(P) Cat de mari sunt redeventele din Proiectul Rosia Montana?

de     Smile Media
Luni, 25 noiembrie 2013, 15:58 Rosia Montana - Economic


La Rosia Montana, totalul beneficiilor economice pentru Romania, rezultate din redevente, taxe, impozite, cheltuieli cu furnizorii locali si forta de munca va fi de 5,3  miliarde de dolari, adica 78% din totalul beneficiilor proiectului, conform planului de afaceri.


Redeventa face diferenta


In ciuda unor voci care sustin contrariul fara niciun argument, redeventele pe care le castiga statele lumii de pe urma exploatarilor miniere aurifere depasesc rareori 2-3%, in timp ce multe dintre marile producatoare de aur prefera chiar sa nu perceapa redevente deloc si sa taxeze profitul investitiilor. La Rosia Montana se va aplica o redeventa de 6%.

O analiza a RBC Capital Markets arata ca Finlanda si Suedia, principalii producatori europeni de aur (impreuna au realizat in 2011 aproape  jumatate din productia europeana, fara a socoti Rusia), nu percep redevente (nivel: 0%). Nici Austria, Germania, Groenlanda, Norvegia sau Marea Britanie  nu cer redevente, preferand sa obtina venituri din impozitul pe profit, TVA, impozitul pe proprietati si contributii sociale.
Turcia, unul dintre cei mai mari producatori ai zonei noastre, are un nivel de 4%, in timp ce Spania aplica o redeventa de 2%, raportata la aurul care iese pe poarta turnatoriei. Azerbaijan are un nivel de 3% din pretul  metalelor, iar Macedonia cere 2% din valoarea de piata a metalului.

In Canada, regiunea Quebec nu cere redevente, ci prefera sa incaseze o taxa suplimentara de 16% pe profit, stabilita anual in functie de activitatea minei. Nici autoritatile din Mexic nu cer redevente pentru productia de aur, iar redeventa in Australia vestica este de 2,5% pentru aur. In statul american Nevada, redeventa se bazeaza pe profit, nu pe productie, si poate varia intre 2 si 5%.

Noua Zeelanda a introdus recent redevente – fie 1% din vanzari, fie 2% din valoarea rezervelor, dupa caz;  in Ghana nivelul este de 5%,iar in Burkina Fasso variaza intre 3 si 5%, in functie de cantitatea de aur produsa.

Studiu realizat pe 300 de proiecte miniere din lume

Datele sunt prezentate intr-un raport realizat in acest an de Raw Materials Group, la cererea Gabriel Resources. Studiul prezinta o analiza comparativa a redeventelor si a taxelor aplicate investitiilor miniere in diverse tari din Europa si de pe mapamond. Cu sediul la Stockholm, Raw Materials Group este divizia independenta de consultanta a IntierraRMG, principala sursa de analize pentru industria miniera mondiala.

In urma analizei a peste 300 de proiecte miniere, specialistii de la Raw Materials Group au constatat ca statul este implicat ca actionar in mai putin de 7% dintre ele. De altfel, cu exceptia Europei, principalele regiuni miniere Canada, Australia si tarile africane se caracterizeaza prin nivele reduse de redevente, precum si printr-o implicare minima a statului in actionariatul exploatarilor. Redeventa prevazuta in proiectul minier de la Rosia Montana este printre cele mai ridicate din Europa si chiar la nivel mondial.

Statul, rareori actionar la investitiile miniere din Europa

Analiza celor de la Raw Materials Group mai arata ca niciuna dintre tarile europene cu activitate miniera sustinuta nu este interesata ca statul sa detina actiuni la investitiile miniere, ba chiar tari precum Suedia si Finlanda incurajeaza noile proiecte inclusiv prin dezvoltarea infrastructurii zonei. Situatia nu difera nici la nivel mondial, cazurile cu implicare importanta a statului fiind izolate.
In aceste conditii, participarea statului roman in proiectul minier Rosia Montana este cea mai mare din Europa si una dintre cele mai mari din lume. In prezent, statul roman detine peste 19% din actiunile RMGC, iar procentul urmeaza sa creasca la 25% potrivit actului normativ care se dezbate in Parlament in aceasta perioada.


