Republica Moldova sarbatoreste pe 9 mai 70 de ani de la victoria asupra fascismului, asa cum s-a angajat prin "Hotararea statelor-membre CSI privind pregatirile pentru sarbatorirea jubileului de 70 de ani de la Biruinta poporului sovietic in Marele Razboi pentru Apararea Patriei", semnata (din partea Moldovei) pe 5 decembrie 2012, la Ashabad, de catre premierul de atunci al Republicii Moldova, Vlad FilatNiciun militar si niciun oficial al Armatei Nationale a Moldovei nu a participat, insa, in acest an, la parada militara de la Moscova, Chisinaul ignorand invitatia Rusiei, informeaza Jurnal.md.

Nici presedintele Nicolae Timofti nu a participat la ceremoniile organizate la Moscova. El a anuntat ca prefera sa marcheze aceasta data "alaturi de veteranii din tara". Totusi, autoritatile moldovene au aprobat cateva documente vizand aceasta aniversare in care este utilizata terminologia sovietica (de exemplu: "victoria poporului sovietic in Marele Razboi pentru Apararea Patriei").

Ziua de 9 mai imparte societatea moldoveneasca in doua parti aproape egale: unii sarbatoresc "Ziua Victoriei", iar altii,"Ziua Europei".

In luna martie, Guvernul de la Chisinau a aprobat doua proiecte de lege "pentru ratificarea Hotararilor Consiliului sefilor de stat din CSI privind Planul actiunilor pentru celebrarea celei de-a 70-a aniversari a victoriei asupra fascismului in Razboiul al Doilea Mondial si privind instituirea unei distinctii jubiliare comune". Hotararea Consiliului sefilor de stat din CSI a fost semnata de presedintele moldovean Nicolae Timofti in februarie 2014. Este vorba de o medalie cu inscriptia "70 de ani de la sfarsitul Razboiului al Doilea Mondial", numai ca simbolul comunist "secera si ciocanul" lipsesc de pe medalia moldoveneasca, in pofida deciziei Consiliului sefilor statelor CSI din octombrie 2013. Acestea vor fi oferite la 2.150 de veterani ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, inclusiv la 114 veterani ai Armatei Romane din anii razboiului.

Recent, Parlamentul de la Chisinau a proclamat 2015 "Anul veteranilor celui de-al Doilea Razboi Mondial". Decizia a fost adoptata cu voturile PCRM, PLDM si PD. Desi denumirea initiala era "Pentru apararea Patriei", in final aceasta a fost inlocuita cu sintagma "veteranilor celui de-al Doilea Razboi Mondial". "Inlocuirea sintagmei cu si faptul ca decoratiile se fac nu numai pentru participantii la razboi din partea Uniunii Sovietice, dar pentru toti veteranii, inclusiv pentru soldatii Armatei Romane, este un pas inainte facut de catre Republica Moldova in instituirea unei perceptii noi, de pe pozitiile interesului nostru national", sustine istoricul Anatol Taranu.

Nici astazi, dupa 70 de ani, nu toti isi doresc, la Chisinau, concilierea celor doua tabere de veterani. Unii incearca in continuare sa exploateze rivalitatea dintre acestea in scop electoral. Liderul socialistilor, Igor Dodon, a reactionat bolnavicios la decizia Parlamentului de a pune semnul egalitatii intre veteranii celor doua armate beligerante din cel de-al Doilea Razboi Mondial: "Sunt sarbatoriti si criminalii SS; si nazistii, si cei care au luptat in armata lui Antonescu. Este o intelegere a comunistilor cu eurounionistii!", s-a revoltat Dodon.

In 1944, locuitorii dintre Prut si Nistru au fost mobilizati de doua ori: mai intai in armata romana, dupa care in armata sovietica. Unii au ales sa lupte pana la capat sub steag romanesc, altii - marea majoritate - au revenit acasa din garnizoanele din Romania, iar de aici au fost trimisi pe front in calitate de ostasi sovietici.

De mai multi ani, Primaria Chisinaului incearca sa-i aseze la aceeasi masa pe veteranii celor doua tabere. Au fost ani neelectorali in care i-a reusit. Anul acesta, cei 410 veterani care locuiesc in capitala, indiferent de tabara in care au luptat, vor beneficia de un ajutor financiar unic in marime de 10 000 de lei moldovenesti (echivalentul a 500 de euro). De cate 4000 de lei (echivalentul a 200 de euro) vor beneficia alte 720 de persoane asimilate participantilor la cel de-al Doilea Razboi Mondial si sotiile/sotii supravietuitori si inapti de munca sau ai invalizilor.