Deputatii rusi au votat marti, in a treia si ultima lectura, controversatul proiect de lege ce permite autoritatilor sa interzica organizatiile straine prezente in Rusia si considerate "indezirabile" de catre statul rus.

Membrii Dumei de Stat au aprobat cu majoritate de voturi textul mentionat, care mai are nevoie de un aviz din partea Consiliului Federatiei (camera superioara), ceea ce va fi o simpla formalitate, dupa care va fi trimis spre promulgare presedintelui Vladimir Putin, relateaza Agerpres.

Noua lege ofera autoritatilor posibilitatea de a interzice organizatiile neguvernamentale straine considerate ca fiind o amenintare pentru "securitatea de stat". Puterea din Rusia va putea totodata sa lanseze urmariri impotriva angajatilor unor astfel de organizatii, acestia riscand pana la sase ani de inchisoare sau interzicerea intrarii pe teritoriul rus.

Textul de lege va permite de asemenea blocarea conturilor bancare ale structurilor vizate, iar asociatiile ruse ce primesc fonduri din partea unor organizatii considerate "indezirabile" vor trebui "sa dea socoteala" de actele lor.

In timpul dezbaterilor din Duma de Stat, deputatii au subliniat nevoia de a interzice "organizatiile distructive" care lucreaza in Rusia, intrucat, au afirmat ei, acestea pot ameninta "valorile statului rus" si pot pune la cale "revolutii colorate", precum cele care au avut loc in ultimii ani in mai multe foste republici sovietice.

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului au condamnat proiectul de lege in cauza, calificat de Amnesty International ca "ultimul capitol al represiunii fara precedent impotriva organizatiilor neguvernamentale".