Eman al-Obeidy, femeia care sustine ca ar fi fost violata de trupele pro-Gaddafi, a ajuns, luni, intr-un adapost pentru refugiati din Romania. Surse din cadrul Departamentului de Stat au declarat pentru CNN ca al-Obeidy este insotita de tatal ei si de un reprezentant al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati si ca va ramane timp de cateva saptamani intr-un "centru de tranzit din Europa", inainte de a pleca spre "destinatia finala".

Eman al-Obeidy a intrat in atentia internationala pe data de 26 martie 2011, cand a patruns in hotelul Rixos din Tripoli si le-a spus jurnalistilor straini aflati acolo ca trupele pro-Gaddafi au batut-o si au violat-o. Al-Obeidy a fost retinuta de catre fortele de securitate si dusa catre o destinatie necunoscuta, fiind eliberata dupa trei zile. A fugit din Libia pe data de 5 mai, fiind ajutata sa treaca granita spre Tunisia de catre un ofiter din armata, care dezertase. A ajuns in Qatar, unde urma sa fie relocata ca refugiat, insa a fost deportata joia trecuta, fiind trimisa inapoi in Libia, la Benghazi. Al-Obeidy, care sustine ca ar fi fost batuta inainte de expulzare, considera ca oficialii din Consiliul National de Tranzitie libian au facut presiuni asupra Qatarului pentru a o deporta.

Oficialii americani s-au aratat "dezamagiti" de expulzarea lui al-Obeidy, considerand ca este vorba despre o "incalcare a normelor umanitare". Amnesty International a calificat drept "revoltatoare" deportarea si a spus ca gestul guvernului din Qatar constituie o "incalcare serioasa a obligatiilor internationale".

Eman al-Obeidy a declarat in repetate ocazii ca vrea sa ajunga in Statele Unite. Potrivit surselor din cadrul Departamentul de Stat, citate de CNN, secretarul de stat Hillary Clinton "a fost foarte interesata de cazul Obeidy si l-a urmarit cu atentie".