O fosta "postaca" angajata sa promoveze opinii politice online isi da in judecata fostul angajator, intr-o incercare de a atrage atentia asupra metodelor folosite in "razboiul informational" dus de Rusia, relateaza vineri ziarul rus Kommersant, citat de Moscow Times.

Motivul pentru procesul intentat de Lyudmila Savchuk, care ar urma sa fie judecat de o instanta din Sankt Petersburg incepand de luna viitoare, il reprezinta incapacitatea angajatorului de a-i pune la dispozitie un contract de munca sau orice alte documente in sprijinul angajarii sale si in final a concedierii sale, potrivit Kommersant.

Savchuk a declarat ca a fost concediata dupa ce a vorbit cu presa despre firma sa angajatoare, Internet Research, pe care a descris-o ca facand parte din "fabrica de trolli" a Rusiei.

Potrivit relatarilor media, Internet Research ar avea legaturi cu o alta companie cu nume similar, Internet Reseach Agency, care in primavara a fuzionat cu o firma numita New Technologies, aceasta din urma figurand in documentele oficiale de inregistrare ca firma de constructii.

""Fabrica de trolli" opereaza pe baza unor aranjamente foarte ciudate, dar toate acele firme sunt conectate intre ele, chiar daca sunt entitati juridice separate", a declarat Savchuk.

De la concedierea sa, Savchuk a organizat o miscare publica impotriva trollingului online numita "Informatsionny Mir" - un nume care poate fi tradus atat ca "Lumea Informationala" cat si ca "Pacea Informationala" - in contrast cu asa-numitul razboi informational.

"Sunt atat activisti ai opozitiei cat si sustinatori ai guvernului printre noi, dar toti consideram ca astfel de metode de razboi informational sunt inacceptabile", a mai spus ea, potrivit Kommersant.

Avocata Darya Sukhikh din cadrul ONG-ului pentru drepturile omului Kommanda-29 (Echipa-29), cu sediul Sankt Petersburg, care o reprezinta pe Savchuk, a fost la randul sau citata spunand ca actiunea in instanta reprezinta "doar un pretext pentru a forta aducerea acestei organizatii oarecum secrete in atentia publica", permitand avocatilor sa ceara documentele organizatiei.

Savchuk a relatat ca a fost angajata in luna decembrie, dupa ce a raspuns unei oferte de job. Ea trebuia sa lucreze in ture de 12 ore, postand comentarii politice pe mai multe site-uri, pentru un salariu lunar de 41.000 de ruble (778 de dolari), care a fost platit cash pana la concedierea sa in luna martie, a mai povestit ea.