Aurul se gaseste in particule foarte mici in compozitia rocii, iar din acest motiv companiile miniere trebuie sa foloseasca substante chimice pentru a-l extrage. Cianura este una din putinele substante cu proprietati chimice necesare extragerii aurului in conditii de siguranta si eficienta.

Tehnologia care are la baza cianurarea a fost dezvoltata si folosita pentru prima oara in minerit in anul 1887, ca parte din procesul numit MacArthur-Forrest, cianura de sodiu avand proprietatea de a separa atomii de aur si de argint de restul minereului.

Dupa mai bine de 100 de ani de folosire a cianurii in industria miniera, se cunosc foarte bine modalitatile de utilizare si neutralizare a acestui reactiv, astfel incat sa nu existe riscuri pentru oameni si mediu.

Cum este folosita cianura in minerit. Studiu de caz Rosia Montana

In sisteme inchise. Procesul de separare implica introducerea minereului brut, macinat, in rezervoare inchise (tancuri). Aurul si argintul dizolvate de substantele chimice se depun pe carbuni activi care sunt introdusi in rezervoarele de lesiere. Spre deosebire de restul substantelor din minereu, carbunii plutesc si sunt recuperati. Recuperarea celor doua metale de pe carbunele activ se face prin electroliza, iar aliajul este ulterior turnat in lingouri.

Cianura este detoxifiata inainte de a parasi uzina. In proiectul Rosia Montana, cianura de sodiu este neutralizata înainte de a parasi uzina. Aceasta se face printr-un procedeu de oxidare (INCO). Mai mult, procedura de neutralizare a cianurii este Best Available Technology, adica face parte din tehnologiile cele mai bune incluse în cadrul documentului de referinta cu privire la cele mai bune practici din industrie BREF, document elaborat de Comisia Europeana.

La Rosia Montana, concentratia de cianura va fi de 3 ori mai mica decat prevad normele europene.

Tehnologia prin cianuratie a fost aprobata de Comisia Europeana prin Directiva 21/2006 privind managementul deseurilor din industria extractiva, care prevede ca limita maxima a concentratiei de cianura admise la deversarea in iazul de decantare sa nu depaseasca 10 miligrame la litru. Proiectul minier de la Rosia Montana prevede o concentratie de doar 3 miligrame la litru - media lunara in iazul de decantare.

Intr-un raport al Comisiei Europene, intocmit in anul 2010 de experti independenti, se arata ca „cianurarea este metoda chimica preferata în industria miniera aurifera din toata lumea, peste 90% din cele 2.500 de tone de aur produse anual fiind extrase prin aceasta tehnologie”.

Combaterea riscurilor la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si-a demonstrat transparenta prin publicarea rapoartelor expertilor independenti referitoare la exploatarea propusa la Rosia Montana, tehnologiile folosite si gradul extrem de ridicat de atentie acordata protectiei mediului.

Barajul de la Rosia Montana, printre cele mai sigure din lume. O analiza din 2009 realizata de Institutul Norvegian de Geotehnica impreuna cu o serie de experti a concluzionat ca barajul propus de RMGC va fi printre cele mai sigure din lume. Mai mult, cercetarile geologice si hidrologice au aratat ca iazul va fi amplasat intr-o zona impermeabila, protejata si de un strat de pana la 12 metri de argila, care ii confera o manta naturala ce izoleaza sterilul de zonele invecinate.

Barajul rezista la fenomene extreme. Barajul este proiectat sa reziste la un cutremur de 8 grade pe scara Richter, in conditiile in care cutremurul maxim posibil in zona este de 5 grade pe scara Richter, si la fenomene meteo extreme aparute concomitent (doua precipitatii maxim probabile survenite in 24 de ore). Acestea au fost calculate luand in considerare si eventuale schimbari climatice care pot aparea in timp. Pentru a ne da seama de aceasta capacitate de retentie, putem spune ca inundatiile produse anul acesta in judetul Galati au avut ca factor declansator precipitatii de 150 l/m2, in timp ce iazul de decantare de la Rosia Montana este proiectat sa retina doua precipitatii maxim probabile – adica 900 l/m2. E important de precizat ca, potrivit expertilor, probabilitatea ca doua precipitatii maxim probabile sa apara intr-un interval de 24 de ore este de 1 la 100 de milioane de ani.

Cianura se descompune rapid chiar in mediul natural. Este important de stiut ca acidul cianhidric se descompune in elementele componente, carbon si azot, care exista liber in atmosfera. De asemenea, cianura in ape neutre dispare rapid, iar in apele curgatoare nu este persistenta. In urma studiilor efectuate, cianura dispare dintr-un iaz oarecare intr-o perioada de pana la trei zile datorita diferentelor de temperatura dintre zi si noapte si a actiunii radiatiilor ultraviolete ale soarelui.

Uzina de prelucrare a minereului aurifer

Stiati ca...?

  • O cantitate foarte mica din productia anuala de cianura este folosita in minerit. Aproximativ 10% din productia mondiala de cianura este folosita ca reactivi pentru procesarea aurului, restul de 90% este folosita in alte aplicatii industriale, cum ar fi: productia textila, materiale plastice, adezivi, materiale de ignifugare, cosmetice, produse farmaceutice, prelucrarea produselor alimentare sau ca si aditiv antiaglomerant pentru sarea de masa.
  • Avem cianura in jurul nostru. Cianurile precum acrylonitrilul sunt folosite in productia de fibre sintetice precum acrylul, folosit mai ales in compozitia materialelor din care sunt confectionate hainele, in productia de plastic sau de cauciuc. De altfel, cianurile sunt folosite constant in producerea de adezivi, medicamente si produse cosmetice. Mai mult, cianurile sunt folosite inclusiv in ingrasamintele chimice.
  • Ne tratam cu cianura. Cianura este folosita inclusiv in spitale, atat in cazul analizelor, cat si, uneori, in caz de urgente majore, pentru a scadea presiunea sangelui pacientilor. Mai mult, la inceputul secolului trecut, medicii japonezi au folosit cianura pentru a trata tuberculoza si lepra.
  • Avem cianura pe masa. Poate parea surprinzator, dar cianura este folosita si in industria alimentara ca aditiv pentru sarea de masa si pentru sarea industriala. Cianura se gaseste in cantitati mici si in alimente, cum ar fi migdale, cafea, anumite soiuri de fasole, caise, cirese.