Ministerul rus de Externe a postat pe site si pe contul sau de Facebook o declaratie, preluata si de Ambasada Rusiei la Bucuresti, in care acuza Ucraina de tragedia petrecuta pe 2 mai 2014 la Odesa. Rusii sustin ca vinovati pentru moartea catorva zeci de persoane intr-un incendiu devastator ar fi neonazisti rusi, in conditiile in care o ancheta preliminara a Ministerului Ucrainean de Interne a aratat ca separatistii pro-rusi ar fi dat foc din greseala cladirii in care se adaposteau de furia ucrainenilor unionisti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reamintim ca pe 2 mai 2014, la Odesa a avut loc un miting al localnicilor pentru sprijinirea unitatii tarii si impotriva politicii duse de Vladimir Putin, care ameninta cu ruperea mai multor parti din teritoriul Ucrainei, dupa modelul Crimeea. Manifestantii ucraineni au fost provocati de manifestanti pro-rusi, care s-au refugiat in cele din urma intr-o cladire guvernamentala din Odesa, dupa ce au ucis cativa oponenti in lupte de strada. Militantii pro-rusi au inceput sa arunce de pe acoperisul cladirii bombe artizanale asupra manifestantilor unionisti aflati langa cladire. La un moment dat, cladirea a fost cuprinsa de flacari, in incendiu murind cativa zeci de militanti pro-rusi. Rapoartele independente nu au putut clarifica responsabilitatea in cazul incendiului devastator.

In ciuda acestor neclaritati, Ministerul rus de Externe sustine in declaratia publicata pe site ca responsabili pentru incendiu ar fi neo-nazistii ucraineni - una dintre liniile de propaganda intens utilizate de Moscova pentru a-si justifica actiunile din Ucraina.

Mai mult, oficialii rusi acuza presa occidentala ca ignora subiectul "ca parte a razboiului informational si propaganda", in timp ce RT (televiziunea finantata de Kremlin) a publicat un reportaj in care sustine ca pe tot mapamondul s-a celebrat asa-zisul masacru de la Odessa. Ilustrarea acestor celebrari globale vine dintr-un orasel italian, Ceriano Laghetto.