​INFOGRAFIC Mineritul in Romania - de la declin la renastere

de Smile Media     Smile Media
Marţi, 15 ianuarie 2013, 16:30 Rosia Montana - Social


Inainte de 1989, in Romania sectorul minier dadea locuri de munca, direct si indirect, pentru mai mult de un milion de oameni. In cele 14 regiuni miniere din tara, peste 150 de localitati depindeau de minerit, iar mineritul non-energetic angaja peste 65.000 de persoane. In prezent, in acest sector mai lucreaza doar 2000 de persoane, dar potentialul inca ramane important.​

Nota: Aceast material face parte dintr-un ciclu de 4 articole despre mineritul non-energetic in lume, sustinute de RMGC.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10840 vizualizari

 • -26 (78 voturi)    
  SUSTENABILITATEA gasim in manipularea de mai sus? (Marţi, 15 ianuarie 2013, 16:36)

  lyth [utilizator]

  SUSTENABILITATE (‹ engl. sustainable) s. f. Calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare.
  • +27 (77 voturi)    
   Minerit modern (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:00)

   Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui lyth

   asta presupune si mineritul modern, normele sunt foarte stricte. de exemplu pentru fiecare copac taiat trebuie plantati doi copaci, iar proiectul de la Rosia va presupune si reecologizarea zonei, inclusiv a poluarii lasate in urma de exploatarea de stat
   • +26 (68 voturi)    
    ecologizare (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:54)

    sonnia [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

    poluarea lasata de exploatarea iresponsabila a statului a inceput deja sa fie diminuata prin instalarea unei statii pilot de epurare a apei. prin proiectul de la Rosia Montana nu s-ar distruge mediul, tehnologii folosite fiind moderne,ba chiar s-ar recupera frumusetea de altadata a sa, stirbita de exploatarile din anii 70 incoace
    • -27 (53 voturi)    
     Mda (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:43)

     LauricaNastase1320009179565 [anonim] i-a raspuns lui sonnia

     SI cu asta, nu ma pot abtine sa ma intreb, ce a facut statul nostru pentru ai nostri? Ca de purificat ape nu s-a pus vorba atatia ani.
     • +28 (46 voturi)    
      la sapa de lemn (Marţi, 15 ianuarie 2013, 22:23)

      andinny [utilizator] i-a raspuns lui LauricaNastase1320009179565

      statul nostru s-a ocupat doar cu amanarile si ne-a adus la sapa de lemn. de unde bani si pentru purificat apele, daca de pensii si salarii n-au existat fonduri?
    • -26 (64 voturi)    
     Nu cianurii (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:10)

     clarvision [utilizator] i-a raspuns lui sonnia

     Sa fim seriosi. Am citit majoritatea comentariilor de mai jos. Imi vine greu sa cred ca cineva care nu e implicat in nici un fel de partea RGMC si care poate gandi mai mult decat la ziua de maine, poate sustine ce s-a scris in aceste comentarii.

     Exploatarea logica a resurselor, de acord. Dar motivarea executiei muntilor cu promisiunea unei vieti mai bune? Precum am citit intr-un alt comentariu pe hotnews zilele trecute, e o "gluma sinistra". Adica sa ne vindem tara bucata cu bucata? Cred ca mai intai educatie, apoi sa vorbim de bunastare. Tai muntele, traiesti 30 ani si apoi ce?

     Bine ati venit in Romania multora. Problema Romaniei a fost ca a avut multe, fapt ce a dus la prelungirea perioadei de declin. Daca dadeam de fund mai repede, ne reformam si noi mai sanatos. Sper sa nu pierdem muntii din cauza asta. Doamne ajuta!

     Numai bine tuturor romanilor, sper sa aiba de toate, sau macar intelepciunea sa gaseasca moduri mai bune decat prin furt si distrugere.
     • +25 (59 voturi)    
      turism, 30 ani (Marţi, 15 ianuarie 2013, 20:51)

      sonnia [utilizator] i-a raspuns lui clarvision

      nu inteleg de ce te-ai opune tocmai tehnologiei cele mai moderne existente in minerit, dar poate am eu mintea prea orientata spre nou si spre progres. iar taiatul muntelui, asta s-a intamplat deja, dar tocmai acum cand s-ar putea umple la loc si s-ar ecologiza cum trebuie, nu ne convine? dupa 30 de ani se va putea trai si din turism, pentru ca mediul va fi mai curat si patrimoniul restaurat. dar mai intai trebuie sa dam drumul proiectului, ca tot amanand lucrurile, aia 30 de ani vor fi tot mai departe...
      • -26 (52 voturi)    
       Sonia<br> (Marţi, 15 ianuarie 2013, 22:00)

       andreesanu [utilizator] i-a raspuns lui sonnia

       Daca vrei sa vezi cu adevarat cit esti cu pluta intra pe internet si cauta Gold Corporation Honduras si Guatemala ,vezi ce au lasat acolo,iar daca ai frica de dumnezeu nu mai cinta la mormint strain.
       • +20 (52 voturi)    
        romani,straini,UE (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 12:15)

        sonnia [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

        rmgc este o companie romaneasca,inregistrata la noi in tara, din care face parte si statul,prin MinVest Deva. strainii sunt doar actionarii majoritari, asa cum se intampla in multe alte companii din Romania. Si Honduras sau Guatemala nu sunt in Uniunea Europeana, ultima data cand am verificat, deci acolo nu se aplica normele cele mai stricte si unele dintre cele mai severe din lume. Iar jignirile nu demonstreaza decat lipsa argumentelor de partea ta.
        • +1 (1 vot)    
         Si marmota ... (Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 13:02)

         Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui sonnia

         Ca sa vezi cine e de fapt o firma, cauta sursa finantarii. Daca finantarea e romaneasca, de acord, firma e romaneasca.
  • +34 (66 voturi)    
   raspuns (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:03)

   ade_zaha [utilizator] i-a raspuns lui lyth

   Nevoile generatiilor urmatoare? Dar cu nevoile generatiei acesteia ce ne facem? Nu cred ca e o solutie sa continuam sa ne imprumutam de pe unde apucam, sa avem fiecare roman in spate o datorie de cateva mii de euro. Ar trebui sa gasim resursele sa ne sustinem noi insine. Ar trebui sa crestem exporturile, terenurile agricole si industria. Doar asa o sa scapam de jugul datoriilor!
   • +29 (57 voturi)    
    sa scapam de FMI (Marţi, 15 ianuarie 2013, 20:12)

    Iustin C [anonim] i-a raspuns lui ade_zaha

    in primul rand, trebuie sa scapam de Fondul Monetar International, nu mai trebuie sa apelam la el, nu mai trebuie sa depindem de el. Investitiile, in special cele miniere- pt ca aici avem marele potential- trebuie pornite rapid, ca din interior vor veni solutiile, prin reluarea acestei industrii, nu tot asteptand salvarea din SUA
  • +33 (63 voturi)    
   Sa ne gandim la sustenabilitatea padurilor... (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:06)

   Daculean [utilizator] i-a raspuns lui lyth

   Dezvoltarea durabilă în cazul unor resurse naturale care se epuizează pe măsură ce sunt extrase nu este o contradicţie. Mineritul este compatibil cu dezvoltarea durabilă deoarece contribuie la bunăstarea generaţiilor viitoare prin strângerea altor forme de capital cum ar fi capitalul uman (educat, cu un nivel de trai ridicat) sau capitalul social (infrastructura).
   Aceasta este marea provocare: să se fructifice oportunitatea unică de a converti zestrea reprezentată de resursele naturale în investiţii în sănătate, educaţie şi dezvoltare socio-economică, cu încrederea că acestea vor conduce pe termen lung spre o societate sustenabilă. În lumina unor astfel de obiective pe termen lung, extracţia resurselor minerale devine un catalizator pentru dezvoltare durabilă mai degrabă decât antiteza acesteia.
   Astfel contribuţia mineritului la dezvoltarea durabilă este mai plauzibilă decât evaluarea condiţiei durabile a minereurilor în subsol...
   • +28 (60 voturi)    
    dezvoltare (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:44)

    Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui Daculean

    De acord, iar cu veniturile care se obtin la buget prin minerit se pot face foarte multe, chiar si banii care vor intra in economie prin minerit vor face multe, oamenii le vor putea oferi copiilor o educatie, vor putea avea din nou un trai decent.
    • +28 (58 voturi)    
     1% PIB (Marţi, 15 ianuarie 2013, 20:53)

     sonnia [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

     1%din Pib, pe care-l va genera acest proiect, poate fi folosit pentru multe lucruri. dar degeaba ne gandim noi acum la ce ar putea fi folosit, daca inca nu se genereaza banii la buget pe care-i visam
   • +35 (57 voturi)    
    Si sa nu uitam (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:45)

    LauricaNastase1320009179565 [anonim] i-a raspuns lui Daculean

    De aur. Ca aurul nu se va devaloriza niciodata.
    • -32 (52 voturi)    
     Dar nu in Romania (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:23)

     clarvision [utilizator] i-a raspuns lui LauricaNastase1320009179565

     Nu se va devaloriza, dar nici nu va fi al Romanilor. Prefer sa-l am ca un cont in banca in munti decat in contul altora. Iar de banii in economie si visele frumoase enuntate mai sus, total nerealist: in Romania se fura. (in caz ca avea cineva dubii)
     • +27 (49 voturi)    
      n-ai mai gandi astfel (Marţi, 15 ianuarie 2013, 22:31)

      andinny [utilizator] i-a raspuns lui clarvision

      sigur n-ai mai gandi astfel daca n-ai avea cu ce-ti intretine familia, dar solutia ar fi doar la un aviz distanta si ar constitui reinceperea exploatarilor. aurul,si tinut in pamant, nu iti foloseste la nimic. te lauzi ca-l ai, dar te faci de rusine ca-ti mor oamenii de foame
     • +29 (45 voturi)    
      In Romania (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 12:27)

      Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui clarvision

      aurul lasat sub pamant nu valoreaza nimic, mai ales ca e nevoie de foarte multi bani pentru extractie, nu e ca si cum ai merge la banca si ai da la o parte un strat de pamant. in schimb prin exploatare se aduc la bugetul de stat peste jumatate din profituri. Iar investitia in sine va fi cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum, daca astia nu sunt bani adusi in economie, atunci nu stiu ce e. Se vor crea si cateva mii de locuri de munca, sau alea nu conteaza pentru tine?
    • +31 (55 voturi)    
     trend ascendent (Marţi, 15 ianuarie 2013, 20:10)

     Iustin C [anonim] i-a raspuns lui LauricaNastase1320009179565

     si cel mai important, in perioada aceasta, pretul aurului a fost intr-o continua crestere si ar trebui sa profitam de acest trend.sa nu treaca oportunitatile pe langa noi, ca atunci, ma scuzati, dar am fi chiar fraieri
    • -26 (44 voturi)    
     ba o sa uitam (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 11:37)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui LauricaNastase1320009179565

     pentru ca nu-l vom vedea niciodata. tot ce vom vedea, vor fi niste salarii mmizere si oameni intoxicati pentru zeci de ani.
 • +35 (71 voturi)    
  Locuri de munca (Marţi, 15 ianuarie 2013, 16:56)

  ade_zaha [utilizator]

  Intr-o economie ca a noastra aceste locuri de munca care s-ar realiza din redeschiderea exploatarilor miniere din toata tara ar fi o adevarata mana cereasca. Noi deocamdata nu stam chiar atat de rau, dar ce ne vom face in momentul in care vom ajunge in situatia Greciei sau a Spaniei, cu peste 1/4 din populatie somera?
  • +29 (65 voturi)    
   solutie pentru somaj (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:09)

   Lica.lica [utilizator] i-a raspuns lui ade_zaha

   Stiu ca in Rosia Montana somajul e de 80%, somajul e extrem de ridicat cam in toata zona Apusenilor, insa prin pornirea mineritului se vor crea cateva mii de locuri de munca directe si indirecte
   • +3 (3 voturi)    
    Stiu de la oameni ... (Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 13:17)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Lica.lica

    ... care de curiozitate au fost la fata locului si-au stat de vorba cu localnicii care e situatia.

    Exista in zona cativa oameni platiti de RMGC, care se erijeaza in reprezentanti ai comunitatii locale, si care sustin proiectul. Cel putin 80% din localnici sunt insa impotriva proiectului, pentru ca sunt relativ convinsi ca turismul - care e activitatea pe care ei local au investit - va fi distrus, daca se da drumu' la exploatarea miniera. Doar ca respectivii mai mult de 80% din populatia locala n-au resursele financiare ale RMGC pt. a-si face auzita vocea.

    Mai sunt oameni carora RMGC le-a cumparat efectiv casa, cu tot cu pamantul de sub ea, si care in consecinta se simt constransi sa-si tina gura.

    Oamenii din Apuseni au trecut prin multe, de-a lungul istoriei locului, n-au stat niciodata cu mana intinsa, si niciodata cei veniti din afara nu le-au adus ceva bun. Ei nu asteapta ca RMGC sau statul roman sa vina sa le dea bani sau sa le dea de lucru. Tot ce vor ei e sa fie lasati in pace sa-si dezvolte zona cum se pricep ei mai bine. Ori RMGC tocmai asta nu face, ci incearca sa le bage pe gat un model de dezvoltare pe care ei nu si-l doresc.
  • +35 (57 voturi)    
   contributie semnificativa (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:50)

   sonnia [utilizator] i-a raspuns lui ade_zaha

   sa speram ca nu vom ajunge in faliment. trebuie sa constientizam ca trebuie sa stopam imprumuturile la FMI si sa incepem sa ne intre bani la buget din activitatile din tara,mineritul putand aduce o contributie semnificativa la visteria statului
 • +37 (67 voturi)    
  Cel mai mare producator de aur din Europa (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:01)

  Calinu. [utilizator]

  e trist ca o industrie in care tara noastra are traditie, mineritul, a ajuns acum sa fie doar o umbra. partea buna este ca se mai poate face ceva, prin proiectul de la Rosia Montana tara noastra va deveni cel mai mare producator de aur din Europa, ii depasim pe finlandezi, iar aceasta pozitie vine cu multe beneficii: bani la buget, bani in economie, locuri de munca si prestigiu
  • +1 (1 vot)    
   Si marmota ... (Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 13:26)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

   Mineritul cu cianura are deja o istorie bogata in multe locuri pe glob.

   Exista nenumarate exploatari miniere cu cianura care functioneaza bine mersi in Australia sau Noua Zeelanda, de exemplu - si care functioneaza cu deplina responsabilitate fata de mediu.

   Din nefericire, exista de asemenea nenumarate exemple de exploatari cu cianura in state din lumea a treia, in care ca si in Romania justitia e corupta si legea e slaba. Foarte multe dintre aceste exploatari au evoluat spre catastrofe ecologice - deserturi locale de sute sau mii de hectare, comunitati locale in care diverse forme de cancer sunt foarte frecvente, iar posibilitatea de a lucra altceva decat in minerit e cvasi-inexistenta.
  • +1 (1 vot)    
   (continuare) (Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 13:31)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

   In mod tipic, corporatiile internationale care pun pe picioare cate o firma locala, cum e RMGC, pentru a incepe o exploatare intr-o tara saraca, inchid firma si se retrag la primul semn de probleme. Chestia asta lasa in sarcina statelor toate costurile si tot efortul de rezolvare a catastrofei ecologice.

   Diferentele dintre cele doua scenarii sunt in mod esential tehnice. Se poate face minerit cu cianura in mod responsabil si ecologic, si exploatarile din tari dezvoltate, cum sunt SUA, Australia sau Noua Zeelanda demonstreaza pe deplin acest lucru, dar proiectul tehnic propus de RMGC e departe de modul de exploatare din respectivele exploatari. Actiunea de propaganda facuta de RMGC cu o mina din Finlanda a fost cel mai clasic exemplu de manipulare: mina de la Kittila nu foloseste cianuri.

   Una din diferentele esentiale e modul de tratare si deversare a apelor uzate/poluate cu cianuri. Toate exploatarile curate care folosesc cianuri deverseaza apa doar dupa un tratament riguros, care face ca deja la deversare apa sa fie la un nivel redus de toxicitate, atat de redus incat in mod frecvent in apa deversata pot trai pesti, pasari de apa si plante. In plus, iazurile de deversare sunt de adancime mica, in mod tipic 1-2 metri, in asa fel incat lumina soarelui ajunge pana pe fundul iazului, ceea ce face ca descompunerea cianurilor care inca se gasesc in apa sa fie puternic accelerata - cianurile se descompun natural rapid sub influenta radiatiei solare si a actiunii microorganismelor din apa.

   Proiectul propus de RMGC insa prevede un baraj cu o inaltime de peste 180 de metri. La doar cateva zeci de metri deja cianura nu se mai descompune natural. La adancimea aia apa e rece pe tot parcursul anului, soarele nu ajunge pana acolo si in consecinta nici microorganisme nu traiesc. In conditiile alea, cianura are nevoie de sute de ani ca sa se descompuna natural.
  • +1 (1 vot)    
   (continuare) (Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 13:34)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

   Evident, exista o motivatie pentru diferenta de proiecte. Exploatarea aurului in tari cu o democratie stabila si dezvoltata nu se poate face cu ignorarea legii, iar legea in respectivele state cere si garantii. Cu alte cuvinte, e imposibil sa incepi o exploatare fara sa acoperi in avans consturile de asigurare impotriva unor potentiale dezastre ecologice. De-aia, firmele care pornesc o exploatare prefera metode responsabile, unde primele de asigurare pe care trebuie sa le plateasca sa fie mici.

