Rosia Montana este o comunitate miniera cu o traditie de 2000 de ani. Aici, oamenii si mineritul coexista din cele mai vechi timpuri. Mineritul a creat patrimoniul din localitate si tot el a facut din intreaga zona a Muntilor Apuseni un important centru economic al Romaniei.

Posibilitatea ca Rosia Montana sa fie inscrisa in lista siturilor protejate UNESCO reprezinta un subiect intens discutat in ultimii ani, in contextul investitiei miniere propuse aici. Experti romani si internationali au analizat subiectul si au explicat de mai multe ori de ce un asemenea demers NU este potrivit in acest moment.

Conform prevederilor Conventiei UNESCO, semnata de Romania, si Ghidului de intocmire a dosarului pentru inscrierea in Lista UNESCO, fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.

Ce spun oamenii: Vrem minerit si solutii pentru patrimoniu

Aproape 50 de comunitati din Muntii Apuseni au exprimat, prin scrisori trimise autoritatilor centrale in ultimii ani, sustinerea pentru proiectul minier si dezacordul cu privire la includerea pe lista UNESCO a Rosiei Montane. Opinia lor este ca demersul unor ONG-uri de includere a Rosiei Montane pe lista tentativa UNESCO este intreprins cu rea-credinta, fiind initiat exclusiv pentru a opri proiectul minier. Opozantii mineritului nu au oferit niciodata solutii alternative realiste, in absenta mineritului, pentru salvarea patrimoniului aflat in stare avansata de degradare.

Ce spun expertii: Tot mineritul poate salva si patrimoniul, daca e facut ca la carte

Acad. Razvan Theodorescu, presedintele Sectiei de Arte, Arhitectura si Audio-Vizual a Academiei Romane, a declarat in 2011 ca nu trebuie facuta o alegere intre punerea in valoare a patrimoniului cultural si dezvoltarea industriala, ci trebuie gasita cea mai buna metoda prin care dezvoltarea industriala poate asigura protejarea patrimoniului. Proiectul minier propune o solutie foarte viabila, care permite salvarea unei mosteniri culturale foarte importante pentru Apuseni si pentru Romania.

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM), format din specialisti cunoscuti din toate domeniile cercetarii si conservarii patrimoniului cultural, a analizat temeinic situatia si a publicat un volum impresionant pe tema patrimoniului din Rosia Montana. In 2011, acesti experti au concluzionat ca apelul la inscrierea Rosiei Montane in lista tentativa a Romaniei la UNESCO nu este decat o incercare de a stopa artificial un proiect industrial. Tehnic vorbind, si in cazul in care nominalizarea pentru inscrierea pe lista tentativa ar avea loc, in fapt o asemenea includere nu ar aduce, imediat sau in viitorul mediu, nicio schimbare fizica in starea deplorabila a unora dintre monumentele locale. Pe termen mediu si lung, inseamna, de fapt, a arunca problema intr-un viitor la fel de lipsit de resurse financiare.

Potrivit studiului expertului UNESCO si membrului ICOMOS Dennis G. Rodwell, propunerea de a include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO contravine procedurilor institutiei si este nefondata. Fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.

Edward O'Hara, Raportor general pentru probleme de patrimoniu cultural, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, spunea, inca din 2004, in cadrul unui Raport informativ ca

proiectul RMGC poate furniza baza economica pentru dezvoltarea durabila a intregii zone, determinand un impact pozitiv social si asupra mediului, precum si in ceea ce priveste dezvoltarea culturala. Din punct de vedere al patrimoniului cultural, proiectul poate fi considerat ¬un proiect exemplar de dezvoltare responsabila¬.

Dr. Beatrice Cauuet, arheolog CNRS, Universitatea din Toulouse, a declarat in 2009, in cadrul raportului de cercetare arheologica preventiva ca este rezonabila ideea de a conserva o parte a lucrarilor miniere antice, asigurand acces public in conditii de siguranta, unde este posibil, si asigurand astfel un muzeu minier in situ in totalitate suportat de compania miniera.

David Jennings, arheolog britanic, CEO Oxford Archaeology Unit, este de parere ca ¬Programul National de Cercetare Alburnus Maior, infiintat ca un raspuns la propunerile aferente Proiectului Minier Aurifer Rosia Montana, reprezinta unul din cele mai mari proiecte de conservare a patrimoniului cultural realizate vreodata in Romania¬.

La Rosia Montana, salvarea patrimoniului a inceput deja

RMGC s-a angajat sa asigure salvarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural al zonei, in scop turistic. RMGC a investit deja 32 milioane de dolari pentru salvarea patrimoniului cultural din Rosia Montana, deruland in zona unul din cele mai mari programe de cercetare arheologica din istoria Romaniei, care a scos la lumina vestigii pana atunci necunoscute. RMGC urmeaza sa investeasca suplimentar, in paralel cu proiectul minier, peste 70 de milioane de dolari pentru restaurarea patrimoniului cultural al localitatii Rosia Montana. Abia dupa ce aceste investitii se vor fi derulat se poate discuta despre o eventuala inscriere in patrimoniul UNESCO.