Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) de la Chisinau a decis suspendarea retransmiterii postului rus de televiziune Rossia 24, considerat unul de propaganda a Kremlinului, pe teritoriul Republicii Moldova.

Decizia a fost luata ieri seara dupa audierea unui raport privind "respectarea principiului echilibrului social-politic, echidistantei si obiectivitatii in cadrul emisiunilor informative" de catre Rossia 24.

Este deja a doua oara in ultimii ani cand CCA de la Chisinau sisteaza retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a acestui post de televiziune.

Reactia diplomatiei ruse s-a lasat asteptata. Externele de la Moscova au calificat decizia privind interzicerea retransmiterii postului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova drept una luata "pe valul euforiei semnarii Acordulului de Asociere cu Uniunea Europeana".

Potrivitmoldova.org, Kremlinul se arata vadit indignat de decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului si avertizeaza ca aceasta "nu poate sa nu aiba un impact negativ asupra relatiilor moldo-ruse".

"In mod evident, acest pas facut sub pretexte false pe valul de euforie de la semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE nu corespunde cu dreptul inerent al cetatenilor la accesul liber la informatii - unul din pricipiile de baza ale democratiei europene, principii de care incearca atat de mult sa se apropie Chisinaul. Desigur, autoritatile moldovenesti ar trebui sa fie constienti de faptul ca aceasta decizie nu poate sa nu aiba un impact negativ asupra relatiilor moldo-ruse", se arata in comentariul Ministerului rus de Externe.

Amintim ca decizia CCA de la Chisinau a fost luata pe fundalul unor eforturi tardive ale autoritatilor R. Moldova de a contracara propaganda Kremlinului prin intermediul televiziunilor rusesti.

Un proiect de lege cu privire la interzicerea propagandei prin buletinele de stiri, emisiunile si talk-show-urile cu caracter politic a fost dezbatut in cadrul unor audieri publice organizate la 25 mai de Comisia parlamentara pentru mass-media a legislativului de la Chisinau.

Potrivitmedia-azi.md, nu este prima tentativa de acest fel. Anterior, mai multi politicieni s-au aratat deranjati de informatia difuzata de mediile rusesti si au incercat sa promoveze un proiect de lege ce ar limita retransmiterea televiziunilor ruse.