Cea mai mare redeventa din Europa, la Rosia Montana

Prin proiectul minier de la Rosia Montana, conform renegocierilor din 2013, se va plati cea mai mare redeventa din Europa: 6%. Media europeana este 4%, iar multe tari, inclusiv dintre cele cu traditie in mineritul aurifer, au redeventa aproape de zero.


In economia tarii intra 5,3  miliarde de dolari

Redeventa de 6% si participatia de 25% la actionariat se traduc prin venituri importante in vistieria Romaniei: 2,35 miliarde de dolari catre statul roman din taxe si impozite, plus alte 2,96 miliarde de dolari, cat vor incasa furnizorii si angajatii romani dupa inceperea proiectului. Astfel, in economia tarii vor intra 5,3  miliarde de dolari, in conditiile in care statul nu trebuie sa plateasca nimic pentru investitii, deoarece finantarea este asigurata de investitorul privat.


Citeste mai multe despre   


4427 vizualizari

 • +30 (66 voturi)    
  Acest articol MANIPULEAZA! (Luni, 25 noiembrie 2013, 16:14)

  idiot-platitor-de-taxe [utilizator]

  Ca fapt divers, ca tot au fost mentionat in acest articol manipulator, Germania si Turcia au interzis mineritul cu cianura.

  Redeventa, acel 6%, reprezinta, cel mai probabil, singura certitudine pentru bugetul tarii. Stim sigur ca redeventa va ajunge la buget insa stim si ce vom face cu banii, si asta ne-o spune proiectul de lege: "Sumele ce reprezintă venituri cuvenite bugetului de stat, realizate din exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, vor fi alocate prin legea bugetară anuală, cu prioritate pentru dezvoltarea infrastructurii din regiunea unde se realizează exploatarea". O sa na facem infrastructura. O sa ne? Adica noua? Sau o sa le facem? La ce ne va mai folosi infrastructura post-exploatare? Tursim? Poate tursim extrem pentru milionari excentrici caci altcineva nu va mai calca prin apropiere. E nevoie de infrastructura doar pentru ca RMGC sa poata cara cele 40 de tone de cianura si 10-20 de tone de dinamita in fiecare zi, timp de 16 ani. Deci, certitudinea ca redeventa va ajunge la bugest exista; exista insa si certitudinea ca nu-s pentru noi ci, pare-se, tot pentru ei!

  Dividendele ce ar urma sa fie incasate de statul roman vor fi platite DOAR dupa ce RMGC isi va achita datoriile catre terti iar profitul va fi platit cu prioritate catre Gabriel Resources Jersey, inainte ca statul roman sa vada vreun ban. Apoi, faptul ca acest partener de seama al statului isi are sediul intr-un paradis fiscal spune multe despre taxele si impozitele pe care are de gand sa le plateasca.
  O eventuala si foarte probabila majorare de capital ar genera obligatii din partea statului roman. Gabriel cel bun se ofera, prin acelasi proiect de lege, sa-l imprumute pe cel dintai cu dobanda, nu stim ce dobanda caci asta nu se mai precizeaza in proiectul de lege. De altfel, valoare imprumuturile acordate de investitori la Rosia Montana a crescut deja la impresionanta suma de 500 de milioane de dolari.
 • +7 (39 voturi)    
  participarea statului (Luni, 25 noiembrie 2013, 16:26)

  liviusmaximus [utilizator]

  Inversati graficele ! Puneti participarea statelor, la o companie careia i-ar fi oferit GRATUIT tot si apoi statul respectiv s-a imprumutat de la acest partener pt a redeveni actionar in propria companie....exista precedente ? In afara de RM, s-a intamplat undeva sa primeasca cineva astfel de "cadouri dezinteresate"?
 • -6 (26 voturi)    
  Probleme RMGC (Luni, 25 noiembrie 2013, 16:42)

  oilman [utilizator]

