Capacitatea Spaniei de a-si indeplini obiectivele de reducere a deficitului a fost pusa la indoiala, luni, dupa ce socialistii au suferit o infrangere zdrobitoare in alegerile locale. Tinerii spanioli nu renunta la protestele impotriva masurilor de austeritate, a somajului si a stagnarii economiei. Miscarea populara "Toma la Plaza", cea mai ampla miscare stradala din Spania ultimelor trei decenii, a intrat in cea de-a doua saptamana, scrie publicatia El Pais.

Foto:

Alegerile de duminica (22 mai) au fost precedate de o saptamana de proteste. Socialistii au ramas fara primariile importante si au obtinut doar cateva functii in cele 17 regiuni ale tarii. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a recunoscut ca infrangerea a fost mai grava decat anticipase, dar a declarat ca va ramane in fruntea Guvernului pana la sfarsitul mandatului sau, in martie anul viitor. Liderii opozitiei si-au intensificat apelurile pentru alegeri anticipate.

"In luna iulie a anului trecut am declarat ca guvernul ar trebui sa-i aduca pe cetateni la vot... de atunci, lucrurile s-au inrautatit, astfel ca pozitia noastra ramane neschimbata. Ceea ce va urma nu va fi usor. Exista o mare indoiala si incertitudine in Europa, iar acest guvern nu este capabil sa mai genereze incredere," a declarat liderul partidului de centru-dreapta, Mariano Rajoy.

In perioada premergatoare alegerilor, zeci de mii de protestatari au iesit in strada si au infiintat tabere de protest in pietele capitalei Madrid. Nemultumirea a fost reflectata in mod clar in votul exprimat duminica. Partidul Popular (PP), formatiune de centru-dreapta aflata in opozitie, a marcat cel mai bun rezultat la alegerile municipale din Spania de la revenirea tarii la democratie in anul 1978, dupa decenii de dictatura sub conducerea lui Francisco Franco.

"Ma asteptam ca Partidul Popular sa castige. Ma doare, dar ma asteptam. Cel mai important lucru acum este ca miscarea sa continue independent de politica", a declarat Manuel Gomez, un student aflat in piata Puerta del Sol din Madrid.

Protestele tinerilor spanioli au intrat in cea de-a doua saptamana, iar acestia isi propun sa ramana in piata Puerta del Sol cel putin pana duminica viitoare (29 mai) si sa extinda miscarea si in alte cartiere ale Madridului.

Miscarea sociala nu a fost initiata de niciun partid politic sau de sindicate, ci s-a nascut prin intermediul retelelor sociale, in special Facebook si Twitter. Miscarea are drept sursa de inspiratie un manifest de 30 de pagini intitulat "Indignati-va", scris de un intelectual francez in virsta de peste 90 de ani, Stephane Hessel.

Cele mai importante momente ale miscarii populare "Toma la Plaza":

marti, 17 mai - A inceput miscarea "Toma la Plaza", denumita de catre publicatiile spaniole "Movimiento 15M", cand un "mozaic" de tineri si de cetateni de toate varstele si pregatirile, someri, studenti, pensionari, salariati, au ocupat Puerta del Sol, piata aflata centrul capitalei Madrid. Inedita, spontana, colorata si pacifista, miscarea in numele "dreptului de a se indigna", denunta dominatia exclusiva a marilor partide asupra vietii politice spaniole, injustitia sociala, coruptia politicienilor. Dar, mai ales, denunta frustarea milioanelor de spanioli care nu au un loc de munca, rata de somaj a tarii (21,3%) fiind cea mai mare din Uniunea Europeana.

joi, 19 mai - Comisia electorala a decis ca protestele vor deveni ilegale in cursul zilei de sambata, avand in vedere alegerile municipale si regionale programate in 13 din cele 17 regiuni. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a afirmat ca ar putea sa nu impuna cu forta restrictia de a manifesta.

vineri, 20 mai - Zeci de mii de tineri spanioli continua protestele, pentru a cincea zi, in marile orase din Spania. Aproximativ 25.000 de oameni au ramas in piata Puerta del Sol din Madrid si dupa miezul noptii, cand a intrat in vigoare interdictia de a manifesta. Inainte de miezul noptii, manifestantii au cerut multimii sa-si acopere gura cu o panglica, intr-un "strigat mut". Imediat dupa aceea, multimea a strigat: "Acum suntem cu totii in ilegalitate". Prezenta politiei a fost insa discreta. Doar cateva masini de politie au ramas parcate pe strazile din jurul pietei Puerta del Sol, potrivit AFP.

sambata, 21 mai - Mii de spanioli s-au adunat pentru a sasea zi consecutiva in Madrid si in alte orase din tara.

duminica, 22 mai - Protestatarii din Puerta del Sol au ridicat un cort care gazduieste o infirmerie si altul care gazduieste calculatoare, cu ajutorul unor donatii de la sustinatori ai miscarii. Corturile se aflau in continuare in piata luni dimineata, insa multimea a fost mai mica, iar analistii sunt de parere ca va miscarea nu va reusi sa-si pastreze intensitatea. "Problema mare este ca aceasta miscare nu are nicio cale in politica formala. Nu exista niciun partid care sa vorbeasca in mod legitim in numele lor... niciun partid verde, ca si in alte tari europene, care sa-i sustina", a declarat David Bach, profesor de Strategie in Mediul Economic si la "IE Business School" din Madrid, citat de Reuters.

luni, 23 mai - Potrivit Cadena Ser Madrid, liderii miscarii au stabilit un protocol de actiune in cazul in care vor fi evacuati din piata Puerta del Sol. Tinerii au declarat ca vor ramane in piata cel putin pana duminica viitoare (29 mai) si ca isi doresc sa extinda miscarea si in alte cartiere ale capitalei. In acest sens, au convocat o Adunare a Cartierelor pentru sambata (28 mai) si o Adunare Generala pentru duminica, atunci cand vor decide daca vor continua manifestatiile. "Momentan, am decis sa ramanem in piata inca o saptamana, dar vom ramane pana ne vom indeplini obiectivele si ne propunem sa extindem protestele si in alte cartiere din Madrid", a declarat Juan Rubio, purtatorul de cuvant al miscarii.