Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, si-a exprimat oficial dezamagirea cu privire la declaratiile de joi ale lui Barack Obama, care a afirmat, intr-un discurs, ca frontierele Israelului si ale viitorului stat palestinian trebuie fondate pe cele din 1967, pentru ca acest lucru ar lasa Israelul "fara aparare", potrivit Reuters.

Netanyahu catre Obama: Take it backFoto: Reuters

"Israelul apreciaza devotamentul Presedintelui Obama pentru pace. Israelul crede ca, pentru ca pacea sa tina intre israelieni si palestinieni, viabilitatea statului Palestinian nu poate veni in detrimentul viabilitatii statului unic evreiesc. De aceea, primul ministru Netanyahu se asteapta sa auda o reafirmare din partea presedintelui Obama a angajamentelor facute catre Israel in 2004", a declarat acesta, citat de Israel National News.

"Printre altele, acest lucru inseamna ca Israelul nu trebuie sa se retraga in spatele liniilor din 1967, care sunt fara aparare si care ar lasa mare parte din populatia israeliana dincolo de aceste linii", a precizat Netanyahu.

Netanyahu se va afla vineri la Washington, pentru o intalnire "tensionata" cu Obama, noteaza Reuters.

Discursul lui Obama practic sprijina viziunea palestiniana, insemnand ca statul pe care il vor in Cisiordania si Fasia Gaza trebuie trasat pe liniile care au existat inaintea razboiului din 1967, in care Israelul a capturat acele teritorii si Ierusalimul de Est.

In acest context, discutiile de la Casa Alba se asteapta sa produca mai putine rezultate decat de obicei.

"Exista sentimentul ca Washingtonul nu intelege realiltatea, nu intelege cu ce ne confruntam", a declarat vineri un oficial israelian, la bordul avionului care il duce pe premier la Washington.