Miscarea islamista Hamas a respins propunerea inaintata de Fatah pentru conducerea unui guvern interimar comun, pana la alegerile nationale de anul viitor. Decizia a venit la cateva ore dupa ce Fatah si-a anuntat sustinerea pentru Salam Fayyad, care conduce, in prezent, guvernul Autoritatii Palestiniene din Cisiordania, scrie BBC.

Salam FayyadFoto: Reuters

Delegati ai celor doua factiuni se vor intalni marti la Cairo pentru a cadea de-acord cu privire la noul guvern.

"Nominalizarea lui Salam Fayyad a fost facuta de catre comitetul central al Fatah, iar oricare ar fi seful noului guvern, acesta ar trebui ales prin consens", a declarat purtatorul de cuvant al Hamas, Sami Abu Zuhri pentru AFP.

Expertii sunt de parere ca respingerea lui Salam Fayyad - economist educat in Statele Unite ale Americii - ar putea compromite ajutorul strain pentru noul guvern.

La inceputul lunii mai, Mahmoud Abbas si Khaled Meshaal, liderii Fatah, respectiv Hamas au semnat un acord la Cairo, prin care au pus capat rupturii de patru ani. Presedintele palestinian si liderul Fatah, Mahmoud Abbas, a declarat ca palestinienii au decis sa "intoarca pentru totdeauna pagina intunecata a scindarii". Acordul deschide calea pentru un guvern interimar comun inainte de alegerile nationale de anul viitor. Guvernul interimar va fi alcatuit din tehnocrati si va avea scopul de a reconcilia partile de a pregati alegerile.

Reprezentantii Fatah si Hamas vor forma o comisie speciala pentru problema securitatii. Securitatea a fost un punct de divergenta intre cele doua tabere, care au ajuns la conflict deschis dupa ca Hamas a ocupat Gaza in 2007.

Hamas este considerata grupare terorista de catre SUA, Israel si UE. Israelul a facut o mutare impotriva acordului de impacare dintre factiunile palestiniene Fatah si Hamas. Ministrul israelian de Finante a declarat ca va intarzia transferul taxelor colectate catre Autoritatea Palestiniana pana cand se va dovedi ca banii nu vor ajunge la Hamas, iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca "Autoritatea Palestiniana trebuie sa aleaga intre pacea cu Israelul si cea cu Hamas". De asemenea, administratia Obama a anuntat ca SUA vor reconsidera politica de ajutorare pentru Autoritatea Palestiniana.

Autoritatea Palestiniana - condusa de Fatah - isi exercita autoritatea in Cisiordania, in timp ce Hamas guverneaza in Fasia Gaza.