   Aceste metode de exploatare insa fac exploatarea mult mai lenta, si mai costisitoare. Exact asta e ce nu vrea RMGC: sa scoata aurul incet. Ei vor sa vina, sa dea un tun de patru ani, dupa care sa dispara, lasand costurile de ecologizare in seama statului roman. Daca n-ar fi asta scenariul urmarit, ar propune un proiect care sa fie acceptat de comunitatea stiintifica si tehnica din Romania, si care sa nu prezinte riscurile proiectului curent.
 • +35 (61 voturi)    
  Politicienii nu au nici un interes sa evoluam (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:10)

  Doinita58 [utilizator]

  Vad ca peste tot exista o tendinta de crestere a locurilor de munca in minerit, ca in figura 9 din infografic, mai putin in Romania, unde scade. Din pacate politicienii sunt ocupati sa-si faca jocurile si sa-si traga spuza pe propria turta, mai degraba decat sa se preocupe de bunastarea populatiei, de cresterea numarului de locuri de munca, de cresterea nivelului de trai, etc. Rusine lor! Ar trebui sa faca ceva concret ca sa socata tara asta din criza
  • +34 (54 voturi)    
   investitiile - de demarat (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:04)

   AndreiStaicu [anonim] i-a raspuns lui Doinita58

   se pare ca pentru politicienii nostri, solutia cea mai la indemana li se par imprumuturile. ceea ce mi se pare total gresit! banii rezultati din imprumuturi, trebuie returnati, la adaos cu dobanda, pe cand banii rezultati din investitii ar ramane in tara. si atunci cum sa nu demarezi mai repede investitiile?
   • +36 (50 voturi)    
    Politicienii nu au chef de munca (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:18)

    Lica.lica [utilizator] i-a raspuns lui AndreiStaicu

    eu cred ca politicienilor le e lene sa munceasca, sa finalizeze procedurile de avizare a investitiilor. e mult mai simplu pentru ei sa zica "da, sa traiti!" catre FMI, decat sa chiar dea drumul la investitii. desi si asta nu e munca, pentru ca investitorii vor face restul
  • +32 (40 voturi)    
   masuri (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 12:57)

   eleiele [utilizator] i-a raspuns lui Doinita58

   doar cat imprumuta bani nu o duc ei rau, ca masurile de austeritate se aplica doar poporului si ei au grija sa-si ia singuri ca nu traiesc din salarii de bugetari de 700 de lei. sa dea drumul odat ala investitii, la minerit, la proiecte sa nu-si mai bata joc
   • +31 (39 voturi)    
    responsabilitati (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 14:02)

    Iustin C [anonim] i-a raspuns lui eleiele

    bugetarii sunt totusi norocosi. motii traiesc doar cu 180 de lei pe luna! si imprumuturile ii afecteaza si pe amaratii din Apuseni, nu doar pe bugetarii de la Bucuresti, pe cand investitiile ar ajuta pe toata lumea. dar pentru investitii este nevoie de asumarea unei responsabilitati
 • +37 (61 voturi)    
  Resursele de sub pamant (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:11)

  Lica.lica [utilizator]

  Avem resurse importante, dar sunt degeaba daca acestea stau neutilizate sub pamant. Cum e la Rosia Montana, oamenii mor de foame cu aurul blocat sub pamant, cu toate ca exista un proiect minier dorit de oameni si profitabil pentru tara, care din pacate se amana de ani de zile...
  • +35 (53 voturi)    
   sa se reia mineritul! (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:42)

   AndreiStaicu [anonim] i-a raspuns lui Lica.lica

   asta nu inteleg nici eu. deci, practic, suntem bogati, dar murim de foame. cum vine asta? chiar asa politicieni inconstienti avem, de nu se grabesc se reia mineritul in zonele miniere?
  • -34 (52 voturi)    
   fals mai smechere (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:40)

   zic-si-io [utilizator] i-a raspuns lui Lica.lica

   banii obtinuti din minerit tot nu o sa-i vezi , intra in alte buzunare.
   ce o sa vezi e - cel mai mare lac otravitor din europa ori de pe planeta - ca atat o sa lase RMG.SRL,,etc.
   vai de copii nostri daca se aproba mizeria aia de rosia montana minerit.
   • +31 (43 voturi)    
    vai acum! (Marţi, 15 ianuarie 2013, 22:17)

    andinny [utilizator] i-a raspuns lui zic-si-io

    vai de copiii nostri de acum, care duc o viata mizera, cu parinti care nu au ce le pune pe masa dintr-un venit de doar 180 de lei pe luna! in privinta lacului otravitor,eu nu vad cum va fi asa, daca va contine apa si, cel mult, o picatura de cianura la un milion de litri de apa. tehnologiile moderne nu inseamna automat ceva rau!
 • +36 (60 voturi)    
  Nevoile "generatiilor urmatoare"... (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:17)

  Daculean [utilizator]

  Strabunicii nostri au construit era industriala extragand carbuni si fier. Azi reciclam fierul si ardem gaze si petrol... care se vor termina curand (cam impreuna cu resursele de uraniu). Vom trece la hidrogen (de care dispunem in cantitati aproape nelimitate)... Aurul si alte resurse au ACUM insemnatate pentru bunastarea noastra. Cei care scoteau carbuni acum 200 de ani nu si-au pus problema asta... (noi avem acum reactoare nucleare si turbine eoliene)... Sa nu plangem noi de mila generatiilor urmatoare... Poate ca ar trebui sa fie invers.
  • +36 (50 voturi)    
   continua tergiversare (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:39)

   AndreiStaicu [anonim] i-a raspuns lui Daculean

   generatiile viitoare n-o sa inteleaga de ce nu profitam noi acum de oportunitatea care ni se ofera.cum de ne tot imprumutam la fmi, desi aproband investitiile, am fi mai castigat. generatiile viitoare si-ar dori ca noi sa punem niste baze solide acum, nu sa persistam intr-o continua tergiversare
   • +35 (49 voturi)    
    sa profitam de oportunitati (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:16)

    Lica.lica [utilizator] i-a raspuns lui AndreiStaicu

    nici acum nu e de inteles de ce nu profitam de oportunitati. ca asta este mineritul, la urma urmei, pentru tara noastra, o oportunitate de dezvoltare. doar prin proiectul de la Rosia se vor aduce la buget vreo 4 miliarde de dolari si se vor crea cateva mii de locuri de munca, asta pe banii investitorilor! intrebarea e, de ce nu se face?
    • +31 (43 voturi)    
     dupa 15 ani (Marţi, 15 ianuarie 2013, 21:39)

     sonnia [utilizator] i-a raspuns lui Lica.lica

     nu stiu de ce nu se face, dar cert este ca un raspuns trebuie oferit dupa 15 ani de amanari.nu este normal sa tinem un investitor atata timp in asteptare. pana la urma, este in joc si imaginea tarii in viziunea strainilor. cu asa perioada lunga de stand by demonstram ca nu suntem in stare sa luam decizii si ca ignoram investitiile
  • +36 (52 voturi)    
   sa le lasam o tara bogata si dezvoltata (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:42)

   Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui Daculean

   Daca se da drumul la minerit, daca profitam de resursele pe care le avem, la fel ca alte tari, atunci le putem lasa urmasilor nostri o tara puternica, dezvoltata, nu cea mai saraca tara din Europa cum e acum. Asta este cel mai bun lucru pe care il putem face pentru cei care vor veni, sa ne asiguram ca vor porni mai de sus decat au pornit generatiile noastre
   • +36 (50 voturi)    
    cel mai mare producator (Marţi, 15 ianuarie 2013, 20:07)

    Iustin C [anonim] i-a raspuns lui Calinu.

    sigur urmasii nostri ne vor aprecia daca vor trai in tara considerata a fi cel mai mare producator de aur din Europa decat daca se vor naste intr-o tara mereu la coada Europei.
  • +30 (36 voturi)    
   Aoleu !!! (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:57)

   coco04 [utilizator] i-a raspuns lui Daculean

   --Vom trece la hidrogen (de care dispunem in cantitati aproape nelimitate)--...

   Chiar nu stii ce vorbesti! Productia hidrogenului la scara industriala se face din metan (CH4).
   A considera ca daca ai apa ai si hidrogen e o mare iluzie caci daca arderea hidrogenului se face cu castig de energie (reactie exoterma) ,electroliza apei se face cu consum de energie (reactie endoterma).Energie care costa !!!
  • +32 (42 voturi)    
   schimbare (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 11:13)

   inavero73 [utilizator] i-a raspuns lui Daculean

   si eu cred ca lucrurile se afla intr-o continua schimbare si evolutie si e cazul sa salvam economia acum, nu sa aducem o tara in colaps ca peste o suta de ani poate se va face minerit. e penibil
 • -36 (64 voturi)    
  MANIPULĂRI GROSOLANE! (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:29)

  Radu I [utilizator]

  Roșia Montană, 5 aprilie 2012 – Curtea de Apel Alba Iulia (dosar nr 5159/107/2010) a facut azi public verdictul prin care anulează planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roșia Montană, votate de Consiliul Local Roșia Montană prin Hotărârea nr. 1 din ianuarie 2009. Verdictul a fost pronunțat într-o acțiune judecatorească promovată de Asociația Alburnus Maior Roșia Montană, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca și de către Fundația Culturală Roșia Montană. Hotărârea Curții de Apel Alba este irevocabilă.
  Mai multe amănunte, aici:
  (http://rosiamontana.org/index.shtml?cmd%5b291%5d=x-291-40112&cmd%5b292%5d=x-322-40112&cmd%5b300%5d=x-299-40112)

  Pentru postaci: SUNTEȚI JALNICI!
  • +35 (53 voturi)    
   perfect legal (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:33)

   AndreiStaicu [anonim] i-a raspuns lui Radu I

   sursa pe care o citezi aici este un site ecologist, cunoscut anti-proiect. pe de alta parte, Curtea de Apel anuleaza doar o procedura de vot, nu planurile de urbanism, care, de altfel, sunt perfect valabile si astazi. daca era ceva in neregula la nivel de legalitate, proiectul nu ar mai fi fost si acum in proces de avizare la Ministerul Mediului,nu?
   • +34 (52 voturi)    
    cu ce se ocupa unii (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:17)

