Presedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret care clasifica drept secret de stat pierderile inregistrate de armata in timpul "operatiunilor speciale" pe timp de pace, in conditiile in care Kremlinul continua sa nege orice ingerinta militara in Ucraina, scrie AFP.

Acest decret, publicat pe site-ul guvernului, adauga la lista secretelor de stat ale Rusiei "informatiile legate de pierderea de personal (...) in timp de pace in cadrul operatiunilor speciale". Pierderile militare in timp de razboi erau deja considerate secret de stat.

Daca informatiile sunt transmise unei tari straine, divulgarea secretelor de stat este pasibila in Rusia de inchisoare pana la patru ani.

"Motivul pentru care pierderile nu trebuie facute publice este Donbass", regiunea din estul Ucrainei unde separatistii pro-rusi lupta de peste un an impotriva fortelor Kievului, spune expertul militar Pavel Felgenhauer.

Potrivit lui Felgenhauer, decretul vizeaza "inchiderea sau sperierea" celor care doresc sa dezvaluie informatii despre pierderile suferite de armata rusa in Ucraina.

"Nu am vazut niciodata o definitie juridica a conceptului de operatiuni speciale. Asta inseamna ca orice poate fi desemnat asa", spune acesta.