Secretarul american al apararii, Robert Gates, ii prevede Aliantei Nord-Atlantice un viitor "obscur, daca nu chiar sumbru", in cazul in care statele sale membre nu vor incepe sa-si finanteze apararea. Gates a avertizat ca Alianta risca "irelevanta militara colectiva", intrucat dupa numai 11 saptamani de atacuri asupra Libiei aliatii NATO se confrunta deja cu lipsa munitiei. Oficialul american a lasat sa se inteleaga ca s-ar putea ca Europa sa nu mai merite sa fie aparata, justificand ca, daca partenerii europeni nu isi vor spori angajamentul si cheltuielile, Statele Unite ar putea renunta sa mai investeasca in NATO, scrie Reuters.

Robert Gates sustine discursul -Reflectii asupra viitorului Aliantei Nord-Atlantice- in Bruxelles, 10 iunieFoto: Reuters

"Cea mai puternica alianta militara din istorie este implicata de numai 11 saptamani intr-o operatiune impotriva unui regim slab inarmat dintr-o tara slab populata. Cu toate acestea, multi aliati au inceput sa ramana fara munitii, ceea ce inseamna ca Statele Unite sunt nevoite, din nou, sa compenseze deficitul. Realitatea fatisa este ca, in viitorul apropiat, Congresul Statelor Unite se va satura sa cheltuiasca fonduri pretioase in locul unor natiuni care, aparent, nu doresc sa aloce resursele necesare pentru propria aparare si pentru a deveni parteneri seriosi si capabili ai Aliantei Nord-Atlantice. Intrucat bugetele de aparare ale tarilor europene au fost reduse, unele state asteapta ca cetatenii americani platitori de taxe sa-si asume povara securitatii. Daca actualul declin in ceea ce priveste capacitatile de aparare ale statelor europene nu este oprit si inversat, viitorii lideri politici ai Statelor Unite pot considera ca investitia in NATO nu merita", a spus Robert Gates, intr-un discurs sustinut la sediul NATO din Bruxelles, adaugand ca Alianta risca "irelevanta militara colectiva" daca partenerii europeni nu isi vor spori angajamentul si cheltuielile.

Europa risca sa devina depasita din punct de vedere tehnologic

"Exista in mod clar o preocupare de lunga durata referitoare la decalajul transatlantic al cheltuielilor pentru aparare, exista chiar riscul ca aliatii europeni sa ramana in urma in ceea ce priveste dezvoltarea tehnologica. Stim cu totii ca ne confruntam cu o criza economica si financiara si ca atunci cand se efectueaza taierile bugetare, bugetele de aparare nu pot fi scutite", a declarat purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, citata de publicatia EuObserver, care titreaza ca s-ar putea ca Europa sa nu mai merite sa fie aparata.

"Banii contribuabililor americani subventioneaza sistemele de sanatate ale europenilor"

"In timp ce cheltuielile militare ale SUA au crescut de la 1.500 de dolari pe cap de locuitor in 1998 la 2.700 de dolari in 2008, aliatii NATO au cheltuit doar 500 de dolari pe persoana in acelasi interval. Atata timp cat SUA vor continua sa isi suplimenteze bugetul de aparare, le vor permite aliatilor sai sa si le dramuiasca pe ale lor si sa redirectioneze fondurile catre infrastructura, educatie si sanatate. Deci, in timp ce contribuabilii americani isi fac griji cu privire la costurile lor de ingrijire a sanatatii, taxele care li se percep platesc pentru o aparare comuna care practic subventioneaza sistemele de sanatate ale aliatilor lor europeni", analizeaza revista Time, care demonstreaza ca problema nu reprezinta o noutate prin pasaje din articole publicate de-a lungul timpului de NY Times.

  • August 1982 - Un raport al Pentagonului arata ca aliatii nu reusesc sa suporte o parte din povara militara. Un nou raport al Departamentului de Aparare arata ca Statele Unite continua sa cheltuiasca mai multi bani pentru puterea militara a NATO decat toti aliatii europeni si Japonia, la un loc.
  • Mai 1988 - Aliante militare: Reducerea fiscalitatii reinnoieste dezbaterea cu privire la "povara armelor". Statele Unite ale Americii se ocupa de o cota militara si financiara mai mare decat orice alt aliat, in ceea ce priveste apararea comuna. Timp de decenii, acest lucru a generat o disputa intre americani, care sustin fie ca "sarcina" este un pret mic pentru securitate, fie ca aliatii occidentali isi pot permite sa contribuie mai mult si ca ar trebui sa fie obligati sa faca acest lucru.
  • Aprilie 1990 - Statele Unite ale Americii, care au cheltuit mai mult pentru bugetul militar in 1988 decat practic toti ceilalti aliati ai NATO la un loc, au criticat statele membre ale Aliantei pentru faptul ca nu se preocupa de reducerea decalajului in ceea ce priveste cheltuielile.

Gaddafi "saluta" criticile lui Gates

Exasperarea lui Gates pare sa fie reflectata si de catre rebelii libieni, care, desi controleaza partea de est a tarii, nu reprezinta o amenintare iminenta pentru Gaddafi.

Potrivit AFP, liderul libian Muammar Gaddafi a trimis o scrisoare Congresului Statelor Unite, in care a salutat criticile la adresa operatiunilor NATO in Libia: "Credem ca istoria va reflecta intelepciunea tarii dumneavoastra in ceea ce priveste aceste aspecte. Libia se bazeaza pe Congresul Statelor Unite si spera ca acesta isi va continua activitatea de investigatie a operatiunii NATO, care a ucis 700 de civili. Astfel de actiuni constituie o ingerinta neautorizata, ilegala si necorespunzatoare in ceea ce este, in esenta, un razboi civil. Facem un apel, prin urmare, pentru incetarea focului si furnizarea de asistenta umanitara", se arata in scrisoarea de trei pagini in care Gaddafi cere ajutor, de asemenea, pentru restabilirea relatiilor dintre partile libiene aflate in dezacord.

Germania si Polonia, invitate sa "preia din povara"

Aprecierile lui Gates vin dupa doua zile de intalniri ale Aliantei, in cadrul carora a afirmat in repetate randuri ca prea putine natiuni poarta povara in Libia. Gates le-a cerut Spaniei, Turciei si Olandei sa se implice in mai multe operatiuni aeriene si Germaniei si Poloniei - care nu contribuie la interventie - sa gaseasca modalitati de a ajuta.

Vineri, Norvegia a anuntat ca va reduce numarul de avioane de lupta F-16 implicate in operatiunea din Libia - de la sase la patru - si ca va incheia contributia militara incepand cu data de 1 august.