    Lica.lica [utilizator] i-a raspuns lui AndreiStaicu

    asa citisem si eu, ca a fost declarat ulterior perfect legal planul de urbanism, dar auzisem ca Alburnus Maior cu asta se ocupa, cu emiterea de informatii false
    • +27 (41 voturi)    
     arma ong-istilor (Marţi, 15 ianuarie 2013, 21:42)

     sonnia [utilizator] i-a raspuns lui Lica.lica

     aceasta este ultima arma a ongistilor: denaturarea unor informatii clare, unor fapte dovedite. poate, poate, cineva va pica in plasa lor. noroc ca romanii nu mai cred orice poveste si atata timp cat si Curtea de Apel Alba si Tribunalul Cluj au decis ca pug si puz sunt perfect legale, nu vad cine ar crede contrariul, bazat pe lucruri nefondate!
    • +30 (44 voturi)    
     dubios (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 11:07)

     inavero73 [utilizator] i-a raspuns lui Lica.lica

     nu cred ca mai prezinta credibilitate niste ong-isti care de atatia ani doar au fluturat cand si cand niste pancarte, au avut grija sa stanga fonduri in numele Rosia, dar folosite pentru ei, rezultate in zona zero... cam dubios
     • +31 (41 voturi)    
      suspecta salvare (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 15:12)

      MionutIonut [anonim] i-a raspuns lui inavero73

      si mie mi se pare cam suspecta asa-zisa lor salvare. de ani de zile tot ies in strada si spun ca salveaza Rosia Montana, dar un rezultat concret in acest sens sau o actiune care chiar sa ajute comunitatea de acolo, nu am vazut. ca un banner sau o scandare nu cred ca-i incalzesc pe atatia someri din zona aia
    • +31 (43 voturi)    
     vreau (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 13:08)

     lyza [utilizator] i-a raspuns lui Lica.lica

     nu mai vreau sa discut pe ce fac astia ca ma dezgusta. vreau sa traiesc doar intr-o tara in care se fac lucruri, in care se investeste, in care oamenii au unde lucra, unde nu doar se amana totul
  • +33 (51 voturi)    
   Uite cum minti (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:39)

   Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   uite cum manipulezi, Certificatul de Urbanism a fost declarat perfect legal la mijlocul lui aprilie, asta de ce nu spui? sau sefii tai de la ONG-urile pe care le-ai mentionat te impiedica sa spui adevarul?
 • +35 (59 voturi)    
  noua sansa (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:42)

  sonnia [utilizator]

  este anormal sa existe atatia oameni cu experienta in minerit, sa avem o traditie de milenii in minerit, alte tari sa tot continue sa dezvolte aceasta ramura industriala si noi inca sa tragem de timp, nestiind daca sa reincepem mineritul sau nu. nu ne mai permitem sa tergiversam relansarea unei industrii care ar insemna pentru multi romani o noua sansa la viata!
  • +33 (51 voturi)    
   alte tari profita de resurse (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:40)

   Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui sonnia

   exact, alte tari precum Finlanda sau Suedia sau Canada sau Noua Zeelanda dau drumul la proiecte cum e cel de la Rosia Montana mult mai repede, nu amana totul cate 15 ani la rand, poate de asta ei sunt asa de bogati si noi suntem asa de saraci, totusi poate se trezeste si guvernul la realitate si da drumul la minerit
   • +33 (51 voturi)    
    o noua era (Marţi, 15 ianuarie 2013, 20:02)

    Iustin C [anonim] i-a raspuns lui Calinu.

    sigur contribuie si rapiditatea in luarea unor decizii la situatia generala mai buna din tarile acelea. dar mai bine mai tarziu decat niciodata. sper ca anul 2013 sa aduca o noua era in mineritul autohton
   • +30 (46 voturi)    
    ar fi cazul (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 10:34)

    inavero73 [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

    ar fi cazul ca si tara noastra sa faca parte dintre marii producatori de aur in UE. ne-am saturat cu totii de saracie si de a fi tratati in bataie de joc in tara asta
  • +32 (44 voturi)    
   decizia (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 11:05)

   inavero73 [utilizator] i-a raspuns lui sonnia

   fie ca se va face minerit prin pornirea proiectului, ca se va alege alta cale, e de vazut, dar important este sa se ia o decizie finala din parte aguvernantilor ca sa se poata apoi lua si masuri concrete de refacere a zonei. cred ca varianta cu mineritul e mai buna, dar sa decida
  • -2 (2 voturi)    
   nu e normal (Joi, 17 ianuarie 2013, 13:04)

   lyza [utilizator] i-a raspuns lui sonnia

   de ce sa mentinem somajul ridicta cand ne-ar avantaja mult mai mult ca acesti oameni sa lucreze si sa contribuie si la stat. ce se intampla acum, zonele astea lasate si uitate in degradare nu e ceva normal. trebuie masuri
 • -31 (65 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 ianuarie 2013, 17:43)

  [anonim]

  • +29 (55 voturi)    
   minte deschisa (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:26)

   AndreiStaicu [anonim] i-a raspuns lui

   eu nu vad niciun tradator in comentariile de mai sus.sa sustii extractia unor resurse care tinute in subsol nu te ajuta cu nimic, nu mi se pare tradare, ci o minte deschisa.
 • +32 (56 voturi)    
  lege amanarea (Marţi, 15 ianuarie 2013, 18:31)

  AndreiStaicu [anonim]

  infographicul prezinta clar o realitate crunta: avem atatea zone miniere si nu le folosim la adevarata valoare.alte state ar fi profitat de o asemenea situatie si daca n-ar fi putut exploata singure, sigur ar fi sustinut un parteneriat, mai ales cand toate cheltuielile ar fi fost sustinute de investitor. numai la noi e lege amanarea!
  • +30 (42 voturi)    
   cu ce ne alegem (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 10:33)

   inavero73 [utilizator] i-a raspuns lui AndreiStaicu

   din pacate asa e, iar amanarea nu ne poate aduce nimic bun, eventual ne aduce in situatia de a agrava problemele si de a risca sa pierdem oportunitatile
   • +32 (40 voturi)    
    contra investitiilor (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 15:00)

    MionutIonut [anonim] i-a raspuns lui inavero73

    daca o sa continuam sa amanam oferirea unui raspuns in cazul Rosia Montana demonstram un singur lucru: ca Romania este contra investitiilor, ca investitorii nu sunt bineveniti la noi si, in ritmul acesta, nimeni nu va mai fi interesat de tara noastra. sigur nu ne va fi mai bine asa
 • -28 (54 voturi)    
  Problema Romaniei (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:42)

  clarvision [utilizator]

  Romania are multe resurse exploatate gresit. Cred ca mai repede putem vorbi de Agricultura decat de proiectele miniere.

  Problema nu sta in lipsa proiectelor, ci in conducerea tarii si implicit a gandirii romanilor. Indiferent ce se va intampla cu muntii nostri, bunastare nu va exista decat cu niste minti mai luminate decat cele aflate acum la conducere si nu numai.

  Prefer o amanare a oricarei decizii vitale precum a unor munti rasi de pe fata pamantului in momente de haos politic precum cel actual. O analogie simpla: beat la volan. Solutii simple: asteapta sa treaca betia, cheama un taxi (lasa pe altul care poate).

  Salut pe aceasta ocazie "postacii", inclusiv Calinu. si AndreiStaicu - mari sustinatori RMGC :)
  • +31 (43 voturi)    
   Problema (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 10:43)

   Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui clarvision

   problema nu sta in lipsa proiectelor, problema sta in amanarea lor, nejustificat, de catre conducerea tarii pe care o amintesti. si de ce nu si agricultura si proiecte miniere? sau consideri ca in tara asta trebuie sa se faca un singur lucru?
 • +33 (55 voturi)    
  sustinere minerit (Marţi, 15 ianuarie 2013, 19:59)

  Iustin C [anonim]

  Irlanda, Finlanda, Suedia, Italia si Canada sunt tari dezvoltate, unde viata este la cote mai ridicate decat cea din Romania. Si ele au tot sustinut mineritul si au deschis joburi in aceasta industrie. noi de ce nu le luam exemplul, si asta cat mai repede? Credem ca evitand ramura mineritului o sa ne fie mai bine? ne inselam!
  • -27 (47 voturi)    
   Dovezi! (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 10:03)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui Iustin C

   Când o să pui și un link din care să aflăm „binefacerile” mineritului cu cianuri și practicarea acestuia în țările amintite... atunci, da, poate o să te creadă cineva!
   Dar cum așa ceva nu există... debitezi întruna tembelismele dictate de RMGC.
   Tristă țară, nemernici conducători...
   • +29 (45 voturi)    
    ce e trist (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 12:20)

    Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

    e suficient sa te uiti la nivelul de trai din tari ca Finlanda sau Suedia sau Canada sau Noua Zeelanda, tari unde se practica mineritul cu cianuri. e trist ca la noi se tot amana pornirea mineritului
    • +29 (45 voturi)    
     azi (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 13:07)

     lyza [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

     tara nostra si-a facut-o singura, suntem saraci, frustrati, umiliti pentru ca atunci cand avem oportunitati nu profitam de ele. investitiile si proiectele sunt cheia dezvoltarii in economia de azi
  • +31 (49 voturi)    
   nu saraciei (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 10:31)

   inavero73 [utilizator] i-a raspuns lui Iustin C

   cu saracie asa ridicata si un somaj aproape de maxim nu prea are cum sa ne fie bine. personal sunt pentru repornirea mineritului si a dezvoltarii economice.
  • +29 (47 voturi)    
   la altii se poate (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 10:41)

   Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui Iustin C

   aceste tari au dat drumul mineritului si au dus-o mai bine datorita acestui lucru, mineritul a fost si este in continuare un factor al dezvoltarii lor. de ce nu se face acest lucru si in tara noastra, nu stiu, de parca am duce-o prea bine ca sa mai avem nevoie sa ne dezvoltam
  • 0 (6 voturi)    
   si noi? (Joi, 17 ianuarie 2013, 13:02)

   lyza [utilizator] i-a raspuns lui Iustin C

   si noi oare de ce nu putem? ca avem niste guvernanti carora le e lene sa ia niste decizii iar noi de la atata amanat ne afundam in saracie
 • -19 (43 voturi)    
  NU! (Marţi, 15 ianuarie 2013, 21:32)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  Nu ne intereseaza reclama platita (UNSUROS). Vrem analize impartiale si obiective din punct de vedere stiintific, nu broajbe.
 • -20 (42 voturi)    
  Last comment (Marţi, 15 ianuarie 2013, 22:07)

  clarvision [utilizator]

  Articol RMGC, comments evident dominate de sustinatori, comandati sau nu. Dezechilibrul de voturi e clar suspect, dar nici n-are sens sa mai comentam asta. Pe scurt, sunt aceleasi idei sustinute in toate comments, pro RMGC. Personal nu am nimic cu aceasta companie dar nu pot sa sustin topirea muntilor.

