Guvernul turc a demarat discutiile pentru numirea unor noi comandanti ai armatei din randul civililor. Premierul Recep Tayyip Erdogan a convocat o intalnire de patru zile in care sa se decida asupra persoanelor vizate pentru acordarea functiilor militare. Aceste hotarari urmeaza demisiei de saptamana trecuta a sefilor fortelor armate, navale si aeriene, informeaza BBC.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres

Oficialii au fost indignati de arestarile facute in randul ofiterilor superiori acuzati de complot in vederea rasturnarii actualului guvern in controversa "Sledgehammer". Acesta este o presupusa lovitura de stat care ar fi cuprins bombardarea moscheilor si provocarea unor tensiuni cu Grecia pentru a crea haos si a justifica preluarea puterii de catre armata.

Intre cele peste 200 de cadre ale armatei arestate pentru presupusa implicare in afacerea "Sledgehammer" se numara si 17 generali si amirali. Dintre acestia 28 de militari vor fi implicati intr-un proces incepand de luna viitoare. Inculpatii pledeaza nevinovati si sustin ca presupusa lovitura de stat era doar un scenariu teoretic, un exercitiu care sa ii ajute si sa ii invete cum sa reactioneze in cazul in care asemenea crize politice s-ar intampla in Turcia.