  Nu are importanta redeventa, ci total Government take ! in acest sens (considerind ca cifrele prezentate sint corecte, cea ce nu stiu) Contractul este mediu. Volumul total extras, NPVul proiectului si IRR sint factori majori. Problema cu RM este ca operatorul nu este una din companiile majore de minerit (BHP. Rio Tinto, etc) care ar garanta o exploatare acceptabila fara repercursiuni pentru mediu.
 • +3 (31 voturi)    
  Zimbabwe (Luni, 25 noiembrie 2013, 17:04)

  liviusmaximus [utilizator]

  http://minexasia.com/2013/site/wp-content/uploads/2013/03/MIKE-ARMITAGE.jpg

  Dr Mike Armitage: Prior to joining SRK he worked on gold mines in South Africa and Zimbabwe and also completed a PhD assessing alternative methods of reserve estimation at Renco Gold Mine in Zimbabwe.

  cum au functionat acele mine, gasiti pe net. nasol RMGC, nasol...:)
 • -24 (50 voturi)    
  sa profitam de investitie (Luni, 25 noiembrie 2013, 17:11)

  andinny [utilizator]

  Cea mai mare redeventa de pe continent ar trebui sa ne multumeasca, oricum am castiga mai mult decat daca am exploata singuri si ar mai trebui sa suportam si toate cheltuielile. Cred ca e timpul sa nu mai tragem de timp si sa profitam de aceasta investitie, pana nu e prea tarziu
 • +7 (33 voturi)    
  foarte bine! (Luni, 25 noiembrie 2013, 17:14)

  Codruta N [utilizator]

  Sa-si RETRAGA statul roman "participarea" din firma!
  Sa-si VANDA partile sociale - la valoarea lor REALA, nu "valoarea de inventar, nereactualizata" sau "actualizata" dupa criterii de pe vremea defunctului CSP!!

  Iar RMGC sa se spele pe cap cu ele si sa-si PASTREZE acei 100% din "profit"!!

  Pentru ca 25% (sau 100%) dintr-un "profit" egal cu 0 tot ZERO inseamna!!
 • -6 (34 voturi)    
  pt mediu, garantia vine de la UE si IGR (Luni, 25 noiembrie 2013, 17:18)

  andinny [utilizator]

  @oilman - garantia pentru mediu vine de la tehnologia folosita, garantata de UE drept cea mai moderna si de la barajul care ar fi, conform Institutului Norvegian de Geotehnica, dupa cum citeam si pe Hotnews candva, cel mai sigur din lume. M-as bucura sa avem si noi minerit modern, ca in cazul atator altor mine de aur din lume!
 • -5 (23 voturi)    
  istoria "proiectului" plin de "beneficii" ! (Luni, 25 noiembrie 2013, 17:55)

  liviusmaximus [utilizator]

  Frank Timiș, a Romanian-born Australian, founded a company, Gabriel Resources, in the Channel Island of Jersey in 1995.
  Timiș negotiated with the Romanian state and, in 1996, they signed a contract with state-owned Regia Autonomă a Cuprului Deva for the creation of a joint venture (Eurogold Resources) for the exploitation of auriferous residues from previous exploitations.
  Gabriel Resources was allowed to have 60% of the shares in the new company, but, in a new protocol a year later, the Gabriel Resources' stake was increased to 80%, while state's participation (through Minvest) was reduced to 18.8%, while being still allowed to exploit just around the existing mine. The company was renamed "Roșia Montană Gold Corporation" in 1999.
  The extraction licenses owned by state-owned Minvest Deva were transferred to the joint venture following a call by Minister of Industries Radu Berceanu in a letter that has since disappeared. Between 1999 and 2000, the operating perimeter was increased from 12 km² to 20 km² and later 42 km².