  Ca s-a gresit pana acum, asta stim cu toti. Ca ultima tehnologie inseamna topirea muntilor mai eficient, nu ma incalzeste cu nimic. O alternativa cel putin puerila si neinformata, dar pe care o consider de mai mult simt e exploatarea in galerii, cu ultimele tehnologii evident :). Mai in gluma mai in serios: mai facem un drum, mai extragem niste aur :))

  Un lucru v-as ruga, in incercarea de manipulare cu situatia precara actuala a tarii (seamana mult cu politica USL), incetati cu povestile de genul scapam de FMI. In schimb sunt constient si de varianta care se apropie tot mai mult: sa fim obligati sa exploatam aurul, sau sa ni-l exploateze altii in schimbul datoriilor. Macar putem zice ca n-am facut-o cu mana noastra. Desi probabil oameni unelte sunt suficienti pe pamant.

  Last post on this subject, numai bine romani!
 • -20 (42 voturi)    
  domnule constantin barbu, (Marţi, 15 ianuarie 2013, 23:08)

  un dac [utilizator]

  dar si domnule tapalaga, dar si domnule vlad mixich sau domnule cristian pantazi...
  cred ca ar trebui schimbat softul care arata doar subiectul in cazul comentariilor negative...
  doar pt domnul constantin barbu: ati fost la rosia montana? asa, de curiozitate...
  este primul articol pe care-l citesc despre rmgc cu atatea comentarii pozitive. e trist. e clar ca acesti oameni nu vor sa vada intregul adevar, dar vreau totusi sa fac cateva mentiuni pt comentatori:
  1. nu putem renunta la FMI prin proiectul rmgc. doar anul acesta avem de returnat mai mult decat castigam in total, direct si indirect, din acest proiect. prin urmare, haideti sa nu mai dezinformam chiar in halul acesta grotesc. nu sunt fun fmi, dar aceste aberatii mincinoase ma scot din minti.
  2. ideea ca putem face turism dupa rmgc mai abitir decat acum este cel putin cretina. oare acea persoana care a scris asta are copii? daca da, e trist.
  3. discutia despre cianuri este cumva falsa. la fel si cea despre locurile de munca (asta a fost demonstrata si de referendumul din zona). intrebarea este ce dracu o sa faca oamenii respectivi dupa ce se termina proiectul? adica refuzam turismul acum doar pentru simplul motiv ca va fi mai ecologic dupa terminarea aurului? aurul ne incurca de fapt? lipsa unor solutii inseamna imbratisarea unei solutii extreme?

  sunt foarte dezamagit de dvs pentru perpetuarea acestui trend pro rmgc. astea nu sunt stiri, sunt articole paltite, cum de altfel si recunoasteti. e trist pentru ceea ce putini dintre noi consideram singura sursa de stiri neutra, chiar atat de multi bani primiti incat nu mai conteaza miza jurnalistica implicita in conceptul de stiri calde?

  multi prosti care stau in bucuresti pe banii aurului ce va sa vina si care habar nu au unde este rosia montana. si totusi, le doresc atata sanatate cata scarba imi provoaca mie. pentru simplu fapt ca prostia nu poate fi blamata.
  • -35 (45 voturi)    
   Te pierzi in detalii (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 9:55)

   Picsius [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Exploatari de genul acestora vor exista peste tot unde sunt resurse minerale utile. Fara aurul ala Rosia montana ar fi fost un sat uitat de lume si depopulat ca multe altele din zona.

   Deasemenea te anunt ca turismul se practica in carierele mari, foste exploatari de minereu. La fel te anunt ca exista un plan de ecologizare al fiecarei exploatari fara de care nu se pot primi avizele favorabile. Eu mi-as pune energia in a face lobby pentru respectarea ecologizarii daca este pana acolo, nu pentru intreruperea exploatarii.

   Ai scris de pe un calculator nu? Cate din materialele din el au provenit din exploatari de genul asta. Te-ai intrebat? Si mult mai important: tu ai fost la Rosia montana?!
   • -28 (42 voturi)    
    ma pierd in detalii, evident. (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 15:45)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui Picsius

    de nervi. da domnule picsius, am fost acolo inca de la inceputuri, tocmai pentru ca sunt convins de amploarea greselii pe care o putem face. am fost si am vazut case cumparate de rmgc, dar locuite de oameni...practic o spaga in avans. la medici tot urlati pe forumuri ca e grav ca dam spagi, dar cu ce sunt mai bune spagile primite de locuitori sau de jurnalisti (nu zic politicieni, ca nu pot demonstra, la cele 2 specimene se poate demonstra, plus anumiti publicitari/oameni de comunicare)?
    am mai fost si la muzeul satului sa vad cum cautau stramosii celor de acolo aur, cat munceau si cum isi duceau traiul dupa o zi de munca in care adunau cateva grame.
    acolo exista o sursa de venit DOAR pentru oamenii aia inca multe mii de ani. de ce nu impartiti aceste miliarde pe care le vanturati la numarul de locuitori per generatie? unde vreti sa ajunga aceste miliarde? la un stat care a demonstrat ca nu poate sa gestioneze in interesul national ABSOLUT NIMIC?
    despre turism nu cred ca pot discuta cu dvs. mi-as pierde vremea. daca comparam turismul de cariera cu turismul dintr-o zona care are vestigii dacice...ei bine, suntem praf si gata.
    • +31 (43 voturi)    
     ..o ultima incercare (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 16:52)

     Picsius [utilizator] i-a raspuns lui un dac

     Va rog sa ma directionati catre un site care prezinta maretele vestigii dacice din zona sa vad si eu cat de mare este paguba. Merg mai departe: presupunem ca se "salveaza" RM. Cati turisti asteptati pe an? 10? 20? 200? La un 50 EUR generos de turist lasat in zona unde ajungem? 1000 EUR pe an? impartim la nr. locuitori da? cat iese 1 Eur pe om.. jumatate? Momentan sabia exploatarii care vi se pare ca atarna pe RM e singura sursa de publicitate pentru zona si nu vad turisti inghesuindu-se.

     De ce nu salvam alte sate cu vestigii daco-romane de 10 ori mai valoroase? Ce are RM cu atat mai special?

     Articolul este clar publicitar, dar realitatea este ca mineritul a colapsat in Romania fiind ineficient si POLUANT! Redeschiderea exploatarilor la standarde de mediu viabile reprezinta sursa de venit si ecologizare. Nu vorbesc de RM sau RMGC. Asta e exemplul ala mediatizat si aruncat de la unii la altii pe voturi. Daca USL zice "nu" PDL zice "da" si invers. E taciunele ala incins.

     Asa ca va intreb care este de fapt greseala aia de amploare pe care o facem?
     • +1 (7 voturi)    
      Comment sters de user (Joi, 17 ianuarie 2013, 9:20)

      Lok [anonim] i-a raspuns lui Picsius

     • -1 (7 voturi)    
      "pe care o facem?"... (Vineri, 18 ianuarie 2013, 2:40)

      un dac [utilizator] i-a raspuns lui Picsius

      adica recunoasteti ca sunteti mai multi. bun, mai ramane sa-mi spuneti si cu cat sunteti platiti. ia sa vedem ce avem noi aici...crestin nu sunteti, ca nu vi se pare mare paguba stramutarea bisericilor. matematica subtire, 200 de turisti x 50 euro va rezulta 1,000.
      istorie chiar mai putin decat matematica, vorba aia, aruncati cu sate de 10 ori mai valoroase ref vestigiile dacice din dreapta paginii cu Andreea Esca, editia princeps.

      cat despre incercarea ultima, e de inteles. aveti de bifat si comentarii pro voiculescu, pro marga, pro vanghelie si pro becali. stiu si va inteleg. e greu sa castigi bani intr-o guvernare de stanga. noroc ca va pune ponta la dispozitie un internet cafe in toata regula, sa schimbati ip-urile la 5 minute.
  • +29 (53 voturi)    
   domnule (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 10:38)

   Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   1. totusi, e mai bine cu cateva miliarde de dolari aduse la bugetul de stat, prin proiectul de la Rosia, decat fara, nu credeti?
   2. avand in vedere ca se va investi in reabilitarea patrimoniului si in infrastructura si in reecologizare (ca in prezent zona e poluata, patrimoniul e in stare de degradare si infastructura e trista) turismul se va putea face dupa terminarea proiectului.
   3. nu e vorba ca oamenii de acolo refuza turismul, ci pur si simplu nu e fezabil, e doar un cuvant folosit de ONGistii care si-au tras pensiune pe fonduri straine. si ce vor face motii pana peste 30 de ani daca nu se face proiectul? e simplu, vor muri de foame sau vor pleca. asta va doriti?
   • -26 (48 voturi)    
    9 comentarii (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 12:17)

    epaminonda [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

    Sa scrii noua comentarii pe un subiect inseamna ca esti direct interesat de influentarea opiniei publice de pe forum.

