Ambasadorul SUA in Pakistan Cameron Munter a fost retinut temporar saptamana trecuta pe aeroportul din Islamabad fiind impiedicat sa calatoreasca la Karachi. Potrvit autoritatilor americane, Munter nu avea asupra lui certificatul de calatorie pe care oficialii pakistanezi il solicita diplomatilor SUA si care le permite acestora sa calatoreasca in interiorul Pakistanului. Ambasadorul, precum si alti diplomati americani au fost nevoiti sa ramana in Islamabad, anunta CNN.

Guvernul pakistanez informase inca de saptamana trecuta partea americana asupra certificatelor obligatorii pentru calatorie. Aceste restrictii de calatorie erau in vigoare de multi ani, dar nu au fost exercitate niciodata si sunt impuse de mai multe tari din sudul Asiei.

Cele doua tari s-au intalnit deja sperand sa rezolve problema liberei calatorii, care este acordata diplomatilor straini prin Conventiile de la Viena. Americanii se arata optimisti, declarand ca discutiile pot aduce in curand o solutie potrivita. Aceste restrictii adancesc tensiunea creata intre cele doua state in urma asasinarii lui Osama Bin Laden.