Mostenirea nazista reprezinta o problema apasatoare pentru anumite orase, care nu stiu cum sa procedeze cu ramasitele nedorite ale trecutului sangeros, scrie The Telegraph.

Complex hotelier, ProraFoto: Reuters

Autoritatile din statiunea Prora, situata pe insula germana Ruegen, in Marea Baltica, au incercat timp de ani intregi sa ii gaseasca o intrebuintare imensului complex hotelier, construit in cadrul programului nazist "Forta prin Bucurie". Acesta are 10.000 de camere si ar putea gazdui peste 20.000 de turisti, insa nu a fost niciodata inaugurat, intrucat lucrarile incepute in 1936 au fost abandonate in 1943 din cauza razboiului.

In prezent, guvernul local s-a alaturat unui grup de investitori pentru a incepe renovarea complexului aflat in ruine si pentru a-l transforma intr-o statiune moderna de vacanta.

Decizia a creat controverse, guvernul fiind acuzat de iresponsabilitate pentru cedarea patrimoniului de stat investitorilor privati.

Dezbateri energice au avut loc, in anul 2009, si in orasul polonez Jaslo, asupra unui stejar facut cadou de catre Adolf Hitler, in anul 1942. Unii sprijineau doborarea si arderea stejarului, in timp ce altii sustineau ca pomul nu are nicio vina pentru atrocitatile comise de catre nazisti. Intr-un final, autoritatile au decis sa se descotoroseasca de copac.