    Nu vad de ce aurul de la Rosia Montana trebuie sa fie o problema in care sa hotarasca exclusiv cei de acolo. Poluarea cu cianura care s-a produs la Baia Mare a afectat foarte multi oameni din Ungaria. Oamenii aceia nu au avut nimic de castigat nici ca joburi, nici ca educatie pentru copii. Nu vreau sa se intample acest lucru si in Romania.

    Tot bati toba ca aduceti (ca doar esti din gasca RMGC) miliarde de dolari la bugetul de stat. Sunt curios daca veti aduce miliarde de dolari la bugetul pe un an sau la bugetul pe 20 de ani? Peste douazeci de ani, din cauza inflatiei, poate un miliard de dolari va valora cat valoreaza azi o suta de milioane de dolari. Adica mai nimic...

    Nu mai bagati oamenii de la Rosia Montana in fata de parca ati face acest lucru pentru binele zonei! In mod evident ca isi doresc sa se faca proiectul din doua motive. Mai intai le-ati bagat de 13 ani in cap ideea ca daca se face proiectul se vor scalda in aur (se vor scalda in apa cu cianuri dar asta este alta treaba). Iar al doilea motiv, probabil ca rosienii sunt prea lenesi ca sa faca altceva decat sa astepte sa se scalde in aur.

    Jumatate din Moldova a plecat la munca in afara, dar nu te vad cainindu-i pe bietii moldoveni. In schimb rosiienilor le pica rangul daca se duc in alta parte sa munceasca.
    • +27 (47 voturi)    
     Baia Mare versus Rosia Montana (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 13:40)

     Iustin C [anonim] i-a raspuns lui epaminonda

     de ce presupui ca accidentul de la Baia Mare s-ar repeta? au trecut 11 ani de atunci, tehnologia a mai evoluat, iazul de la Rosia Montana va fi de vale, nu de ses, cum a fost la BM si tocmai in urma acelui accident, UE a impus o limita de 10 ppm in concentratia cianurii, iar la RM va fi undeva intre 3 si 5 ppm
    • +1 (1 vot)    
     pai ESTE "direct interesat" :D (Luni, 21 ianuarie 2013, 18:02)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui epaminonda

     E "piaristul" RMGC, Calin Hossu :P
   • -28 (42 voturi)    
    Domnule Calinu (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 16:02)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

    1. avem o datorie externa de 100 miliarde de euro, plus privatizari, plus ce a mai produs tara asta, taxe si impozite etc. vedeti ceva care sa justifice aceste sume? aveti cumva autostrazi, locuri de parcare, canalizare in toate orasele (nu mai vorbesc despre sate), servicii decente ale statului etc si nu stiu eu? traiti intr-o alta romanie decat mine? prin urmare nu vad de ce sa ii mai ingras pe aceste anomalii de la guvernare cu inca niste miliarde bune de furat (nu ma refer doar la actuala guvernare, nu vreau sa politizez subiectul).
    2. sigur se va face turism din banii obtinuti, cum si sosele se fac din rovigneta, se planteaza copaci din taxa de mediu, voi avea eu pensie raportat la cat am cotizat si servicii medicale raportate asisderea. iar din impozitele de la firme se reinvestesc sume pentru incurajarea mediului privat, din amenzile de circulatie au si politistii bani de motorina sa circule pe A1 si A2 pe cat de des ar trebui etc. ori sunteti naiv, ori ma credeti prost.
    3. nu stiu cine este interesat dintre noi 2, eu am numele real pe site, daca sunteti curios la ce ONG lucrez puteti verifica:-)
    Numai bine!
 • -26 (52 voturi)    
  hehe mai HN smecherilor (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 1:46)

  aracic [utilizator]

  articolul ca articolul, il citesti si stii din prima cine l-a publicat. E plina media de ele. Dar comentariile?!!? Voturile? Oameni buni, cititorul HN cred ca are un anumit grad de inteligenta, chiar in halul asta ne luati la misto. Ne miroase ca dracu ce ati facut voi aici, nu incape nicio indoiala cum ati inclinat balanta. Oricum , sa nu uitati asta, nu puteti voi scrie cat ne putem noi impotrivi. Iudelor.
  • -27 (49 voturi)    
   bine scris (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 11:34)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui aracic

   toata presa este cumparata de acesti monstri ai aurului. nu am vazut NICI MACAR UN SINGUR articol care sa prezinte o analiza concreta. doar articole publicitare pentru rmgc. oricum, acest jurnal este unul basist si base era pro rmgc....la ce sa ma astept? cam asa face si evz, care are aceeasi culoare. oare se mai face presa in tara asta? nu cred. cel putin nu se vede. presa noastra este reprezentata doar de fituici de partid.
   usl=pdl=coruptie. presa romaneasca=interesele mogulior mari si mici
   • -33 (49 voturi)    
    articole (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 12:22)

    Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    au fost o gramada de articole cu analize concrete, iar concluziile lor erau pornirea mineritului. dar e simplu sa o dai in conspiratii sa spui ca sunt articole publicitare. asa zici ca si Comisia Europeana face publicitate cand incurajeaza pornirea mineritului? sau si tari ca Finlanda sau Suedia sau Noua Zeelanda fac de fapt publicitate?
    • +29 (45 voturi)    
     ce e fals? (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 13:26)

     Iustin C [anonim] i-a raspuns lui Calinu.

     da, este o conspiratie mondiala ca sa se foloseasca, in minerit, cianura, desi aceasta substanta se foloseste si in alte industrii, inclusiv in cea alimentara.pana la urma, ce este fals in infographicul de mai sus? ca inainte de '89 mineritul era la putere? stiam deja asta. Ca s-ar deschide multe locuri de munca in minerit? este logic, avand in vedere numarul mare de oameni cu experienta in acest domeniu
  • +31 (47 voturi)    
   impotrivire (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 12:33)

   sonnia [utilizator] i-a raspuns lui aracic

   impotriveste cat doresti, noroc ca nu dumneata iei deciziile in tara asta, ca daca ar fi dupa tine, probabil nici acum n-am fi avut fabrici, becuri in casa sau apa la robinet, ca sigur polueaza si,vai, dezastru! motii nu mai au rabdare sa vada cum se trezeste cate unul care sa se opuna, pana la urma,singurei lor sanse pentru o viata mai buna. imi doresc ca pt o zi sa fii in locul lor si sa citesti comentariul pe care l-ai publicat!
 • -28 (56 voturi)    
  Articol platit, comentarii platite (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 9:43)

  SKBjull [utilizator]

  Aurul sta bine unde sta acum.

  Nu avem in acest moment clasa politica sau popor care sa fie in stare sa gestioneze un asemenea proiect periculos. Punct.
  • +31 (49 voturi)    
   riscuri si aur (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 12:19)

   sonnia [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   in primul rand, riscuri sunt in orice activitate umana si atunci nu ar trebui sa mai traim, pentru ca tot ce facem este periculos. in al doilea rand,aurul nu ne ajuta cu nimic daca sta unde este acum, ba chiar impiedica o zona defavorizata sa se redreseze
  • +30 (50 voturi)    
   Absurd! (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 12:24)

   Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   deci bugetul de stat e gol, oamenii din zona traiesc in saracie si in somaj, de produs nu mai producem aur deloc, investitiile straine se apropie foarte rapid de zero, iar tu zici ca aurul sta bine? e absurd!
   • -28 (48 voturi)    
    Gogosi. (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 14:13)

    nellino [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

    "Bugetul de stat e gol"
    In 2000 PIB-ul Romaniei (ala pe care se bazeaza bugetul) era de 40,3 mld euro.
    In 2011 PIB-ul Romaniei a fost de 136,6 mld euro.

    Adica a crescut de peste 3 ori in intervalul dintre semnarea contractului cu RMGC si ziua de azi. Si a crescut fara a extrage aur de la Rosia Montana.

