Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov i-a criticat pe liderii care raman prea mult timp la putere, indemnandu-l pe Vladimir Putin, care ar putea candida pentru un al treilea mandat prezidential anul viitor, sa respecte principiile democratice. Declaratiile preluate de Reuters fac parte dintr-un interviu care va fi publicat pe data de 2 iunie in saptamanalul britanic New Statesman.

Mihail GorbaciovFoto: HotNews.ro

Mihail Gorbaciov este de parere ca liderii care raman la putere pentru prea mult timp risca sa fie prinsi in capcanele clientelismului si ale coruptiei.

"Putin este o persoana capabila, dar acum este foarte important pentru el sa nu se abata de la drumul democratiei", a spus Gorbaciov.

Gorbaciov a amintit faptul ca, in perioada in care a condus Uniunea Sovietica (1985-1991), a introdus reforme pentru a proteja institutia prezidentiala de coruptie.

"Cand am devenit presedinte, ca parte a procesului nostru democratic, am luat masuri ca orice functionar sa nu poata ocupa o functie publica pentru mai mult de doua mandate, adica pentru o perioada de cel mult 8-10 ani. Daca perioada in care te afli la putere este mai lunga de atat, devii inconjurat de cercuri corupte si cedezi in fata clientelismului", a mai declarat Mihail Gorbaciov.

Vladimir Putin a fost presedintele Rusiei timp de opt ani, pana in anul 2008. Actualul prim-ministru nu a putut sa candideze pentru un al treilea mandat consecutiv, acest lucru fiindu-i interzis prin Constitutie. In luna martie a anului viitor, Vladimir Putin ar putea candida din nou la prezidentiale. Daca ar candida si ar fi ales in anul 2012 si apoi, din nou in 2018, Putin ar petrece inca 12 ani la carma Rusiei, intrucat, incepand de anul viitor, mandatul prezidential se va intinde pe o perioada de sase ani.