Statele Unite ale Americii recunosc ca, in prezent, China este o tara "cu o tehnologie spatiala considerabila", a declarat Gregory Schulte - asistentul adjunct al Secretarului american al Apararii pe chestiuni de politica spatiala - adaugand ca programele spatiale, militare si civile, ale chinezilor nelinistesc Washingtonul si ca acestea ar trebui reglementate, scrie The Telegraph.

Programul spatial al ChineiFoto: Captura YouTube

Potrivit lui Schulte, China a anuntat ca intentioneaza sa trimita un om pe Luna pana in anul 2025 si a dezvoltat, de asemenea, tehnologie spatiala, lasere si perturbatoare de emisie radio. Daca in urma cu 10 ani chinezii nu aveau deloc capacitatea de a urmari in timp real, satelitii lor de recunoastere pot monitoriza acum diverse obiective timp de sase ore pe zi, fapt ce ii aduce pe picior de egalitate cu cei americani.

"Asteptam sa alegem data pentru prima discutie, insa suntem pregatiti sa vorbim despre o strategie, despre ceea ce credem noi ca inseamna utilizarea responsabila a spatiului. Trebuie sa stabilim care sunt modalitatile prin care se pot crea reguli, pentru a se reduce riscul de accidente, erori de calcul sau confuzii", a mai spus Schulte.

Pentagonul doreste sa aduca pe masa discutiilor cu China si alte subiecte "cheie", precum razboiul cibernetic, armele nucleare si apararea anti-racheta.