    Nu suntem atat de saraci pe cat ne spuneti voi ca suntem.
    • +29 (45 voturi)    
     datorii (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 14:55)

     MionutIonut [anonim] i-a raspuns lui nellino

     in intervalul acesta, rmgc a bagat in tara jumatate de miliard de dolari si ne-am si imprumutat, totusi, la FMI, asa ca... sa nu uitam de datoriile pe care le avem si pe care poate nu le-am fi avut daca porneam proiectul acesta inca de acum cativa ani
     • +29 (43 voturi)    
      ajutor extern doar o data! (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 16:07)

      andinny [utilizator] i-a raspuns lui MionutIonut

      eu nici nu pot sa inteleg cum am ajuns sa cerem ajutor extern cand in tara aveam solutii. Hai sa zicem ca o data, ok, cerem ajutorul FMI-ului, dar sa nu ne limitam doar la o singura transa de imprumuturi mi se pare o inconstienta si iresponsabilitate imense! si cand te gandesti cati bani ar rezulta numai din minerit...!
      • +1 (7 voturi)    
       nu imprumuturi (Joi, 17 ianuarie 2013, 13:00)

       lyza [utilizator] i-a raspuns lui andinny

       imprumuturile pot ajuta pe termen scurt a platim acum niste salarii, dar pe termen lung ne indatoreaza dublu si impun numai conditii de austeritate care mentin economia in stare de dependenta. prefer redeschiderea mineritului si investitiile care sa trateze cauzele
    • +25 (45 voturi)    
     ar fi crescut si mai mult (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 15:35)

     Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui nellino

     si ar fi crescut PIB-ul cu si mai mult daca se dadea drumul proiectului de la Rosia, in plus se aduceau bani in mod direct la bugetul de stat, prin participatia statului la proiect si prin redeventa, plus venituri crescute din taxe si impozite.
   • -25 (45 voturi)    
    Absurd? (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 16:03)

    SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

    Ai casa acolo? Ti-ar place sa te trezesti dimineata sa inspiri aerul tare de munte? Si sa lesini? Nu de alta, dar conform proiectului ar urma sa am lacul de cianura la 500 de m. Magarii de la RMCG nici macar nu s-au obosit sa cumpere o zona tampon. Au cumparat strict ce aveau ei nevoie.

    De cei din Moldova de ce nu va intereseaza? Ca si acolo e saracie si somaj. Atat ca nu au aur.

    Nu mai siluiti Mama Natura. Ganditi si creati plus-valoare.
    • 0 (10 voturi)    
     norme si somaj (Joi, 17 ianuarie 2013, 9:32)

     Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

     ce lac cu cianura visezi? ca va fi o concentratie la jumatate din maximul considerat sigur de experti, mai putin decat in iazurile de decantare din Suedia sau Finlanda. Si e trist ca e saracie si somaj oriunde ar fi, dar unde se poate face ceva, sa se faca, cum e la Rosia Montana!
 • +32 (56 voturi)    
  locuri de munca (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 10:28)

  inavero73 [utilizator]

  ar putea creste considerabil locurile de munca in minerit si ar prinde chiar bine mai ales ca din acest domeniu sunt atatia someri. zonele miniere care isi bazau economiile locale pe minerit se afla intr-o situatie foarte grea mai ales daca potentialul zonei se reducea doar la exploatarea resurselor
  • +1 (1 vot)    
   aha! (Luni, 21 ianuarie 2013, 18:09)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui inavero73

   Din toate comentariil referitoare la "zonele care traiau din minerit" reiese CLAR ca mineritul duce la "dependenta" si ca distruge DEFINITIV sansele zonelor in care au fost exploatari!

   Altfel... DE CE, din toate zonele alea nici una n-a reusit sa-si revina pana acum? Ce, alte activitati nu mai exista pe lumea asta? DE CE in zonele alea nu se mai pot desfasura activitati dupa terminarea mineritului?

   Pentru ca mineritul OMOARA zonele in care se desfasoara, uite- d'AIA!

   Spre deosebire de paduri, pasuni samd., nici aurul nici alte substante minerale nu sunt regenerabile! Dupa ce se termina - ceau-bau! ADIO "dezvoltare" adio viatza!
 • +30 (52 voturi)    
  cum era mai bine? (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 13:05)

  lyza [utilizator]

  si nu era mai bine cu un milion de oameni care lucrau in minerit decat cu 80% someri? haideti oameni buni sa dam zonelor miniere ce le apartine si sa se redeschida mineritul
 • +29 (49 voturi)    
  ne plangem sau actionam? (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 14:52)

  MionutIonut [anonim]

  mi se pare util acest infographic. demonstreaza, pe de o parte, ca suntem norocosi ca avem resurse si oameni capabili sa le exploateze si sa traiasca de pe urma lor, iar pe de alta parte, ma intristeaza putin vazand ca nu suntem in stare sa profitam de ce avem acum. inteleg ca nu mai avem resurse ca sa finantam singuri aceasta industrie,dar timp am avut de 15 ani incoace, ca sa ne decidem daca ne plangem in continuare sau actionam!
  • -24 (46 voturi)    
   Un proiect criminal! (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:29)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui MionutIonut

   Ia priviți aici, cât de „norocoși” au fost și ce-au ajuns cei care s-au lăsat amăgiți de aceeași companie care le promitea luna și soarele de pe cer! Imagini grăitoare, cutremurătoare, din America de Sud...
   Treziți-vă, români, din această afacere murdară ar câștiga doar RMGC și politicienii nevertebrați care ar înlesni acest jaf la drumul mare!
   Iar voi, postacilor, dacă sunteți români, mi-e milă de voi. Sunteți o rușine pe obrazul țării!

   ttp://www.slideshare.net/Tivadar/mineritul-cu-cianuri
   • +1 (15 voturi)    
    Dezinformezi grav (Joi, 17 ianuarie 2013, 9:30)

    Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

    ce treaba are America de Sud cu proiectul de la Rosia Montana? ca cei de la Rosia nu au exploatat niciodata in America de Sud. si oricum suntem in Europa, unde sunt cele mai stricte norme de mediu din lume in ce priveste mineritul, la fel ca in Suedia sau Finlanda. Nu suntem in America de Sud. Adica, de ce incerci sa dezinformezi?
 • -25 (45 voturi)    
  Vedeti acest film: "Alethea" si apoi comentati (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 16:26)

  simpa [utilizator]

  http://www.youtube.com/watch?v=hFLsOevd4yI&playnext=1&list=PL26806DE8C3D5C7A9&feature=results_main

  Povestea unei mine de aur din turcia cu acelasi actionar ca la Rosia Montana: Gabriel Resources.

  Acelasi actionar, aceeasi poveste va fi si la noi.
 • +34 (48 voturi)    
  Minerit nu inseamna doar Rosia Montana (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:16)

  Nickname_autentic [utilizator]

  Redeschiderea minelor nu inseamna doar exploatarea de la Rosia Montana. Se pune foarte mare accent pe aceasta mina, pentru ca profiturile vor merge in majoritate la investitorul strain, cel care investeste in aceasta campanie de sensibilizare a opiniei publice, dupa ce a bagat milioane bune si in campaniile anterioare. Guvern nou, ofensiva proaspata! Din nou la sentiment: daca romanilor nu le pasa de saracii de la Rosia Montana, poate le pasa de viitorul lor si al copiilor lor.

  A pune in aceeasi oala un zacamant de aur cu toate ramurile mineritului inchise dupa '89, este la fel de superficial, si iluzoriu pentru mandria ranita a romanului, ca a crede in cele 10000 de locuri de munca care ar aparea la Rosia Montana. Sau alte cifre atragatoare, promisiuni de ecologizare a zonei.

  Care sunt celelalte 30 de exploatari de dimensiunea celei de la Rosia Montana, care ar putea fi redeschise? Ce legatura concreta are Rosia Montana Gold Corporation cu relansarea intregii industrii de minerit a Romaniei?
 • -16 (42 voturi)    
  Hello? (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 20:51)

  buncrestin [utilizator]

  Nu se sesizeaza nimeni sa arate ce se intampla aici? E cea mai gogonata (si mai slaba) incercare de a manipula forumul din cate am vazut vreodata....asta e de manual:))) a
 • +6 (16 voturi)    
  e absolut haios (Joi, 17 ianuarie 2013, 10:29)

  dragoshf [utilizator]

  cum isi imagineaza rosia montana ca poate sa schimbe parerile unor oameni informati si implicati cum sunt cei care citesc Hotnews cu genul asta de abordare securistoida. voturi negative la tot ce nu convine. saracul baiat care se logheaza, voteaza, se delogheaza, iar se logheaza, iar voteaza, ce viata ai bai nene, bai :)))))))))))))))))))

  nu am o parere foarte clara despre Rosia Montana, dar cand vad cum abordeaza problema cei care vor sa o exploateze, mi-e clar ca nu sunt deloc niste indivizi cu respect
  • -5 (13 voturi)    
   ha ha (Joi, 17 ianuarie 2013, 12:58)

   lyza [utilizator] i-a raspuns lui dragoshf

   vai ce versiune comoda sa crezi ca toti cei care sustin ar fi doar o persoana. mai tina scuza asta penibila? daca unii au voturi negative e pentru ca cei care au votat nu sunt de acord cu ce spun. fiecare e liber sa voteze si sa spuna ce crede. nu te mai amagi cu iluzia ca de fapt exista doar opozanti si sustinatorii nu
   • +1 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 17 ianuarie 2013, 14:01)

    Lok [anonim] i-a raspuns lui lyza

   • +4 (14 voturi)    
    ai grija ca razi cam stramb :) (Joi, 17 ianuarie 2013, 14:22)

    zambara [utilizator] i-a raspuns lui lyza

    Cum iti explici ca la primul tau comentarii ai avut 35 de plusuri iar acum ai numai minusuri?
    Nu e plauzibil sa credem ca in 15 ian postacul cu plusurile era la servici iar astazi nu mai e (s-au i-au dat alta treaba, poate pe alt forum)?
    Sau poate ca a fost un efort prea mare sa te loghezi si sa te deloghezi de zeci de ori doar ca sa dai plusuri si minusuri si acum nu mai ai chef sa o iei de la capat
    :)
 • -6 (16 voturi)    
  go go (Joi, 17 ianuarie 2013, 13:40)

  adi24 [utilizator]

  sper sa renasca cum ziceti ca zonele astea au ce oferi in acest sens si ar fi o pierdere pentru noi sa le lasam in saracie si lipsa de locuri de munca doar ca nu se iau niste decizii ...
 • +8 (16 voturi)    
  Dezinformare si manipulare, exemplu concret brainw (Joi, 17 ianuarie 2013, 16:32)

  clarvision [utilizator]

  Da, asta mi s-a parut cel mai oribil. Ok, platesti un articol, dar sa manipulezi comentariile? Au fost atat de odioase si evidente, incat citeam doar cele cu "-". La fel imi place observatia de final precum si diferenta: 16 ianuarie 40 voturi minus la toate comentariile originale, iar pe 17 doar comentarii bune cu plus :). Doar nu mai era articolul pe prima pagina, deci n-aveau de ce sa mai continue manipularea. Penal.