  In 2000, RMGC paid $20 million for a pre-feasibility study (done by American company Pincock Allen & Holt which resulted in an estimate of 8 million ounces of gold. The company claimed to invest $250 million (raised from the stock market, banks and mutual funds) and it promised that within three years the project would create 25,000 jobs.
 • -1 (23 voturi)    
  statul si "investitorii minune" (Luni, 25 noiembrie 2013, 18:01)

  liviusmaximus [utilizator]

  Codruta N - Statul s-a imprumutat deja foarte mult pt a participa la aceasta "investitie". Astfel incat, inclusiv in 2012 a returnat 4 mil USD acestei companii. Ceea ce a permis companiei sa declare profit de 2,1 mil USD :). Buna afacere, nu ?
 • +8 (30 voturi)    
  De ras... (Luni, 25 noiembrie 2013, 19:23)

  Rhadoo [utilizator]

  Cine a facut graficele alea din pix, iar apoi le-a scanat si nici macar nu s-a sinchisit sa le puna intr-o forma mai eleganta, generata pe calculator, ar face bine sa ne prezinte in mod detaliat toate referintele oficiale privind valorile redeventelor incasate de alta tari care au stat la baza realizarii graficelor. Un studiu scos din burta, de o companie de care n-a auzit nimeni si care probabil are 2-3 angajati intr-un apartament, si fara nici macar o lista de macar 100 de referinte la sfarsit, nu poate fi luat in considerare.
 • -10 (32 voturi)    
  deja are profit statul (Luni, 25 noiembrie 2013, 19:29)

  nicupanait [utilizator]

  Codruta, cum poti spune ca profitul statului este zero,daca deja a castigat jumatate de miliard de dolari care au intrat deja in tara, locurile de munca pentru 500 de oameni deja angajati pentru care se platesc taxe, ca sa nu mai adaug investitiile in mediu si patrimoniu, deja incepute?
 • -9 (33 voturi)    
  sa se porneasca! (Luni, 25 noiembrie 2013, 19:43)

  Lica.lica [utilizator]

  Avem cea mai mare redeventa din Europa si una din cele mai mari din lume, in plus avem si participatie gratuita, e clar ca e vorba de un proiect profitabil pentru tara! sper sa se si porneasca in curand, ca sa inceapa sa intre beneficiile in economie!
 • -7 (31 voturi)    
  pentru oilman (Luni, 25 noiembrie 2013, 19:45)

  Lica.lica [utilizator]

  pentru ca pe langa redeventa de 6% (din venituri), mai avem si participatia gratuita de 25% (din profituri), la care se adauga impozitele pe profit de inca 16%, impozitele pe dividende de 16%, TVA, toate taxele si accizele, contributiile sociale, in total statul o sa incaseze 78% din profiturile acestui proiect. si cheltuielile sunt acoperite integral de investitori, ca acel 25% e participatie gratuita. cred ca e un proiect foarte profitabil pentru tara
 • -6 (28 voturi)    
  schimbare in bine (Luni, 25 noiembrie 2013, 20:04)

  sonnia [utilizator]

  nu redeventele erau problemele, ci protectia asupra mediului sau castigul statului. Dar pana acum eu nu am gasit niciun motiv de ingrijorare in privinta proiectului. acuzatii au tot fost, proteste, etc, dar pentru cine a fost la Rosia Montana inainte si dupa Rmgc, vede schimbarea. In bine!
 • +10 (14 voturi)    
  Redeventa (Luni, 25 noiembrie 2013, 20:17)

  indianuldd [utilizator]

  Redeventa este singurul profit al Romaniei? Si daca nu, ce alte profituri mai avem noi romanii?
 • -13 (19 voturi)    
  ... (Luni, 25 noiembrie 2013, 20:17)

  vitan.sandu [utilizator]

  Sunt cativa comentatori de doi bani strcati.
  1. Da, infrastructura in zona poate fi realizata si ar fi minunat sa existe un drum ca lumea de-a lungul vaii Ariesului, pana in Bihor. Turismul in zona Arieseni ar fi beneficiar sigur.
  2. Forma graficelor, mai eleganta sau mai putin eleganta, are relevanta numai pentru unii care nu pricep nimic din grafic si se uita dupa estetic (nu este cazul unor chestiuni stiintifice).
  3. Cine naiba este idiot sa investeasca intr-un proiect cu profit zero (cum spune cineva), astfel incat partea statului roman sa fie zero?!
 • 0 (20 voturi)    
  Hai sa vedem datele din raport (Luni, 25 noiembrie 2013, 20:17)

  hic sunt leones [utilizator]

