UPDATEMinisterul de Externe a precizat, sambata, ca Ambasada Romaniei din Rusia a primit de la Delegatia UE la Moscova o lista cu persoanele ce au interdictie sa intre pe teritoriul rus, si ca va solicita explicatii in legatura cu romanii aflati pe aceasta lista.

KremlinFoto: Agerpres

"Ambasada Romaniei la Moscova a informat Centrala MAE, in cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenta acestei liste, primite de la Delegatia UE la Moscova, careia i-a fost inaintata de catre MAE rus", se arata in raspunsul Ministerului de Externe la o solicitare Mediafax.

MAE informeaza ca va solicita explicatii partii ruse cu privire la listarea cetatenilor romani.

Fostul consilier prezidential Iulian Chifu a pus pe Facebooko lista cu 89 de persoane din Uniunea Europeana carora li s-ar fi interzis sa intre in Rusia, care ar proveni de la o agentie finlandeza si pe care spune ca a primit-o din partea unui prieten rus.

Pe lista figureaza si cinci romani, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hategan, Adrian Cioroianu si Tiberiu Liviu Chodan.

Iulian Chifu este fostul consilier al presedintelui Traian Basescu si actual presedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning, Eugen Tomac este lider al Partidului Miscarea Populara, Gheorghe Hategan este director general adjunct la Transgaz, istoricul Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe si este propus ambasador pe langa UNESCO, iar Liviu Chodan este comandantul Fortelor Navale Romane.

Intr-un mesaj ulterior, Iulian Chifu a spus ca nu comenteaza inca "presupusa lista a personalitatilor carora li se refuza intrarea in Rusia: nu pot comenta alegatii, presupuneri, asertiuni neprobate"

Fostul consilier prezidential a adaugat insa ca nu avea in plan o vacanta in Rusia si ca "daca asta e pretul pentru a comenta liber si argumentat incalcarea de catre Rusia a regulilor dreptului international si a angajamentelor de securitate europene in Georgia si Ucraina, merita!"

Dupa ce trei deputati olandezi, care doreau sa efectueze o vizita in Rusia, au fost nevoiti sa-si anuleze calatoria intrucat MAE rus le-a refuzat viza, premierul olandez Mark Rutte a anuntat vineri ca a primit din partea Moscovei o lista cu circa 80 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declarati indezirabili in Rusia, printre ei regasindu-se si liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Rusia a transmis mai multor ambasade europene o lista cu persoanele care nu mai au dreptul sa intre pe teritoriul rus", a declarat seful diplomatiei olandeze in timpul unei conferinte de presa, potrivit AFP.

El a adaugat ca guvernul de la Moscova a luat aceasta decizie ca represalii in urma sanctiunilor adoptate de UE impotriva Rusiei dupa sanctiunile destabilizatoare ale acesteia din urma impotriva Ucrainei, drept urmare aceasta lista "nu are niciun fundament din punctul de vedere al dreptului international".

De asemenea, o sursa din cadrul diplomatiei europene a declarat agentiei France Presse ca Rusia a refuzat in ultimele luni viza de intrare mai multor politicieni europeni, dar pana la transmiterea listei la care a facut referire Mark Rutte guvernul de la Moscova nu a comunicat oficial nimic despre decizia sa de a declara unii oficiali europeni persona non-grata.