China introduce noi standarde pentru a reduce numarul de criminali executati. Curtea Suprema a Poporului a hotarat suspendarea pedepselor capitale pentru urmatorii doi ani. Potrivit instantei, masura va fi aplicata numai in cazurile in care nu este nevoie de "executare imediata", scrie BBC.

In ultimii ani, China a introdus o serie de masuri pentru a reduce numarul de executii. In cel mai recent raport anual al Curtii Supreme se regaseste paragraful: "Suspendati pedeapsa cu moartea pe o perioada de doi ani, pentru toate cazurile care nu necesita executarea imediata".

Instanta nu precizeaza care ar fi cazurile care ar putea constitui exceptii de la regula.

In China, pedeapsa capitala este aplicata la o gama larga de infractiuni, multe dintre care nu sunt pedepsite cu moartea in niciun alt sistem judiciar din lume. Printre cele 68 de infractiuni pedepsite cu moartea in China se numara infractiunile economice - cum ar fi frauda fiscala - traficul de droguri, infractiunile impotriva simbolurilor nationale (precum furtul relicvelor culturale sau uciderea ursilor panda), coruptia si contrabanda cu metale pretioase. Pedeapsa capitala este, de asemenea, impusa in cazul tentativelor de omor sau de frauda si a recidivistilor.

Desi China nu face public numarul executiilor pe care le efectueaza in fiecare an, acesta fiind considerat secret de stat, se considera ca rata acestora este mai mare decat in Statele Unite si Pakistan. Fundatia Dui Hua estimeaza ca tara asiatica a executat intre 5.000 si 6.000 de persoane in 2007, in scadere fata de 10.000 in anul 2005.

In anul 2009, Amnesty International a estimat ca, pe parcursul anului 2008, in China au avut loc 1.718 executii, echivalentul a aproximativ 0,0001% din populatia chineza. Amnesty International sustine ca cifra a fost insa mult mai mare.