Joseph Huang Bingzhang a fost "dat afara" din Biserica Catolica, la numai doua zile dupa ce fusese inscaunat, fara aprobarea Papei, ca episcop al orasului chinez Shantou. Astfel, relatiile dintre China si Vatican sunt mai deteriorate ca nicicand, scrie publicatia britanica The Guardian.

Papa Benedict al XVI-leaFoto: Reuters

Vaticanul a explicat, intr-un comunicat, ca inscaunarea a fost ilegitima: "Sfantul Scaun nu-l recunoaste... asadar, el nu are autoritatea de a guverna comunitatea catolica din respectiva Dieceza".

Papa Benedict al XVI-lea a spus ca "deplange" modul in care autoritatile comuniste ii trateaza pe chinezii catolici care pun Roma mai presus de Biserica garantata de stat. Cei 8-12 milioane de chinezi de religie catolica se afla intr-o pozitie delicata, intrucat trebuie sa aleaga intre devotamentul fata de Papa si supunerea fata de autoritatile care le pot limita dreptul de practicare a cultului religios.

Vaticanul insista insa asupra faptului ca numai Papa are dreptul de a numi episcopi. Guvernul de la Beijing considera ca aceasta ar reprezenta un "amestec strain" si doreste ca decizia finala sa-i apartina "Asociatiei Patriotice".

In ultimii ani, cele doua parti au facut compromisuri in incercarea de a gasi candidati acceptabili atat pentru China, cat si pentru Vatican.