Everestul este cel mai inalt varf din lume. Cartografi, topografi si alpinisti din intreaga lume au incercat inca din anul 1856 sa-i calculeze inaltimea exacta. Desi nu l-au masurat niciodata, nepalezii sustin ca Everestul are o inaltime de 8.848 de metri si isi doresc sa demonstreze acest lucru cu ajutorul satelitilor globali, scrie The Guardian.

EverestFoto: Reuters

Inaltimea Everestului a fost stabilita pentru prima data in anul 1856, cand s-a consfintit ca varful masoara 8.840 de metri.

La ultimele masuratori, realizate de catre China, in anul 2005, inaltimea varfului a fost calculata la 8.844,43 de metri, la care s-au adaugat 3,55 de metri de gheata - cu sapte centimetri mai putin decat au indicat calculele realizate de catre indieni in anul 1955.

Pentru a complica lucrurile si mai mult, in anul 1999, Statele Unite au facut masuratori folosind tehnologia GPS si au calculat inaltimea la 8.850 de metri, la care se adauga un strat de gheata de un metru.

In plus, datorita deplasarii placilor tectonice, Everestul creste cu cate 4 milimetri in fiecare an.

Niciunul dintre rezultatele masuratorilor nu a fost acceptat de catre Nepal. Cu toate acestea, chinezii insista asupra exactitatii calculelor lor, fapt ce nu face decat sa starneasca divergente la mare altitudine intre cele doua tari vecine.

Un purtator de cuvant al Ministerului Pamantului din Nepal a anuntat intentiile tarii sale de a realiza prima masuratoare oficiala a Everestului. Pentru a stabili inaltimea exacta a acestuia, vor fi folositi sateliti globali, iar procesul va dura doi ani.