  Rezerve minerale de 215 mil de tone de minereuri; 1.46 g/t (aur, nu luam in calcul argintul) rezulta ~314 mil grame aur; la 1.200 usd/uncie adica ~42 usd/g (nu luam in considerare rata de actualizare care duce pretul la peste 1.800 usd/uncie pana la sfarsitul exploatarii) rezulta venituri minime de 13.19 mld USD (13.188 mil de USD); ori 5.315 mil din 13.188 mil mie imi iese (calculand in baza 10) cam 40.3% adica foarte putin peste jumatate din procentul vehiculat in articol.

  Acu' zic si eu ca Ion Roata: diferenta de minim 6.373 mil USD (6,3 MILIARDE) s-o gasi pe undeva (poate n-o gasesc eu) insa, daca e sa ne uitam la cifrele reci si daca e sa credem ce ne spune articolul, ea nu apare printre "beneficiile Romaniei".

  PS: Calcule au fost facute pe cifrele din raportul RMGC, rotunjind (in defavoarea Romaniei) sumele; daca exista neconcordante, va rog sa interveniti.
 • 0 (16 voturi)    
  catre vitan.sandu (Luni, 25 noiembrie 2013, 21:04)

  Flor.p [utilizator]

  Numai netotii stiu sa comenteze despre ce nu cunosc de fapt. Si da, infrastructura ar aduce in sine cu siguranta mai multi turisti decat un patrimoniu paraginit si uitat de guvern.
 • -1 (17 voturi)    
  Mai oilman (Luni, 25 noiembrie 2013, 21:18)

  Geoggiiuta [utilizator]

  Repercusiuni (nu repercursiuni) nu vor fi in primul rand pentru ca tehnologia este modern si sigura. Deci degeaba zici tu ca efectele secundare sunt daca studiile te contrazic.
 • 0 (22 voturi)    
  Cat tupeu! (Luni, 25 noiembrie 2013, 21:31)

  un dac [utilizator]

  Cu 25% participare, statul castiga 78%.
  Pai nici statul roman nu a fost vreodata in viata lui atat de bun manager, nici compania care accepta asa ceva nu se pricepe la biznis sau la.....minciuni!

  Ne scutiti cu astfel de publicitate ieftina pentru iq sub 80?
  Sau preferati ca incet-incet oamenii sa nu va mai citeasca?
 • +9 (25 voturi)    
  Manipulări... marca RMGC (Luni, 25 noiembrie 2013, 22:06)

  marki [utilizator]

  „Rise Project publică documentul care a cedat practic dreptul asupra aurului de la Roșia Montană: licența de exploatare.
  Timp de paisprezece ani, licența a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale unei mari afaceri românești, fiind actul care a dezbinat peste un deceniu societatea civilă, guvernanți și compania dezvoltatoare. Licența a fost acordată, în 1999, companiei statului Minvest, fără licitație, iar un an mai târziu, a ajuns, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources). În ultimele luni, autoritățile guvernamentale au promis că vor urgenta desecretizarea licenței. Marți, 27 august 2013, Guvernul și-a asumat un proiect de lege prin care dă undă verde exploatării de la Roșia Montană, fără ca în prealabil să publice cel mai important document din această afacere. Proiectul guvernului este primul pas spre desemnarea proiectului de la Roșia drept proiect de utilitate publică, ceea ce ar permite companiei să-i exproprieze pe localnicii care se opun proiectului fără ca aceștia să poată contesta în instanță procedura.
  Publicăm mai multe contracte de împrumut care arată cum statul, după ce a cedat gratis și fără licitație licența către compania Gabriel Resources, a ajuns să fie dator cu aproape 40 de milioane de dolari către aceeași companie. Contractele de împrumut pentru finanțarea afacerii demonstrează cum statul nu poate încasa niciun dolar din dividente până la momentul la care Roșia Montană Gold Corporation nu va returna împrumuturi de sute de milioane de dolari către acționarii săi privați.”

