazprom, pe fondul relatiilor bune pe care Rusia le-a cultivat cu Austria. Viena unul dintre putinii parteneri de dialog ai Moscovei, intr-o UE tot mai ostila fata de modul in care Vladimir Putin isi foloseste companiile de stat ca arma politica pentru a mentine dependenta statelor est-europene fata de gazul rusesc.

Rainer Seele

Rainer Seele

Foto: wintershall.com

Apropierea dintre OMV si Gazprom a primit un impuls si o confirmare odata cu numirea la sefia companiei austriece a germanului Rainer Seele. Fost sef al companiei germane Wintershall si presedintele Camerei de comert Ruso-Germane, Rainer Seele a sustinut deschis ca sanctiunile UE impotriva Rusiei dupa invadarea Ucrainei trebuie ridicate.

Fata de afacerile si legaturile lui Rainer Seele cu Rusia exista serioase semne de intrebare. Anul trecut, Seele vroia sa vanda rusilor de la Gazprom trei companii din concernul german Wintershall si o parte din rezervoarele europene pe care le controleaza. Anul acesta, Seele a promis investitii germane de 500 de milioane de euro in Rusia in ciuda sanctiunilor internationale.

In acest moment, in spatele scenei publice se negociaza dur o chestiune esentiala pentru independenta energetica a Romaniei: cum vor fi transportate catre Europa gazele ce vor fi extrase din Marea Neagra? Fie pe teritoriul Romaniei prin intermediul conductelor Transgaz, fie prin intermediul unei viitoare conducte a Gazprom care ar urma sa treaca prin Marea Neagra - varianta ce ar fi agreata de OMV.

Comunicatul de presa in original:

Gazprom and OMV are working on new long-term business projects

June 18, 2015 - 01:15 pm (CET)

Evaluation of an OMV participation in

  •     the project of development of Areas IV and V of the Achimov formation of the Urengoy field and
  •     the extension of Nord Stream pipeline

Today in St. Petersburg, a working meeting has been held between the Chairman of the Management Committee of OAO Gazprom, Alexey Miller, and OMV Executive Board member, Manfred Leitner.

During the meeting a non-binding Memorandum of Understanding between Gazprom and OMV on further long-term business projects was signed. The parties agreed in the Memorandum to evaluate a possible participation of OMV in the project of development of Areas IV and V of the Achimov formation of the Urengoy oil, gas and condensate field in Russia based on a possible exchange of assets.

The Memorandum also sets forth the intentions of the parties to examine a possible cooperation in the project of construction of two lines in addition to the already existing Nord Stream pipeline.

Please note that further details on the Memorandum of Understanding are subject to confidentiality.

Pe partea de explorare și producție, Grupul OMV actioneaza in mai multe zone ale lumii: Australia, Austria, Bulgaria, Croatia, Insuele Feroe, Gabon, Kazahstan, Kurdistan, Libia, Madagascar, Namibia, Noua Zeelanda, Norvegia, Pakistan, Romania, Tunisia, Emiratele Arabe, Marea Britanie si Yemen. In Romania, prin intermediul OMV Petrom, exploreaza si exploateaza mai multe zacaminte on-shore si off-shore. Cele mai importante descoperiri din ultimii ani sunt gazele din Marea Neagra. De asemenea, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 17,4 milioane de tone și aproximativ 4.100 de stații de distribuție carburanți în 11 țări, la sfârșitul anului 2014. OMV operează o rețea de conducte în Austria, iar în Austria și Germania operează platforme de depozitare de gaze naturale.