Un raport al guvernului american sugereaza ca in urma cutremurului din Haiti si-au pierdut viata 46.000 - 85.000 de oameni, cu mult sub cifra oficiala de 316.000. Raportul contesta, de asemenea, cifrele oficiale referitoare la persoanele ramase fara adapost, scrie The Telegraph.

Cutremur in HaitiFoto: Reuters

Raportul realizat de catre Agentia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internationala nu a fost facut public deocamdata, insa agentia de stiri Associated Press a intrat in posesia unei copii. Agentia pentru Dezvoltare Internationala a declarat ca a descoperit unele inconsistente in raport si ca, pana la lamurirea acestora, raportul nu va fi facut public. Autoritatile haitiene au declarat ca nu au vazut raportul si ca isi mentin cifrele oficiale pe care le-au lansat anul trecut.

Raportul bazat pe o esantionare statistica realizata in capitala haitiana Port-au-Prince, estimeaza ca, in urma cutremurului, au ramas fara adapost 895.000 de oameni, dintre care nu mai mult de 375.000 traiesc inca in taberele special amenajate pentru refugiati. Potrivit cifrelor furnizate de catre Organizatia Internationala pentru Migratie a Natiunilor Unite, 1,5 milioane de oameni au ramas fara adapost imediat dupa cutremur, iar problema locuintelor nu a fost rezolvata inca pentru 680.000 de haitieni.

CNN precizeaza ca, la scurt timp dupa sesimul de 7.0 grade pe scara Richter care a lovit natiunea din Caraibe la 12 ianuarie, autoritatile din Haiti au afirmat ca numarul mortilor a fost de 170.000 - 230.000 de persoane. Niciunul dintre oficiali nu a explicat insa metodologia folosita pentru a oferi aceste cifre.