  Concluzie: argumente pro stil politicianist, fara baza reala, decat partea ca o ducem foarte rau, dar nu are nici o legatura cu proiectul RMGC. Asta inseamna de fapt spalare de creier - asocieri gresite si iluzii: viata mai buna! :)

  Amuzant e stilul negandit de manipulare, in loc sa incerce sa vina cu argumente reale si comentarii bune si fara spam-ul evident, au preferat un stil evident de manipulare si respingator, cel putin mie.
 • +7 (17 voturi)    
  hilar (Joi, 17 ianuarie 2013, 19:41)

  gelu antigelu [utilizator]

  RMGC plateste articolele publicitare, apoi asmute haita de postaci sa le laude. stai pe margine si parca te pufneste rasul. oare or fi multi care sa puna botul la ceva atat de jalnic? totusi pe hotnews nivelul de inteligenta pare sa fie peste media din media. un fel de stima noastra si mandria/RMGC Romania!
  eu cred ca ar trebui sa continuati sa bateti pe la porti cu un kil de orez si unul de zahar, pentru ca nu-i asa grija pentru oameni este esentiala. folosind astfel de abordari nu faceti decat sa starniti ilaritate. cand o sa incercati sa vorbiti serios despre proiect veti fi primiti cu zambete condescendente si batai pe umar.
  oamenii politici de la noi sunt o adunatura de gasti cu interese mercantile evidente. dar viata i-a facut sa inteleaga ca nu se pot intinde mai mult decat e cazul. de aia sunt reticenti in a aproba asa ceva. pentru ca mamaliga explodeaza rar dar cand explodeaza nu e bine sa te afli in prezidiu, ca sa zic asa.
  stapanii vostri nu inteleg ceva esential. cu cat cineva strain se zbate de ani de zile sa te convinga cat de mult iti vrea binele cu atat mai multa neincredere va trezi.
 • +7 (17 voturi)    
  Aceste informatii sunt oferite de RMGC......... (Joi, 17 ianuarie 2013, 22:39)

  ElaManu [utilizator]

  Am si eu niste observatii umile in ceea ce priveste acest articol ....

  1. Ma bucur ca este clar subliniat faptul ca acest articol este sustinut de RMCG , adica de aici se poate intelege ca articolul nu este neaparat obiectiv in ceea ce priveste exploatarea de la Rosia Montana.
  2. Graficul privind locurile de munca e foarte irelevant : sub nici o forma nu putem compara Romania si Canada (hai sa ne referim doar la suprafata tarii, la resursele detinute de fiecare tara si mai sunt multe altele aspecte de considerat ). In acelasi grafic se poate observa faptul ca Romania are locuri de munca in minerit cat Italia , Irlanda , Findlanda si Suedia la un loc.
  Din cate stiu eu exista o tendinta la nivel golbal , cat si la nivelul uniunii europene de scadere in ceea ce priveste exploatariile de resurse (se doreste o crestere economica din alte surse nu neaparat din exploatarii). Prin urmare ma indoiesc ca acest fenomen de scaderea a locurilor de munca in acest domeniu este doar in Romania.
  3. Acest articol nu prezinta nici un graphic despre nivelul de redeventa obtinute de stat in cazurile tarilor prezetate in acetse grafice.(nu este in interesul RMGC)

  Nu judec articolul prezentat pentru ca specifica din start ca acest articol e sustinut de RMGC.

  In ceea ce priveste nenumaratele comentarii despre nevoia locurilor de munca si cum acest proiect ar crea locuri de munca, vreau doar sa specific ca locurile de munca create sunt foarte putine. O technologie mai moderna nu implica neaparat angajarea minerilor asa cum ii stim noi in Romania ..... In plus acesta zona a Rosiei Montana este declarata zona monoindustriala ...ceea ce face foarte dificil poate chiar imposibil crearea de locuri de munca in alte domenii in afara mineritului ( strategia governului roman de dezvoltarea).

  Consider ca fiecare dintre noi, cei care citesc si asculta diferite stiri are datoria de a macera fiecare stire in parte , de a cauta sa cunoasca sursa stiri tocmai pentru a nu fii manipulat
  • -5 (17 voturi)    
   Observatii (Vineri, 18 ianuarie 2013, 12:08)

   Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui ElaManu

   Tendinta la nivel european a revenit catre crearea de locuri de munca si crestere economica prin exploatarea resurselor, asta se intampla in tarile scandinave, se intampla in Spania, in Grecia, in Bulgaria (acolo vor sa dea drumul la minerit). Iar nivelul redeventei in Romania este unul din cele mai mari din Europa. de exemplu, in Finlanda, cel mai mare producator de aur din UE, nu este redeventa, iar in Suedia aceasta este de 2%. Iar 3600 de locuri de munca directe si indirecte nu mi se par putine, mai ales intr-o zona cu somaj foarte ridicat.
   • +4 (6 voturi)    
    sa vedem intreaga imagine a taxarii (Vineri, 18 ianuarie 2013, 22:59)

    ElaManu [utilizator] i-a raspuns lui Calinu.

    Da, Finlanda nu are o taxa speciala ptr exploatarile miniere, dar taxa pe profit e 24,5 % (nu 16) iar dividentele platite catre non rezidenti e tot 24,5 % (nu 16). Iar in ceea ce priveste o taxa speciala ptr minerit sunt foarte multe vocii in Finlanda ( si aici ma refer la anumite partide politice , autoritatii locale si asociatii ) care cer introducerea unei taxe ptr minerit . Aceste discutii au avut loc in anul 2012 si presiunile sunt destul de mari pe actualul guvern. Asa ca cel mai probabil in cel mult doi ani o sa fie introdusa si in Finlanda o asemenea redeventa.
    In concluzie daca adunam 16 taxa pe profit si 4 redeventa tot nu ajungem noi la cei 24, 5.
    PS; vreau sa mentionez ca am simplificat putin discutia ptr ca in sine procesul de taxare e mult mai complex.
    • -5 (5 voturi)    
     Pe langa taxare, avem si participatie (Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 0:49)

     Calinu. [utilizator] i-a raspuns lui ElaManu

     redeventa se aplica pe venit, nu pe profit, cheltuielile exploatarii fiind foarte mari rezulta o diferenta mare intre o taxa aplicata pe venit si una aplicata pe venit. La care se adauga impozitul pe profit si pe dividendele non-rezidentilor. La care se adauga, de pe urma proiectului de la Rosia Montana, inca 20% din profituri prin participatia statului la RMGC. In total castigam peste jumatate din profiturile acestui proiect. Cert este ca redeventa la noi este una din cele mai mari din Europa.
 • -6 (10 voturi)    
  depinde (Vineri, 18 ianuarie 2013, 12:37)

  inavero73 [utilizator]

  in declin e toata tara dar tocmai aici e chestiunea care deranjeaza, ca se pot repara lucrurile. mineritul poate fi repornit prin investitii si se poate utiliza o tehnologie moderna care sa nu mai dauneze mediului. se pot obtine avantaje, dar depinde de stat cum se implica si cum gestioneaza oportunitatile
  • +7 (9 voturi)    
   Apreciez incercarea (Vineri, 18 ianuarie 2013, 18:06)

   clarvision [utilizator] i-a raspuns lui inavero73

   Un comment ceva mai decent de la "postaci", dar mincinos prin ascunderea efectelor negative.

   Din fericire ai un stil simplu si personal de exprimare, drept urmare, as presupune ca esti unul si acelasi (inavero73) cu: sonnia, Iustin C., iar din pattern de nume si atat as zice ca si Calinu, e cel putin tovaras cu tine :P pe langa restul de nick-uri fictive :). Just a wild guess, nu ca ar conta!

   De acord cu gestiunea statului si exploatarea cand are rost. Daca e vorba doar de bani, bani se pot face in multe feluri. E nevoie doar de aceasi motivatie care lipseste momentan si trage tara in jos.

   "E frumoasa Romania, pacat ca-i locuita!". Daca problema locuirii nu o putem rezolva, macar sa o lasam frumoasa :))
   • +1 (3 voturi)    
    da, articol 'sustinut' de RMGC (Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 11:05)

    __alex__ [utilizator] i-a raspuns lui clarvision

    in sensul ca e si comentat :)

    Pentru postaci, cautati putin cine e Beny Steinmetz, ce a facut in alte parti, si dupa aia vedeti daca e OK sa fiti cozi de topor.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by