  Mai multe amănunte, aici:
  http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/
 • -4 (22 voturi)    
  castig: redeventa, participatie, indirect (Luni, 25 noiembrie 2013, 22:33)

  andinny [utilizator]

  @indianuldd - nici daca nu era statul partener in proiect, nu castiga statul doar din redeventa, ca de-aia e stat, ia si taxe si impozite - pe profit, proprietate etc. Dar fiindca e partener, are si 25% participatie, plus investitiile importante in patrimoniu, mediu, infrastructura. Plus beneficiile indirecte, inerente oricarei activitati, locuri de munca in domenii adiacente, de exemplu
 • -9 (23 voturi)    
  Hmm ba da (Luni, 25 noiembrie 2013, 22:43)

  AdrenalinaPura [utilizator]

  Statul castiga 78% nu doar din aur ci si prin joburi. Pentru ca ei utilizeaza forta de munca romaneasca, nu aduc mana de munca mai ieftina din China sau mai stiu eu de unde. Plus restul investitiilor in tara.
 • +10 (22 voturi)    
  Presa română, plină de minciună! (Luni, 25 noiembrie 2013, 23:58)

  Nadgob [utilizator]

  Dacule, să știi că eu asta intenționez să fac: să nu mai accesez site-ul acesta (care a reprezentat multă vreme principala mea sursă de informare) pentru că deja este prea toxic de la toată cianura pe care ne-o bagă nouă sub nas pentru cașcavalul lor; mă așteptam să aibă mai multă demnitate!
 • -9 (13 voturi)    
  Domnului idiot-platitor-de-taxe: (Marţi, 26 noiembrie 2013, 0:03)

  Anck [utilizator]

  Legile altora nu sunt la fel ca ale noastre din diverse motive. Altii au inchis inclusiv centralele nucleare. Noi crezi ca ne permitem? Logic ca nu. Dar daca nu risti, nu castigi sa stii.
 • -6 (10 voturi)    
  Un dac (Marţi, 26 noiembrie 2013, 0:39)

  mercuriusfin [utilizator]

  Da, pentru ca se pun la socoteala multe alte investitii si cheltuieli. Sau tu crezi ca afacerile merg doar dupa logica ta?
 • +5 (5 voturi)    
  minciuni (Marţi, 26 noiembrie 2013, 7:54)

  bedexe [utilizator]

  800 locuri de munca sunt insignifiante ( de fapt 300 ca 500 sunt deja angajati).
  Exista in Romania companii cu muuuult mai multi angajati si nu distrug 4 munti.

  Cine face o afacere si se agita atata ca sa dea statului 80%???

  Statul roman tot ii va da prietenilor si nu va fi nimic pentru restul tarii.
 • +5 (7 voturi)    
  Demonstratie P = O ! (Marţi, 26 noiembrie 2013, 8:37)

  Plagarus [utilizator]

  O economie de " plantatie " pt. o Romanie ce se va immolnavi sigur de boala olandeza ! Dutch desease,pe scurt, teoria sustine ca o crestere a veniturilor din resursele naturale deindustrializeaza economia prin aprecierea cursului de schimb, ceea ce face productia interna mai putin productiva. La scurt timp după ce au început să încaseze banii de pe gaz, olandezii au observat că celelalte sectoare ale economiei – în special motorul industrial – au avut de suferit. Economia reală a tuşit mai întâi, iar după aceea a început să horcăie. A contractat practic o boală. Ceea ce figurile ilustre de la The Economist au purces să explice în analiza lor, poate fi sumat ca atare: dezvoltarea sustenabilă nu poate fi susţinută cu bani câştigaţi uşor. De altfel, dacă veţi studia politicile de dezvoltare econmică ale statelor dezvoltate, veţi vedea că mai toate pun exploatarea resurselor printre ultimele priorităţi. Multe preferă să conserve resursele pe care le au pentru vremuri cu adevărat grele.
 • +3 (7 voturi)    
  cam multe stelute pe planul ala de afaceri (Marţi, 26 noiembrie 2013, 9:51)

  pehash [utilizator]

