Avioane de lupta apartinand Rusiei si Aliantei Nord-Atlantice vor participa la primul exercitiu aerian comun, saptamana viitoare. In timpul evenimentului numit "Vigilant Skies 2011", care va avea loc in perioada 6-9 iunie, vor fi efectuate zboruri deasupra Poloniei si a Marii Negre, scrie The Telegraph.

Avion de lupta F-16Foto: Reuters

Pe data de 7 iunie, doua aeronave poloneze F-16 vor intercepta un avion - care va decola din Cracovia, incredintand apoi misiunea aeronavelor rusesti de tip Suhoi, care vor ghida avionul pe aeroportul din Malbork, in nordul Poloniei. A doua zi, deasupra Marii Negre, trei avioane F-16 apartinand Turciei si doua aeronave Suhoi vor intercepta un alt avion, care va devia de la planul initial de zbor.

Manevrele vor fi coordonate de la doua centre, de la Varsovia si de la Moscova.

Acesta este primul exercitiu aerian al NATO la care participa si Rusia. Marti, 31 mai, ministrul rus al Apararii a anuntat ca o unitate de elita din cadrul Flotei ruse de la Marea Neagra, condusa de submarinul "Alrosa", ia parte la exercitiile navale ale NATO din largul coastelor Spaniei, acesta fiind primul submarin rusesc care participa la un exercitiu naval al NATO.