Primul-ministru chinez, Wen Jiabao, a scris un editorial numit "Cum planuieste China sa consolideze redresarea globala" pentru publicatia Financial Times.

Wen JiabaoFoto: Reuters

"Aproape trei ani au trecut de la izbucnirea crizei financiare. Datorita eforturilor comune ale comunitatii internationale, economia mondiala se redreseaza. Cu toate acestea, exista inca multe incertitudini, iar recuperarea este fragila. Cresterea globala este inegala; somajul in economiile dezvoltate ramane la cote inalte; riscurile datoriei publice au crescut in unele tari; presiunile inflationiste sunt in crestere. In timp ce socul provocat de criza nu a trecut inca, au aparut deja noi riscuri. Lumea trebuie sa coopereze indeaproape pentru a raspunde provocarilor.

China a facut o mutare rapida pentru a lupta impotriva crizei financiare, prin ajustarea politicilor macroeconomice pentru a extinde cererea interna si prin introducerea unui pachet de stimulente pentru a mentine cresterea economica, a amplifica reformele si a imbunatati vietile oamenilor. Prin urmarea acestor pasi, am depasit dificultati extreme si am pus o baza solida pentru dezvoltarea Chinei.

Un rezultat notabil al raspunsului nostru la criza este ca China si-a mentinut o crestere constanta si rapida. Intre 2008 si 2010, produsul intern brut al Chinei a crescut cu o rata anuala de 9,6, 9,2 si respectiv 10,3 la suta. Indicele preturilor de consum in aceeasi perioada a fost de 5,9, -0,7 si 3,3 la suta; au fost create 33,8 de milioane de locuri de munca in mediul urban. China si-a mentinut o crestere sanatoasa si in acest an.

Unii se intreaba daca China poate sa tina in frau inflatia si sa isi sustina dezvoltarea rapida. Raspunsul meu este un "da" categoric. Cresterea rapida a preturilor reprezinta o provocare comuna in multe tari, in special in China si in alte economii emergente. China a facut din plafonarea preturilor o prioritate si a introdus o serie de politici orientate. Acestea au functionat. Nivelul la care se situeaza preturile este intr-un interval controlabil si este de asteptat sa scada in mod constant. Productia de cereale a crescut timp de sapte ani la rand. Exista un surplus al principalelor produse industriale. Importurile sunt in crestere rapida. Suntem increzatori ca preturile vor fi sub control ferm in acest an."

Puncte-cheie:

  •     Prin stimularea constanta a cererii interne, economia Chinei a crescut in timpul incetinirii globale si continua sa creasca si astazi.
  •     Stimularea a fost realizata printr-o gama de investitii. China cheltuieste 618 miliarde de dolari pe diverse proiecte de infrastructura (drumuri, cai ferate, etc), investind, de asemenea, in domeniul stiintei si tehnologiei.
  •     China isi reduce surplusul comercial. Din 2007, excedentul comercial al tarii ca pondere din PIB a crescut de la 7,5% la 3,1%.
  •     China isi extinde reteaua de siguranta sociala. Toti cetatenii chinezi au acces acum la invatamant gratuit; 90% din populatie are acces la servicii medicale.
  •     Moneda Chinei devine mai flexibila, castigand 5,3% din luna iunie a anului trecut.

In incheiere, Wen Jiabao scrie despre rolul important pe care il joaca China in lume:

"China este acum la un nou punct de plecare pe drumul sau spre dezvoltare. Am adoptat al 12-lea plan cincinal, care solicita o schimbare a modelului de dezvoltare. Vom continua sa urmarim ajustarea structurala a economiei, stimularea educatiei si a cercetarii, economisirea energiei si a resurselor, promovarea conservarii mediului si reducerea discrepantelor regionale si dintre urban si rural. Economia noastra este tot mai mult internationalizata si orientata spre piata. Suntem pe deplin capabili sa sustinem o crestere economica rapida si constanta.

China va continua sa lucreze cu alte tari, cu responsabilitati comune. Ar trebui sa depunem eforturi pentru a consolida coordonarea politicilor macroeconomice, lupta impotriva protectionismului, imbunatatirea sistemului monetar international si combaterea schimbarilor climatice. Ar trebui sa salutam dezvoltarea rapida a economiilor emergente, sa respectam diferitele modele de dezvoltare, sa ajutam tarile mai putin dezvoltate pentru a le spori capacitatea de auto-dezvoltare si sa promovam o crestere puternica, durabila si echilibrata a economiei globale."