Grupul media finlandez Sanoma a anuntat joi ca va vinde actiunile detinute la ziarele The Moscow Times si Vedomosti omului de afaceri rus Demian Kudriavtev, potrivit Moscow Times. Cele doua ziare erau printre ultimele publicatii rusesti independente de Kremlin, permitandu-si sa critice deseori punctul de vedere oficial al administratiei ruse.

Sanoma a semnat un contract pentru vanzarea companiei United Press (care editeaza mai multe publicatii, printre care si The Moscow Times), dar si pentru instrainarea pachetului minoritar de actiuni la ziarul de business Vedomostri.

Demian Kudriavtev, fost CEO al companiei care a editat ziarul economic Kommersant, a confirmat pentru Vedomosti tranzactia cu Sanoma. El a spus ca nu are planuri imediate pentru schimbarea managementului.

Ceilalti actionari ai Vedomosti sunt Pearson (editorul Financial Times) si Dow Jones (editorul The Wall Street Journal). Vedomosti vinde circa 75.000 de exemplare zilnic (un tiraj mic pentru Rusia), dar este extrem de influent in randul elitelor. De asemenea, Vedomosti publica frecvent editoriale sau articole critice la adresa autoritatilor si a presedintelui Vladimir Putin.

The Moscow Times este, la randul sau, una dintre ultimele surse independente de informatii despre Rusia in limba engleza.

Ziarist de formatie, antreprenor activ in sectorul internetului, Kudriavtsev, 43 de ani, a condus ziarul economic Kommersant in perioada 2006 ᅡ- 2012. El este descris de presa rusa ca un apropiat al fostului oligarh rus Boris Berezovski, opozant al lui Vladimir Putin gasit mort in 2013 in resedinta sa din Marea Britanie, unde se refugiase.

Vanzarea participatiei la Vedomosti, influent cotidian liberal si unul dintre singurele ziare critice in fata puterii, era obiectul zvonurilor de ani de zile, massᅡmedia vorbind despre interesul miliardarului si omului politic Mihail Prohorov.

O noua lege care intra in vigoare anul viitor interzice strainilor sa detina mai mult de 20% in mass media ruseasca.