Pregatirile Rusiei pentru evenimentele menite sa marcheze, pe 9 mai, 70 de ani de la victoria impotriva Germaniei naziste au fost insotite, pe parcursul ultimelor luni, de o o campanie propagandistica menita sa intareasca aversiunea rusilor fata de ceea ce Kremlinul numeste "elementele naziste" din Ucraina, dar si fata de Occident in general. Carligul nazismului a fost folosit, recent, inclusiv de ministrul de Externe Serghei Lavrov, dar si in presa controlata. Intre timp, publicatiile independente au pus in evidenta rateurile masinariei de comunicare a Zilei Victoriei, precum afise inchinate invingatorilor sovietici pe care, in loc sa apara soldati rusi, erau prezente trupe Wehrmacht sau piloti Luftwaffe.

Veterani din al doilea Razboi MondialFoto: Reuters

"Nazismul" e un termen intrat in vocabularul de uz comun al autoritatilor ruse inca din vremea protestelor ce au dus la rasturnarea puterii la Kiev. Dar acuzatiile de neonazism s-au indesit in ultimele luni, culminand cu un raport pe care ministerul rus de Externe l-a prezentat in aprilie: "Neo-nazismul - o amenintare periculoasa la adresa drepturilor omului, democratiei si suprematiei legii".

  • Intr-un preambul la acel raport, ministrul de Externe Serghei Lavrov afirma, citat de Tass, ca Rusia este preocupata de situatia din Ucraina, unde s-ar incerca reabilitarea criminalilor nazisti. Potrivit lui Lavrov, "din nefericire, vaccinul contra virusului nazist, dezvoltat la Tribunalul din Nurnberg, isi pierde treptat din putere (...). Acest lucru se vede mai ales intr-o serie de tari europene. Ideile si valorile naziste sunt promovate deschis, radicali nationalisti isi ridica fruntile. O ingrijorare aparte este starnita de situatia din Ucraina, unce criminali nazisti sunt, in fapt, reabilitati."

In foarte multe articole din presa controlata de Kremlin, refuzul majoritatii covarsitoare a autoritatilor occidentale de a participa la evenimentele organizate de Rusia este pus pe seama unor trasaturi asociate nazismului. "Fosti ofiteri CIA" impartasesc in Pravda ingrijorarea fata de Europa "tragic divizata, din nou, de ura, lacomie si foame de putere", in timp ce "violenta din Ucraina ameninta sa se transforme intr-o interventie militara mai larga si mai deschisa din afara".

Iar principala voce a Kremlinului in media internationale, RT, pune demersurile ucrainene de interzicere a simbolurilor comuniste in contrast cu faptul ca "pentru milioane de oameni din toata lumea si in special din fostele state sovietice, ai caror bunici au luptat sub drapelul Uniunii Sovietice comuniste impotriva jugului nazist, 9 mai este sarbatoarea oficiala a victoriei contra nazismului. Peste 27 de milioane de cetateni sovietici au murit in cei patru ani de lupta a Uniunii Sovietice comuniste impotriva invaziei naziste".

Campania de aniversare a 70 de ani de la victoria contra nazismului are, insa, si rateuri, dupa cum arata presa independenta din Rusia. Site-ul independent Meduza.io relateaza ca in multe orase din Rusia au fost distribuite materiale sau au fost amplasate panouri stradale cu mesaje aniversare si pe care, in loc de imagini cu soldati sovietici, apar imagini cu trupe Wehrmacht sau piloti Luftwaffe. "Toate aceste materiale de sarbatoare pretind, totusi, sa fie gasite imagini cu soldati sovietici, treaba care i-a zapacit pe multi rusi - de la profesori de arta la experti in marketing", comenteaza sursa citata.

Piloti Luftwaffe apar, din greseala, pe un afis aniversar rus