Renovarea Pentagonului a fost finalizata. Cladirea a fost ridicata in doar 17 luni, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Renovarea s-a intins insa pe durata a 17 ani, astfel ca anumite parti ale cladirii isi arata deja varsta, iar alarmele de incendiu si sistemele electrice si mecanice sunt deja depasite, scrie Washington Post.

PentagonFoto: Reuters

Cu toate acestea, refacerea cladirii de aproximativ 120.000 de metri patrati este considerata un succes, iar tehnicile folosite au influentat alte proiecte federale, printre care refacerea digurilor din New Orleans si construirea noului centru de cercetare al Laboratorului National pentru Energie Regenerabila din Colorado.

De ce a durat renovarea atat de mult?

Lee Evey, care a supervizat lucrarea pentru cinci dintre cei 17 de ani - inclusiv dupa atacul de la 11 septembrie 2001 - are un raspuns: "Am dezmembrat intreaga cladire si am reimbinat-o cu 20.000 de oameni inauntru."

Cladirea a trebuit sa fie "dezbracata" pana la coloanele de beton si reconstruita in timp ce a continuat sa functioneze ca sediul Departamentului Apararii, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Pentagonul trebuia sa fie reconfigurat in intregime pentru a satisface standardele moderne in ceea ce priveste comunicatiile si tehnologia. Atacul de la 11 septembrie, care a avut loc in timpul lucrarilor de renovare, a subliniat deficiente majore de siguranta.

"E ca si cum ai dezmembra un televizor alb-negru si l-ai recrea color, fara sa lipseasca niciunul dintre programele tale preferate", a spus Evey.

Pentagonul a fost "construit pentru urmatorii 50 de ani", potrivit unui slogan al programului de renovare, dar oficialii recunosc ca toate viitoarele nevoi din domeniul IT sunt greu de prevazut.

Aproape 15.000 de oameni au lucrat la renovarea cladirii, de-a lungul celor 17 ani.

Contractantii si lucratorii vor fi onorati, miercuri, in cadrul unei ceremonii, iar taierea panglicii este planificata pentru aceasta vara.