Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a aprobat o serie de amendamente la legea publicitatii, care stipuleaza ca anunturile cu privire la avort trebuie sa fie insotite de avertismente referitoare la efectele secundare ale acestora, printre care si pierderea fertilitatii, anunta jurnalistii de laNew York Times, care considera ca acestia ar fi primii pasi catre restrictionarea avortului dupa caderea comunismului.

Potrivit deputatilor rusi, reclamele induc in eroare publicul prin crearea impresiei ca avortul este o operatie simpla, care nu prezinta riscuri pentru sanatate. Noile modificari cer ca cel putin 10% din timpul reclamelor sa fie alocat avertismentelor.

Modificarile au fost transmise de catre camera superioara a Parlamentului sub forma de amendament la legea care reglementeaza publicitatea si au fost semnate de catre presedintele Medvedev. Amendamentele, care vor intra in vigoare in termen de 30 de zile, au fost anuntate si pesite-ul Kremlinului: "noua lege este destinata protejarii sanatatii femeilor si avertizarii acestora cu privire la consecintele daunatoare ale avorturilor".

Parlamentul rus pregateste o noua lege, mai restrictiva, cu privire la avorturi

Parlamentul ar putea adopta in curand o noua lege restrictiva la adresa avorturilor, care ar putea inaspri pedeapsa penala atat pentru femeile care solicita avortul, cat si pentru medicii care il efectueaza. De asemenea, proiectul de lege prevede ca mamele care nu doresc sa isi pastreze copiii vor fi in masura sa ii incredinteze sub anonimat centrelor speciale de adoptie.

Ce prevede actuala legislatie

In conformitate cu Legea Fundamentala a Federatiei Ruse cu privire la sanatatea cetatenilor, adoptata pe 22 iulie 1993, avortul poate fi efectuat la cerere pana la 12 saptamani de sarcina, din motive sociale pana la 22, si din motive medicale in orice moment al sarcinii. Avortul poate fi efectuat numai in institutiile autorizate (de obicei, spitale sau clinici specializate) si de catre medici specialisti. ConformCodului Penal al Rusiei(capitolul 16, articolul 123), efectuarea unui avort de catre o persoana care nu are pregatire profesionala de specialitate se pedepseste cu amenda de pana 100-200 de salarii minime; prin serviciu in folosul comunitatii de la 100 la 240 de ore; sau prin pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 2 ani.

Cate avorturi se fac anual in Rusia

In anul 1920, Rusia a devenit prima tara din lume care permitea avortul indiferent de circumstante. Pe parcursul secolului XX, legalitatea avortului s-a schimbat de mai multe ori, acesta fiind interzis in perioada 1936-1954.

Conform recensamantului din 2010, populatia Rusiei a scazut de la 145 de milioane in 2002, la sub 143 de milioane. Rata mortalitatii continua sa o depaseasca pe cea a natalitatii, in ciuda eforturilor guvernului de a-i incuraja pe cetateni sa aiba mai multi copii.

Potrivit datelor ONU, Rusia are cel mai mare numar de avorturi per femeie de varsta fertila din lume, 1,3 milioane pe an. In ceea ce priveste numarul total, in China se fac peste 13 milioane de avorturi anual, iar in India, aproximativ 11 milioane, desi datele exacte sunt dificil de obtinut.