Consiliul National de Securitate al Rusiei (echivalentul CSAT) a decis sa schimbe Strategia Nationala de Securitate si Doctrina de Securitate Informationala, potrivit unei declaratii a sefului Consiliului, Nikolai Patrusev, citat de agentia TASS. Patrusev sustine ca motivul schimbarilor preconizate este "aparitia unor noi amenintari militare" si citeaza situatia "din interiorul si din jurul Ucrainei", dar si Primavara Araba, Siria si Irak.

Patrusev acuza NATO si SUA ca devin "tot mai agresive fata de Rusia", in conditiile in care Rusia este tara care a incalcat tratatele internationale prin anexarea Crimeei si implicarea directa in luptele din estul Ucrainei.

"SUA si NATO devin tot mai agresive fata de Rusia. Isi consolideaza potentialul ofensiv in vecinatatea granitelor noastre si dezvolta in mod activ un sistem de aparare anti-racheta global", spune Nicolai Patrusev.

Patrusev vorbeste despre potentialul ofensiv al scutului anti-racheta al NATO, in conditiile in care Alianta Nord-Atlantica a demonstrat ca scutul (care are o componenta amplasata si in Romania, la Deveselu) este eminamente defensiv si nu pune in pericolul capacitatile ofensive ale Federatiei Ruse.

Seful Consiliului National de Securitate acuza SUA si NATO ca isi urmaresc scopurile prin intermediul unor "actiuni indirecte" - proteste populare, organizatii radicale si extremiste.

Paradoxul este ca Federatia Rusa este tara care a utilizat pe scara larga acest tip de actiuni in ultimii ani: proteste in estul Ucrainei pentru destabilizarea regiunilor rusofone, sustinerea unor organizatii sau partide radicale din Europa (Frontul National din Franta, factiuni ale Syriza din Grecia, Jobbik in Ungaria etc) pentru a crea brese in actiunile Uniunii Europene.

Actuala Strategia Nationala de Securitate a Rusiei a fost realizata in 2009, cand presedinte era Dmitri Medvedev.