  Dar daca planul de afaceri al RMGC este mult prea optimist? Daca la sfarsit tragem linie si descoperim ca avem cateva mii de hectare de desert in mijlocul muntilor, milioane de metri cubi de otrava intr-un lac de acumulare care va fi un pericol pentru toata Romania sute de ani (daca se rupe barajul nu mai scapa nici Delta Dunarii..)???

  RMGC nu se angajeaza in nici un fel cu sumele pe care le tot pune prin reclame. Nici macar nu au gasit o societate mare de asigurari care sa le asigure spatele.. Vor doar sa exploateze ilegal aurul de la Rosia si se chinuie sa ne convinga ca e bine sa ne schimbam legile.

  M-ar mira sa citeasca cineva de la RMGC aceste randuri, dar daca cititi, poate ne spuneti si noua de ce nu exploatati de 15 ani aurul ala, dar in conditiile legilor actuale??? De ce va trebuie derogari de la toata legislatia romaneasca si europeana? Chiar credeti ca puteti seca un rau fara sa ne punem in cap Comisia Europeana?
 • -7 (11 voturi)    
  Un articol EXCELENT! (Marţi, 26 noiembrie 2013, 10:14)

  kla2005 [utilizator]

  Scurt si la subiect, articolul face lumina in privinta "miturilor" pe care le vehiculeaza in strada si in presa opozantii!!!
  redeventa de 6% plus o participare de 25% si taxele si impozitele si ce mai incaseaza firmele contractante ale Proiectului inseamna peste 5 miliarde incasate de statul roman !!!
  78% din totalul beneficiilor inseamna foarte mult in conditiile in care statul nu misca un deget, nu cheltuie un leu macar pentru punerea in valoare a zacamantului care la ora actuala, acolo in pamant, nu valoreaza nimic!
 • +4 (6 voturi)    
  Observatie fina (Marţi, 26 noiembrie 2013, 10:47)

  dark_alien [utilizator]

  Dupa cum puteti vedea in grafice

  6% Redeventa in Rusia nu e egal cu 6% Redeventa in Romania.

  La nivel psihologic se observa fin ca cel care a facut graficele nu face decat sa manipuleze prin exagerare.

  Atat am avut de zis
 • -4 (8 voturi)    
  pentru indianuldd (Marţi, 26 noiembrie 2013, 12:04)

  Lica.lica [utilizator]

  scrie si in articol, pe langa redeventa, avem si participatia gratuita care ne aduce 25% din profiturile proiectului, plus toate taxele si impozitele care se platesc in mod normal, iar aceasta este doar contributia la bugetul de stat. in plus mai e vorba de banii care vor intra in economie prin investitii, plus banii care vor fi cheltuiti pe perioada exploatarii cu furnizorii si angajatii din Romania, toate acestea contribuie la economie
 • -5 (11 voturi)    
  Rosia Montana (Marţi, 26 noiembrie 2013, 15:52)

  Edis [utilizator]

  Avem nevoie de aceste locuri de muncă urgent! VREM O SOLUŢIE POZITIVĂ PENTRU ROŞIA MONTANĂ! NU PUTEM REFUZA un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.
 • -7 (9 voturi)    
  Efectele economice in zona is cele mai importante (Marţi, 26 noiembrie 2013, 19:20)

  Wanheda [utilizator]

  Faceti un articol referitor la posibilitatile de dezvoltare ulterioara inceperii exploatarii. Am vazut si lucrat in destule locuri in lume unde in doar cativa ani zonele s-au dezvoltat exploziv. Au aparut hoteluri si moteluri, restaurante si baruri, benzinarii, ateliere auto, etc. S-au dezvoltat infrastructuri rutiiere in primul rand, s-au construit case si cladiri cu apartamente de inchiriat, au migrat in zona oameni pregatiti, cu know how si mentalitati diferite.
  La fel am trecut si prin zone unde oamenii s-au opus exploatarii resurselor, is fericiti in universul lor mic dar....traiesc in stil medieval, saracie lucie, probleme medicale, probleme cu accesul la educatie, zone in care timpul a incremenit.
 • -4 (4 voturi)    
  sa inceapa investitia si apoi ne gandim mai depart (Marţi, 26 noiembrie 2013, 21:25)

  nicupanait [utilizator]

  Archaeocyathus, exista zone in Austria unde mineritul merge brici impreuna cu turism, in Noua Zeelanda unde turistii vin si asista la operatiunile miniere, se poate face si la noi la fel, Rmgc parea deschisa la aceste varianta, am vazut in niste interviuri, dar degeaba ne gandim asa de departe, daca investitia nu a inceput inca!
 • +4 (6 voturi)    
  RMGC &pitpalacii prezinta: Plan de Afaceri din Pix (Marţi, 26 noiembrie 2013, 22:02)

  Uciga-lToaca [utilizator]

  RMGC si postacii sai chiar ne considera prosti. Vin cu niste hartii scrise din pix pe genunchi, si au pretentia sa fie considerate PLAN DE AFACERI. Hahaha.
  Pai bre RMGC & Co (postacii), toata "activitatea" voastra se bazeaza pe niste ciorne scrise pe genunchi si aveti pretentii de "afaceristi". Doar Poanta, expertul in ciorne si alti puscariabili va baga in seama. Dar nu pt mult timp... viitorul vostru suna cu ecou de puscarie.
 • -3 (3 voturi)    
  locuri de munca (Marţi, 26 noiembrie 2013, 22:17)

  TinaMucea [utilizator]

  Având în vedere că proiectul Roşia Montană va genera peste 2300 de locuri de muncă directe în perioada de construcţie, beneficiul adus comunităţii locale şi judeţene este unul deosebit de important.
 • +3 (3 voturi)    
  întrebare către moderatorul comentariilor (Marţi, 26 noiembrie 2013, 23:18)

  Ava_ps [utilizator]

  Cum se face că iarăşi nu a apărut comentariul meu, deşi au fost publicate unele ulterioare ca timp? Şi cum se face oare că doar la articolele cu RMGC mi se întîmplă asta de cînd comentez pe HN (cu ceva timp înaintea isteriei RMGC adică)? Ceva e putred aici... :)

  Reiau, aşadar, comentariul iniţial, către postac Anck: "Dar daca nu risti, nu castigi sa stii" denotă faptul că şi postacii ştiu că afacerea este un tun, un mare risc al RMGC pentru a cîştiga o grămadă de bani şi a lăsa zona cu adevărat fără opţiuni de dezvoltare pentru o perioadă foarte lungă.
 • 0 (0 voturi)    
  Statul roman castiga! (Duminică, 1 decembrie 2013, 0:59)

  laurand [utilizator]

  Cu cea mai mare redeventa miniera din Europa de 6% din valoarea producţiei miniere, statul roman va avea un castig considerabil. Asta pe langa miile de locuri de munca si pe langa reabilitarea zonei si a patrimoniului de la Rosia Montana.
 • 0 (0 voturi)    
  vrem minerit! (Vineri, 6 decembrie 2013, 15:00)

  boramarius [utilizator]

  Proiectul minier ocupa 25% din suprafata comunei.
  Adevarul este invers: RMGC a contribuit major la bugetele locale, probabil cu 80-90% din toate taxe și impozite.
  Astazi, fara ca RMGC sa porneasca mina si fara ca sa aiba o perspectiva clara si imediata in obtinerea permiselor,au aproape 500 de angajati. In plus, asigura 210 locuri de munca indirecte, prin contractele pe care le au in zona.
  RMGC investeste masiv și in programe de patrimoniu, tocmai in sprijinul dezvoltarii acelei comunitati.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version